Ódor zareagoval na obvinenie, že si ho vybral Soros. Nový premiér sa poďakoval Ficovi

Nová úradnícka vláda by mala priniesť odbornosť, vecné riešenia, upokojenie situácie a stabilitu. Uviedla to prezidentka Zuzana Čaputová v relácii televízie TA3 Tak Takto?! Prezidentka si želá, aby táto vláda dostala podporu poslancov a aby jej bola vyslovená dôvera.

11.05.2023 16:09
odor Foto: ,
Dezignovaný premiér a ekonóm Ľudovít Ódor.
debata (3)

Ako dodala, nie je jednoduché na takúto dočasnú misiu v turbulentnom čase zohnať odborníkov, ktorí fungujú mimo politiky, a preto žiada všetkých politikov, aby týmto ľuďom dali šancu a aby im „nepodrážali nohy“.

Ako v relácii uviedol budúci premiér Ľudovít Ódor, priority úradníckej vlády sa pohybujú v krátkodobom horizonte. „Budeme riešiť všetky akútne problémy, ktoré sú na ministerstvách, či už spojené s plánom obnovy a krízami, ktoré ovplyvňujú život na Slovensku a v domácnostiach. Pre mňa je priorita aj to, aby sme do budúcnosti pripravili taký štátny rozpočet, ktorý bude v rámci možností najlepší. Myslím si, že vieme urobiť všetko pre to, aby sme priniesli možnosti pre budúcu vládu," vyhlásil Ódor s tým, že sa stretne so všetkými politickými stranami, ktoré sú ochotné diskutovať o súčasných problémoch na Slovensku, ako aj o budúcnosti Slovenska.

Ľudovít Ódor odor Čítajte viac Čo si myslí nový premiér o inflácii, stave verejných financií, či stavbe diaľnic?

Kritiku ustojím, tvrdí Ódor

„Urobím maximum pre to, aby som získal čo najväčšiu podporu pre vládny program. Ľudia si zaslúžia, aby sa hovorilo o témach, ktoré sú pre nich relevantné," dodal Ódor.

V súvislosti s novými obvineniami, s ktorými vyrukoval expremiér Robert Fico (Smer) sa dezignovaný premiér nechal počuť, že kritiku ustojí. Fico totiž znova vytiahol Sorosovu kartu a prezidentku obvinil, "že úradnícka vláda na čele s Ódorom nie je je návrh, ale Sorosova voľba.

„Nie som nováčik, už 20 rokov chodím okolo politiky. Na zverejnené útoky môžem povedať iba toľko, že ďakujem pánovi Ficovi, že ma jeho vláda nominovala na funkciu viceguvernéra NBS,“ nechal sa počuť dezignovaný premiér. Ódor nastúpil do NBS vo februári 2018. Vo funkcii tak dokopy pôsobil päť rokov.

Zoznam je takmer kompletný

Prezidentka má v tejto chvíli už takmer kompletný zoznam mien v rámci úradníckej vlády, jedno meno však zatiaľ zostáva otvorené. Informovať o menách členov úradníckej vlády má v pláne najneskôr v piatok 12. mája. Čaputová na obhajobu, prečo vymenovala úradnícku vládu neskôr, dodala, že odchádzajúca vláda dotiahla do konca veľa podstatných vecí, a to aj napriek politickým hádkam a sporom.

„Zákony, ktoré vláda pripravila Slovensku pomohli. Teraz, keď už nikto nemôže pochybovať o tom, že úradnícka vláda je v tejto situácii jediné možné riešenie, som na tú možnosť pripravená a pristúpila som k nej,“ dodala prezidentka.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Ľudovít Ódor