Agroekonóm: Ukrajinská pšenica je kvalitnejšia ako naša. Je to nafúknutá bublina, poľnohospodári chcú iba zarobiť

Podľa odborníka Tomáša Maiera bol zákaz ukrajinskej pšenice v niektorých krajinách Európskej únie neprimeraný.

14.05.2023 10:00
vojna na ukrajine, obilie, pšenica Foto: ,
Ukrajinský roľník kontroluje úrodu pšenice pred žatvou.
debata (187)

Nadlimitný nález zvyškov pesticídov v jednej zo zásielok ukrajinskej pšenice do krajín Európskej únie podľa agrárneho ekonóma Tomáš Maiera nevybočuje z obvyklých štandardov. Tvrdí preto, že dovozu obilia z Ukrajiny sa nie je nutné obávať, informuje na svojich stránkach Český rozhlas.

„Je to pšenica ako každá iná, ja by som dokonca povedal, že je kvalitnejšia, pretože prírodné podmienky ako bohatá černozem, ktoré majú na Ukrajine, sú odlišné v porovnaní s podmienkami u nás,“ nechal sa počuť odborník, podľa ktorého „ide iba o nafúknutú mediálnu bublinu.“

Mlyn Kolárovo Levente Varga Čítajte viac Mlynár z Kolárova, kde našli ukrajinské obilie s pesticídmi, vysvetľuje, koľko ho nakúpili a prečo tak urobili

Web rovnako približuje, že podľa Maiera je rozsah reakcie na nález neprimeraný. V niektorých krajinách totiž viedol až k dočasnému zákazu ukrajinskej pšenice. Odborník dokonca tvrdí, že tvrdá reakcia bola motivovaná snahou poľnohospodárov ochrániť domáci trh pred konkurenciou.

Agroekonóm tiež pripomína, že na celý prípad odštartoval nález látky, ktorá bola ešte pred niekoľkými rokmi v rámci Európskej únie nielen povolená, ale aj vo veľkom využívaná.

vojna na ukrajine, obilie, pšenica Čítajte viac Obilie z Ukrajiny donaha odkrylo naše vlastné problémy

„Na Ukrajine majú lepšie klimatické podmienky, obilie tam rastie samo v podstate ako burina, ak to preženiem. Navyše sú tam výrazne nižšie výrobné náklady. Ale o tom sú ekonomika, trh a konkurencia,“ uzatvára napokon Maier.

187 debata chyba
Viac na túto tému: #poľnohospodárstvo #pšenica #obilie z Ukrajiny