Hirman vytiahol na Sulíka výstavu v Dubaji. Zverejnil závažné podozrenia

Dočasne poverený minister hospodárstva Karel Hirman v súvislosti s medzinárodnou výstavou Expo Dubaj podáva súdne žaloby.

11.05.2023 11:02 , aktualizované: 16:27
SR MH Hirman TK energetika závery rokovanie BAX Foto:
Na snímke minister hospodárstva SR Karel Hirman.
debata (54)

„V súvislosti s Expo Dubaj sa za osem mesiacov brojíme s veľmi závažnými nedostatkami,“ povedal minister Hirman na tlačovej konferencii. Ako priblížil, tak stále prebiehajú audity na ministerstve.

„Nenachádzajú sa tu základné dokumenty či faktúry a ďalšie náležitosti spojené s financovaním či organizovaním Expo Dubaj. Aktuálne nevysporiadané finančné záväzky vo vzťahu k Expo Dubaj už presahujú milión eur,“ opisuje situáciu.

VIDEO: Expo v Dubaji – slovenský národný deň

Video

„Podávame prvé súdne žaloby. Iné možnosti už nemáme,“ dodal. Podľa neho je to čierna diera, v ktorej hľadájú elementárne doklady. Je to otvorená vec a audit prebieha.

Predseda SaS Richard Sulík Čítajte viac Na akom aute jazdí Sulík a kúpil by si niekedy elektromobil?

Podľa neho sa Expo Dubaj zmenil na rodinné výlety a výlety pre kamarátov. Platilo sa to zo spoločnej kasy. Hirman menovite nespomenul nikoho. Závažné podnety sa podľa Hirmana objavili aj v prípade verejných obstarávaní na Volvo Industrial Park.

Zodpovedný za výstavu bol tím bývalého ministra hospodárstva Richarda Sulíka.

Výstava bola otvorená 1. októbra 2021 a trvala až do konca marca 2022. Sulík sa na nej zúčastnil osobne niekoľkokrát. V novembri sa prevalila kauza, že tam letel aj s jeho dcérou Alexandrou, ktorá v tom čase bola koncipientka v bratislavskej advokátskej kancelárii. Navyše na náklady štátu, za čo zožal Sulík veľkú kritiku a obvinenia z papalášstva a rodinkárstva. Šéf SaS Richard Sulík neskôr priznal, že cesta jeho dcéry na svetovú výstavu Expo v Dubaji bola zlyhaním.

Sulík reaguje

Strana Saska v reakcii uviedla, že ide len o politickú kampaň. „Ak Karel Hirman nebol doteraz schopný zorientovať sa v problematike, nedokazuje to príliš veľa o jeho manažérskych kvalitách. V prípade, že má podnety na súdne žaloby, mal by určite konať,“ vyhlásil Richard Sulík s tým, že EXPO bolo hodnotené ako úspešná prezentácia Slovenska v zahraničí.

Podľa Sulíka sa politická kampaň robí dobrým programom a kvalitnými výsledkami, nie takto.

54 debata chyba
Viac na túto tému: #expo Dubaj #Karel Hirman