Takmer pol miliardy eur sa Slovákom v minulom roku vrátilo na daniach

Finančná správa vyplatila za minulý rok daňovníkom na preplatkoch na daniach a daňovom bonuse viac ako 463 miliónov eur. Daňový bonus na dieťa z toho tvoril 87,1 milióna eur, daňový bonus na zaplatené úroky 1,1 milióna eur a zvyšných 375 miliónov eur predstavovali preplatky na dani.

10.05.2023 17:11
ľudia, mladí ľudia, žena, muž Foto:
Ilustračné foto.
debata (1)

V tlačovej správe o tom informovala hovorkyňa finančnej správy Martina Rybanská. Finančná správa pritom spracovala 420,4 tisíca žiadostí o vrátenie preplatkov na daniach a poukázanie daňového bonusu.

Preplatok na dani vzniká daňovníkovi vtedy, ak platené preddavky na daň počas roka boli vyššie, ako daňová povinnosť vypočítaná a vyrubená podaním daňového priznania. Preplatok môžu mať napríklad študenti, dôchodcovia či ľudia, ktorí boli časť roka nezamestnaní alebo poberali materské príspevky, kedy aj ich zaplatené preddavky počas roka boli napokon vyššie, ako daňová povinnosť vypočítaná a vyrubená v daňovom priznaní. U fyzických osôb tiež môže preplatok vzniknúť uplatnením rôznych nezdaniteľných častí či daňových bonusov.

Tunel Višňové Čítajte viac Analytici sa pýtajú, či musíme stavať tunel za dve miliardy z bratislavskej Rače do Záhorskej Bystrice

Zamestnancom, ktorým zamestnávateľ vykonáva ročné zúčtovanie dane, preplatok vyplatí priamo zamestnávateľ. Tým, ktorí si podávajú daňové priznanie, vypláca preplatok na dani daňový úrad. U fyzických osôb môže vzniknúť preplatok na dani z príjmov, ale aj nárok na vyplatenie daňového bonusu na vyživované dieťa a na vyplatenie daňového bonusu na zaplatené úroky. „Ak boli zistené nedostatky v podaných daňových priznaniach, daňovníkom sme zaslali výzvu na ich odstránenie a v takom prípade sa preruší lehota na vrátenie preplatku, resp. daňového bonusu, a správca dane v konaní pokračuje až po odstránení týchto nedostatkov," uviedla Rybanská.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #dane #Finančná správa