Voľná ruka pre developerov, budú si stavať, kde chcú, varuje PS pred novými zmenami

Navrhované zmeny v stavebnom zákone dávajú úplne voľnú ruku developerom. Tvrdí to strana Progresívne Slovensko. S predloženými návrhmi z dielne Sme rodina a hnutia Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti preto nesúhlasí.

10.05.2023 10:06
Progresívne Slovensko / Michal Šimečka / Foto: ,
Michal Šimečka
debata

Bývalé vládne strany chcú proces posudzovania dopadov výstavby na životné prostredie (EIA) preniesť pod nový úrad. Ten bude kompetenčne spadať pod rezort nominanta Sme rodina a podpredsedu vlády Štefana Holého.

solarne panely Čítajte viac Na Slovensku vznikne nová slnečná elektráreň. Bude na juhu krajiny, investor už predstavil plány

„Návrhy zásadne oslabujú rolu verejnosti v pripomienkovaní a idú v prospech novej výstavby. Hrozí, že životné prostredie sa pri nových projektoch dostane na druhú koľaj a prioritu budú mať najmä záujmy developerov, o dôležitých dopadoch výstavby na životné prostredie sa tak môže rozhodovať štýlom neslávne známeho paragrafu 363,” uviedol europoslanec Michal Wiezik. Ten pripomína, že v minulosti práve občiansky aktivizmus a verejný tlak pomohli zastaviť škodlivé projekty.

„Vieme o zámere masívnej výstavby v Demänovskej doline či na južnej strane Chopku. Schválenie týchto zákonov môže dať zelenú rýchlejšej a masívnejšej výstavbe na úkor národných parkov či priaznivého životného prostredia,” pokračoval Wiezik. Podľa neho je proces EIA potrebné zjednodušiť, nie však na úkor hlasu verejnosti a odborníkov. „Lídrom zmeny EIA musí byť ministerstvo životného prostredia a garantovať silný hlas verejnosti v procese,” uzavrel.

debata chyba
Viac na túto tému: #stavebný zákon #Progresívne Slovensko