Macho v Ide o pravdu: Potravinári sa stali vazalmi šialenej politickej situácie

Poľnohospodári sa chystajú do Bruselu, budú protestovať pre situáciu s ukrajinským obilím. Môže nám zasadiť ranu z milosti, tvrdí Emil Macho, podpredseda Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory.

09.05.2023 06:25
debata (5)

VIDEO: Pozrite si debatu Petra Bielika a Emila Macha v relácii Ide o pravdu. Debata sa nakrúcala v piatok, ešte pred ohlásenou zmenou vlády, ktorú by mala nahradiť „úradnícka vláda“.

Video

„Žijeme posledné roky dobu, keď len v našom rezorte sa za posledné tri roky sa vystriedali dvaja ministri – keď definitívne odíde minister Vlčan, tak budú traja – šiesti štátni tajomníci, 19 rôznych generálnych riaditeľov,“ uviedol Macho a dodal, že v takejto situácii, keďže politika ovplyvňuje legislatívu, je ťažké podnikať. Ministerstvo stanovuje pravidlá hry v rezorte a množstvo vecí nie je doriešených.

Poľnohospodárov napríklad čaká po novom nutnosť preukazovať pri priamych platbách právny vzťah k pôde. Už predtým sme upozorňovali pri tejto z nášho pohľadu nezmyselnej prílohy k žiadosti, že „neexistuje na Slovensku podnik a poľnohospodár, ktorý v určitom čase a za určitých podmienok vie preukázať úplných 100 percent všetkého, na čom hospodári“. Podotkol, že ani samotný štát si v tom neplní svoje povinnosti, keď nepodpisuje nájomné zmluvy. Macho predpokladá, že sa to skončí tak, že sa budú kontrolovať len duplicitné žiadosti, pretože nie je možné aby „úradníci skontrolovali milióny zmlúv a v nich milióny detailov“.

Poľnohospodári z nových členských krajín pôjdu 23. mája 2023 do Bruselu protestovať proti situácii s ukrajinským obilím. Macho tvrdí, že nie sú ešte pripravení na voľný obchod s Ukrajinou, aj preto, že na každej strane fungujú rôzne pravidlá.

„V čom je agropotravinárstvo na Slovensku konkurencieschopné? Treba si naliať čistého vína. Iba v pšenici, kukurici, repke, slnečnici a vo veľkých technických plodinách. Sme málo konkurencieschopní v tom, čo nám najviac na Slovensku chýba a to hotové výrobky na pultoch reťazcov – hovädzie, bravčové a hydinové mäso,“ uviedol tiež Macho.

Čo všetko trápi slovenských poľnohospodárov, môže byť Slovensko v potravinách sebestačné? Pozrite si Emila Macha v relácii Ide o pravdu.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Ide o pravdu #Emil Macho