Rakúšania zvažujú novú zbraň proti zdražovaniu potravín. Inšpirujú sa Francúzmi

V boji proti vysokým cenám potravín by sa mohlo Rakúsko inšpirovať Francúzskom, uviedol v sobotu rakúsky minister financií Magnus Brunner. Vo Francúzsku sa vláda dohodla s obchodníkmi na tom, že v prechodnom období nebudú zvyšovať ceny vybraných potravín.

08.05.2023 09:49
debata

Brunner uviedol, že tento prístup považuje za zaujímavý a mohol by byť predmetom rozhovorov so sociálnymi partnermi, s ktorými sa stretne v pondelok (8. 5.). TASR o tom informuje na základe správy agentúry APA.

sulík Čítajte viac Cena elektromobilov letí nadol, bod zlomu príde onedlho. Sulík narazil na realitu

Zníženie sadzby dane z pridanej hodnoty (DPH) na potraviny, ako to navrhujú niektorí vládni aj opoziční politici, opakovane odmietol. Skúsenosti z iných európskych krajín ukazujú, že opatrenie sa na koncových cenách pre zákazníkov odrazilo iba čiastočne alebo vôbec, povedal minister.

K zmierneniu dosahov inflácie už podľa neho prispievajú iné vládne opatrenia, napríklad zníženie poplatkov za energie.

Medziročná miera inflácie v Rakúsku v apríli zrýchlila na 9,8 % z úrovne 9,2 % v marci. Hnacou silou boli najmä ceny potravín.

V rámci celej eurozóny podľa predbežných údajov štatistického úradu EÚ Eurostat inflácia zrýchlila iba mierne na 7 % z marcových 6,9 %.

debata chyba
Viac na túto tému: #Potraviny #inflácia