Ceny nehnuteľností klesajú, hľadajú svoje dno. Čaká nás český scenár, predpovedá analytik

Sťažený prístup k hypotékam kvôli vysokým úrokovým sadzbám v kombinácii s vyčkávaním na výraznejší pokles cien spôsobil zásadné zabrzdenie trhu novostavieb aj starších nehnuteľností. Keďže situácia sa v ďalších mesiacoch pravdepodobne nezmení, pokles cien nehnuteľností môže pokračovať. Je však málo pravdepodobné, že by tento rok dosiahol viac ako 10 %, predpokladá finančný analytik OVB Allfinanz Slovensko Marián Búlik.

07.05.2023 08:43
Mesto, Bratislava, bývanie, byty, domy, Eurovea Foto:
Eurovea Tower, teda bratislavský mrakodrap, bude mať 46 poschodí, výšku 168 metrov a bude ponúkať 407 bytov. Zhruba 90 percent z nich už je predaných, niektoré sa do predaja ešte nedostali.
debata (78)

Reagoval tak na údaje zverejnené cez týždeň Národnou bankou Slovenska (NBS). Ponukové ceny nehnuteľností na Slovensku podľa nich v prvom štvrťroku tohto roka opäť klesli, medzikvartálne o 3,9 %. „Pokračujúci pokles cien nehnuteľností sa na základe správ z trhu dal očakávať. Aj napriek tomu, že sa tempo poklesu oproti 4. kvartálu 2022 zdvojnásobilo, stále je to výrazne menej ako očakávania potenciálnych kupujúcich,“ zhodnotil analytik.

Video
Ide o peniaze: Kde klesajú a kde rastú ceny nehnuteľností? Ako sa dnes predávajú byty a domy? Odpovedá Matej Dobiš (Finančný kompas). Premiéra 12. 4. 2023.

Upozornil, že zásadné zabrzdenie trhu sa najviac prejavuje v segmente novostavieb. Podľa údajov realitných kancelárií sa až v tretine nových rezidenčných projektov nepredal ani jeden byt a dopyt je najnižší za posledných 15 rokov. „To sa prejavuje na ponuke novostavieb, ktorá je dvojnásobná oproti vlaňajšku. Kým v prvom štvrťroku 2022 bolo na predaj 1660 bytov v novostavbách, aktuálne je to 3229 voľných bytov. Oproti koncu roka 2022 však ide len o nárast o dvadsať bytov, čo ukazuje, že developeri výrazne zabrzdili výstavbu nových etáp projektov,“ priblížil Búlik.

Vlčan Čítajte viac Top 5 správ z ekonomiky. Bankár Vlčan to má spočítané a spory o konci Slovalca sa stupňujú

Kým totiž developer spustí stavebné práce na novej etape projektu, potrebuje dosiahnuť určité percento predpredaja bytov. To sa v posledných mesiacoch pod tlakom bánk zvyšuje a developeri sú tak aktuálne mimoriadne opatrní, zdôraznil analytik.

Pri starších nehnuteľnostiach vníma na trhu dve protichodné tendencie. V individuálnych prípadoch môžu dosiahnuť cenové zľavy až 20 %, pokiaľ je predávajúci pod časovým tlakom. Naopak, majitelia bytov, ktorí výnos z predaja súrne nepotrebujú, ďalej čakajú na oživenie dopytu.

„Slovensko tak smeruje k českému scenáru, kde sa pri vysokej cene hypoték trh zabrzdil a zároveň sa cenový pokles zastavil pred priemernou 10 % hranicou, pretože predávajúci neboli dotlačení okolnosťami do výrazných zliav. Preto neočakávam, že by v tomto roku medziročne klesli ceny nehnuteľností v priemere o 10 %,“ dodal Búlik.

VIDEO: Alojz Hlina o nájomných bytoch

Video

Ponukové ceny nehnuteľností na bývanie v 1. štvrťroku tohto roka podľa aktuálnych údajov NBS zrýchlili medzikvartálne tempo poklesu na 3,9 %. Medziročný rast spomalil na 1,8 % z predchádzajúcich 15 %, čo predstavuje najpomalší rast od roku 2015. Priemerná cena klesla v porovnaní so 4. štvrťrokom o 104 eur za štvorcový meter (m2) na 2556 eur/m2, pričom záporný príspevok k cenovému rozdielu poskytujú všetky kraje.

Priemerná cena bytov bola v 1. kvartáli o 3,7 % nižšia oproti predchádzajúcemu štvrťroku, čo zodpovedá úrovni 2796 eur/m2. Medziročne išlo o nárast o 1,3 %. Priemerná cena domov medzi štvrťrokmi klesla o 2,2 % na úroveň 1931 eur/m2. Medziročne ešte rástla o 3,1 %, vyčíslila NBS.

78 debata chyba
Viac na túto tému: #byty #nehnuteľnosť