Top 5 správ z ekonomiky. Bankár Vlčan to má spočítané a spory o konci Slovalca sa stupňujú

O krok bližšie k úradníckej vláde. Aj takto by sa dal zrekapitulovať uplynulý týždeň. Dôvodom je 1,4 miliónová dotácia pre šéfa agrorezortu Samuela Vlčana. Spor sa znovu rozhorel aj o to, kto môže za koniec žiarskej hlinikárne. Za to bez povšimnutia ostala správa o tom, ako nám nové technológie postupne ohrozujú pracovné miesta. Denník Pravda vybral a okomentoval najdôležitejšie ekonomické správy tohto týždňa.

07.05.2023 05:00
Vlčan Foto: ,
debata (4)

1. Vlčan to má spočítané

Firma ministra pôdohospodárstva Samuela Vlčana získala vyše miliónovú dotáciu od rezortu ministerstva životného prostredia. Po prevalení kauzy minister končí na svojom poste. Svoje pôsobenie na ministerstve má tak definitívne spočítané.

Ako bývalý bankár si tiež spočítal, že dotácia vo výške 1,4 milióna eur je jednoducho viac ako by získal za päť mesiacov, ktoré ostávajú do predčasných volieb. Dotácie sa nechce vzdať, kreslo ministra opúšťa.

VIDEO: Denník Pravda sa bol pozrieť na Vlčanovej skládke, neďaleko prírodnej rezervácie

Video

Toto by ale stačiť nemalo. Ako píše Nadácia zastavme korupciu vo vyspelých demokraciách je nemysliteľné, aby člen vlády získal dotáciu od iného rezortu, ktorého vedenie navyše nominovala rovnaká strana. Vlčan by sa mal vzdať nie len svojej stoličky, ale aj samotnej dotácie.

Pozornosť by sa mala upriamiť aj na systém udeľovania dotácií. Prečo firma dostala dotáciu vo výške až 1,4 milióna eur, keď jej tržby za predminulý rok boli na úrovni o zhruba 17-tisíc eur nižšie. Ide o zjavný nepomer medzi výškou dotácie a tržbami firmy. Ako je tiež možné, že nefungujú kontrolné mechanizmy, ktoré zabránia tomu, že sa podpisujú dotácie pre firmy, v ktorých sú politici konečnými používateľmi výhod. Vysvetľovať by teda určite mal aj Ján Budaj, ktorý riadi ministerstvo, ktoré dotáciu poskytlo.

Samuel Vlčan Čítajte viac U Budaja odklepli 1,4 miliónovú dotáciu pre Vlčana. Heger je pripravený konať, Remišovej sa vraj vyhrážal

2. Prestrelka o Slovalco

Na konci hlbokého fjordu na východe Islandu leží malé mestečko s názvom Reyðarfjörður. V minulosti žila obec predovšetkým z rybolovu. Dnes rybolov nahradila skôr výroba hliníka. Prečo si zahraničná spoločnosť vybrala práve túto oblasť pre svoj podnikateľský zámer? Dôvodom je lacná elektrina. Tú má Island predovšetkým vďaka geotermálnej energii. Energeticky náročný priemysel, ktorým výroba hliníka skutočne je, smeruje výrobu práve do lokalít s nízkou cenou elektriny.

slovalco Čítajte viac Kauza Slovalco. Hirman prezradil novinky o fabrike. Prestrelka medzi Pentou a vládou, kto má pravdu?

Boli to práve vysoké ceny elektriny, ktoré zlomili väz slovenskej hlinikárni Slovalco. Od vlaňajšieho leta zastavili výrobu primárneho hliníka. Teraz sa spor o to, kto za to môže, znovu rozhorel.

Šéf Hlasu Peter Pellegrini ešte na sviatok práce 1. mája pred žiarskou hlinikárňou avizoval, že výrobu obnoví. Ukončenie prevádzky fabriky považuje za zlyhanie súčasnej vlády. Na jeho slová zareagoval dočasne poverený minister hospodárstva Karel Hirman, ktorý za zastavením výroby vidí zlyhanie predstaviteľov Penty. Tá je jedným z vlastníkov hlinikárne. Podiel v Slovalco majú aj Nóri.

Penta zasa vinu hádže na rezort financií a životného prostredia. Podľa finančnej skupiny boli kompenzácie štátu nedostatočné. Aspoň, že tie ceny elektriny smerujú nadol. Ak tento trend bude ďalej pokračovať, šanca na obnovenie prevádzky sa zvyšuje. Potom sa všetci budú zasa predbiehať, kto prispel k opätovnému oživeniu výroby.

Slovalco7 Čítajte viac Hirman prezradil novinku. Začal rokovania so Slovalcom, majú nové plány

3. Každé štvrté miesto v ohrození

Je vaše pracovné miesto ohrozené? Skoro každé štvrté pracovné miesto v priebehu piatich rokov sa zmení kvôli novým svetovým trendom. Na svedomí to budú mať práve nové technológie, digitalizácia, nahrádzanie práce robotmi či zelená ekonomika. V najnovšej správe na to upozornilo Svetové ekonomické fórum. Banky budú častejšie bez pracovníkov za prepážkami, menej bude aj poštárov či pokladníkov.

Najrýchlejšie budú ubúdať kancelárske a úradnícke profesie. Takmer nikto si nemôže byť istý, že jedného dňa jeho pracovné miesto zanikne. Aj preto sa treba pripraviť na to, že ľudia budú oveľa častejšie meniť prácu. Raz za sedem rokov sa kompletne rekvalifikujú. Aj tento scenár naznačili panelisti na konferencii Budúcnosť práce v 21. storočí. Organizovali ju odborári. Dobrou správou je, že už teraz máme pozitívne príklady. Ako napríklad v jednom českom dokumentárnom filme, kde sa z baníka stal programátor.

žena, práca, nezamestnanosť Čítajte viac Každé štvrté pracovné miesto v ohrození. Vydali novú správu, čo čaká zamestnancov

4. Bod zlomu elektromobilov sa blíži, ukazuje graf dňa

Predseda Sasky Richard Sulík opakovane hovorí, že elektromobily sú drahé a možno drahými aj ostatnú. Pre ľudí sa tak stanú nedostupnými a aj preto treba bojovať proti zákazu spaľovacích motorov od roku 2035. Na jeho tvrdenia o elektromobiloch sme sa pozreli v tomto článku.

Jeho tvrdenie o nedostupnosti automobilov je zavádzajúce. Ako ukazuje graf týždňa, elektromobily budú už o pár rokov lacnejšie ako klasické autá na benzín či naftu. Na Slovensku je však pravdou, že v podpore elektromobility zaostávame a pre bežného Slováka je elektrické auto stále relatívne drahé.

zväčšiť Na obrázku je znázorenené, kedy budú... Foto: Analýza od Bloomberg pre spoločnosť T&E
elektromobil Na obrázku je znázorenené, kedy budú elektromobily lacnejšie. Modrá krivka ukazuje, ako ide cena elektrických áut nadol. Čierna krivka znázorňuje cenu benzínových a naftových áut. Je tam kategéoria stredných áut (medium), malých áut (small) a menších dodávok (light vans).

5. Video týždňa tentokrát o skracovaní pracovného času

Video

Ďalšie zaujímavé články jednou vetou

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #ekonomika #Samuel Vlčan #top 5 správ