Rusko v indických bankách nahromadilo miliardy rupií a nevie čo s nimi

Rusko v indických bankách nahromadilo miliardy rupií a teraz ich potrebuje konvertovať na iné meny, uviedol v piatok ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov. India a Rusko zastavili rokovania o zúčtovaní bilaterálneho obchodu v rupiách.

05.05.2023 11:19
lavrov Foto: ,
Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov počas tlačovej konferencie v sídle Organizácie Spojených národov v utorok 25. apríla 2023.
debata (33)

Indii sa totiž ani po mesiacoch rokovaní nepodarilo presvedčiť Rusko, aby si rupie ponechalo vo svojej pokladnici. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

„Pokiaľ ide o rupie, je to problém, pretože na účtoch v indických bankách máme nahromadené miliardy rupií a my tieto peniaze potrebujeme použiť,“ uviedol Lavrov na tlačovej konferencii v Indii. „Preto by sme mali rupie konvertovať na iné meny. O tom diskutujeme.“

Vladimír Putin Čítajte viac Ruské ropné rafinérie pod paľbou. Opäť čelili útokom dronmi

India začala preskúmavať mechanizmus zúčtovania obchodu s Ruskom v rupiách krátko po tom, ako Moskva vo februári minulého roka zaútočila na Ukrajinu. To takisto spôsobilo prudký nárast dovozu ruských komodít do Indie, keďže Moskva na ne ponúka výrazné zľavy, a to predovšetkým na ropu.

Podľa dostupných informácií však obe strany žiadnu dohodu o zúčtovaní v rupiách neuzavreli. Väčšina obchodov sa uskutočňuje v dolároch, ale čoraz väčší objem sa realizuje v iných menách, napríklad v emirátskych dirhamoch.

33 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #India #Sergej Lavrov