Pri kontaminovanej pšenici zlyhal štát, vravia v SaS

Pri kontaminovanej pšenici zlyhal štát, keď zanedbal kontrolu po uvoľnení dovozných kvót na ukrajinské produkty. V diskusnej relácii Karty na stôl týždenníka Plus 7 dní to uviedla poslankyňa Národnej rady SR za stranu Sloboda a Solidarita (SaS) Jarmila Halgašová.

05.05.2023 10:57
sas, sulík, cigániková Foto: ,
Na snímke zľava Martin Barto, Jana Bittó Cigániková, Tomáš Szalay a Richard Sulík. 24.4.2023
debata

„Namiesto toho, aby minister Vlčan začal manažérsky túto situáciu riešiť, tak sa dostal do roviny medializácie a začal si na celej kauze robiť PR," povedala. Keď Európska komisia vlani podľa nej zrušila dovozné clo a kvóty na dovoz obilia z Ukrajiny, rezort pôdohospodárstva mal zaviesť na hraničných priechodoch kontroly každého dovozu obilia z Ukrajiny. „Mala byť odobratá vzorka," povedala.

Mlyn Kolárovo Levente Varga Čítajte viac Mlynár z Kolárova, kde našli ukrajinské obilie s pesticídmi, vysvetľuje, koľko ho nakúpili a prečo tak urobili

Ako ďalej uviedla, štát už kontroluje aj múku na pultoch predajní a zatiaľ sa žiadny pozitívny nález neobjavil. „Vychádzajme z predpokladu, že výrobky sú bezpečné a ľudia by nemali mať obavu, že je na pulte kontaminovaná múka," povedala. Tvrdí, že Slovensko je natoľko sebestačné v produkcii obilia, že len 20 percent z neho sa využíva na produkciu múky. Slovenskí spracovatelia obilia tak podľa nej dodávajú na trh múku, ktorá je vyrobená výlučne zo slovenského obilia. Mlynov na Slovensku pritom nie je podľa Halgašovej veľa. „Nevidím problém v tom, aby sa robili pravidelné kontroly obilia a výrobkov z neho," povedala. Takéto kontroly sa podľa nej mali od začiatku priebežne vykonávať.

debata chyba
Viac na túto tému: #pšenica #Jarmila Halgašová #SASKA