Ruské ropné rafinérie pod paľbou. Opäť čelili útokom dronmi

V ruskom Krasnodarskom kraji spôsobil v noci na štvrtok dronový útok požiar v ropnej rafinérii v obci Ilskij, informuje agentúra TASS. Na rafinériu podľa nej zaútočili štyri drony. Ďalší incident sa odohral v ropnom závode v Novošachtinsku v Rostovskom kraji na juhozápade Ruska, kde podľa agentúry explodovalo bezpilotné lietadlo.

04.05.2023 10:52
Vladimír Putin Foto:
Šéf Kremľa Vladimír Putin.
debata (32)

K incidentu v obci Ilskij agentúra TASS pôvodne napísala, že po „páde dronu“ začal horieť jeden zo zásobníkov a že sa ho už podarilo uhasiť. V ďalších správach už používala priamo slovo „útok“. Incident sa podľa nej odohral okolo tretej hodiny ráno miestneho času (2:00 SELČ) a plamene zachvátili plochu s rozlohou 400 metrov štvorcových.

Mast-13, dron Čítajte viac Nielen zo vzduchu. Drony sú aj na mori. Používa ich Ukrajina, USA ich ukázali Iránu

K incidentu v Novošachtinsku uviedla, že podľa gubernátora Rostovskej oblasti Vasilija Golubeva bezpilotné lietadlo narazilo do jednej z rozostavaných konštrukcií v rafinérii a vybuchlo. Následný požiar dokázali zlikvidovať priamo pracovníci závodu.

VIDEO: Obrí požiar v Sevastopole
Video

O deň skôr TASS informoval o rozsiahlom požiari v sklade s ropnými produktmi v obci Volna v Krasnodarskom kraji „po páde dronu“. V sobotu vzplanul zásobník s palivom v Sevastopole na Ruskom protiprávne anektovanom polostrove Krym, podľa miestnej ruskej správy zrejme po útoku dronom.

Útokov na ruskú infraštruktúru v súčasnej dobe pribúda, poznamenala k tomu AFP. Upozornila, že sa ich počet zvýšil v čase, keď Kyjev uvádza, že dokončil prípravy na protiofenzívu proti ruským silám. Ukrajina sa však k žiadnemu z týchto úderov neprihlásila.

Putin Čítajte viac Objednal si útok na Putina sám Putin? ISW: Chce tak zmobilizovať domáce publikum

V stredu okrem toho Moskva obvinila Ukrajinu z dronového útoku na rezidenciu ruského prezidenta Vladimíra Putina v Kremli, čo vzápätí Kyjev poprel. Podľa analytikov vrátane spolupracovníkov amerického Inštitútu pre štúdium vojny (ISW) však v tomto prípade mohlo nálet dronov zinscenovať Rusko, aby zvýšilo záujem Rusov o vojnu.

32 debata chyba
Viac na túto tému: #drony #vojna na Ukrajine