Prestrelka okolo Slovalca pokračuje. Penta reaguje na Hirmana a Hegera

Slovenská hlinikáreň Slovalco zastavila svoju výrobu, no táto firma, v ktorej čiastočným vlastníkom je skupina Penta, naďalej vyvoláva prestrelku medzi politikmi.

03.05.2023 13:22
Milan Veselý, generálny riaditeľ, Slovalco Foto: ,
Generálny riaditeľ Slovalca Milan Veselý.
debata (62)

Opoziční poslanci obviňujú zo zlyhania vládu, tá ukazuje na Pentu a táto firma sa bráni. Tvrdí, že jednotlivé ministerstvá blokovali potrebnú novelu zákona o emisných povolenkách.

Firma Slovalco zastavila výrobu, keďže výroba hliníka je energeticky náročná a rast cien elektrickej energie spôsobil, že pre Slovalco nemá význam ďalej vyrábať.

Premiér Eduard Heger je presvedčený, že zachraňovať Slovalco nemalo význam. „Ak by sme aj zadotovali túto elektrinu, tak by to bol najdrahší hliník na svete a určite by to nestálo za to,“ povedal Heger.

Podľa Penty ale Heger zavádza. „Slovalco nikdy nežiadalo žiadne dotácie na nákup elektriny. Slovalco dlhodobo upozorňovalo a žiadalo zmenu zákona o emisných kvótach, ktorý by zabezpečil rovnaké trhové postavenie energeticky náročných podnikov na Slovensku vo vzťahu k iným priemyselným krajinám EÚ,“ hovorí Lenka Vargová zo spoločnosti Penta.

Karel Hirman Čítajte viac Politikov rozhádalo Slovalco. Minister Hirman ukázal Pellegrinimu, kam sa má ísť sťažovať

„Slovenský priemysel na problém s nedostatočnými kompenzáciami upozorňoval ešte pred nástupom vlády Igora Matoviča v roku 2020. O tomto probléme bol opakovane informovaný aj Eduard Heger, ktorý v júni 2020 ako minister financií, osobne navštívil aj so svojimi štátnymi tajomníkmi fabriku Slovalco,“ dopĺňa.

To, čo slovenská hlinikáreň teda chcela, je zmena legislatívy. Priemyselné firmy si na to, aby mohli vypúšťať emisie oxidu uhličitého musia kupovať emisné povolenky. Príjmy z predaja týchto povolenie idú do Environmentálneho fondu a prostriedky z neho sa ďalej prerozdeľujú a pomáhajú fungovať práve firmám ako Slovalco. Aktuálne ide podľa zákona do Envirofondu tridsať percent príjmov z predaja emisných povoleniek a firma Slovalco čakala na zmenu zákona, ktorá by tento podiel zvýšila.

Hlinikáreň teda za vzniknutú situáciu viní vládu. „Bez zmeny legislatívy nebola spoločnosť Slovalco schopná v lete 2021 uzavrieť dlhšiu ako jednoročnú zmluvu o dodávke elektrickej energie, ktorej platnosť vypršala ku koncu minulého roka. Podotýkame, že legislatíva, o ktorej s jednotlivými predstaviteľmi súčasnej Vlády SR spoločnosť Slovalco diskutovala od roku 2020, nie je prijatá dodnes,“ tvrdí Vargová.

Slovalco teda tvrdí, že bez novely zákona nemohla elektrickú energiu nakupovať s dostatočným predstihom a elektrickú energiu na tento rok nekupovala už v roku 2021.

heger, demokrati Čítajte viac Heger odpovedá Pellegrinimu. Pochytili sa kvôli hlinikárom zo Slovalca

Zo zastavenia výroby hliníka v Žiari nad Hronom sa stala politická téma, ktorá je stále aktuálna. Peter Pellegrini (Hlas), na tlačovej konferencii, ktorú zorganizoval 1. mája, sľúbil, že výrobu v hlinikárni obnoví. Ukončenie prevádzky fabriky považuje za zlyhanie súčasnej vlády.

Minister hospodárstva Karel Hirman je ale presvedčený, že zastavenie výroby fabriky Slovalco je zlyhaním predstaviteľov Penty. „Tí sa totiž minulý rok, keď ceny elektriny dosahovali extrémne výšky, rozhodli lacnú elektrinu – ktorú mali ešte nakúpenú dopredu – radšej supervýhodne predať a samotnú výrobu vo fabrike zastaviť. Pozor, Penta a spol. za takto draho predanú elektrinu zinkasovali odhadom možno až 160 miliónov eur!,“ upozornil Hirman.

Penta ostro nesúhlasí s vyjadreniami ministra Hirmana a jeho tvrdenia považuje za škandál. „Slovalco predalo zvyšnú elektrickú energiu pred koncom roka 2022, nakoľko bolo pravdepodobné, že výrobu pre nečinnosť vlády bude nútené odstaviť,“ hovorí Vargová.

Problém Penta vidí na strane rezortov financií a životného prostredia. „V rokoch 2020 až 2021 sme viedli diskusie nielen s Eduardom Hegerom a Jánom Budajom, ale aj s vtedajším ministrom hospodárstva Richardom Sulíkom. Práve ministerstvo hospodárstva podporovalo potrebné zmeny pre záchranu slovenského priemyslu, nemalo však na nich dosah. Zmeny boli totiž blokované zodpovednými ministerstvami,“ uzatvára Vargová.

© Autorské práva vyhradené

62 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovalco #elektrická energia #ukončenie výroby