Dôchodcovia dostanú opäť pridané. Sto eur za rekondičný pobyt, kto má nárok?

Maximálna suma príspevku Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR na rekondičné pobyty poberateľov dôchodkov sa zvýši na 100 eur z doterajších 50 eur na osobu.

03.05.2023 11:28
seniori, dôchodci, relax, dovolenka Foto:
Ilustračné foto.
debata (7)

Maximálna ročná suma dotácie na tento účel tiež vzrastie na takmer 1,4 milióna eur z doterajších necelých 700.000 eur. Novelu zákona o dotáciách v pôsobnosti MPSVR, ktorý predložila skupina poslancov pôsobiacich v mimoparlamentnom Hlase-SD, Národná rada (NR) SR v stredu definitívne schválila.

seniori, dôchodci, relax, dovolenka Čítajte viac Ktorí penzisti majú nárok na príspevok od štátu na dovolenku alebo pobyt v kúpeľoch? + tabuľka

Zmena sa týka poberateľov starobného dôchodku, predčasného starobného dôchodku alebo výsluhového dôchodku. Nesmú však vykonávať činnosť, ktorá zakladá nárok na príjem zo závislej činnosti alebo na príjem z podnikania a z inej samostatnej zárobkovej činnosti. Dotáciu na podporu rekondičných aktivít možno poskytnúť na čiastočnú úhradu rekondičných pobytov v SR, do maximálnej sumy stanovenej na jednu fyzickú osobu a na rozpočtový rok.

seniori, dôchodcovia, turistika, hiking Čítajte viac Penzisti môžu aj tento rok dostať príspevok štátu na dovolenku. Kto má naň nárok a koľko eur dostanete?

Maximálna suma, ktorou štát prispieva na rekondičné pobyty, sa nezmenila od nadobudnutia účinnosti predmetného zákona, čiže od roku 2011, upozornili predkladatelia návrhu. Doterajšia výška podpory, vzhľadom na nárast spotrebiteľských cien, už podľa nich neumožní poberateľom dôchodkov bez iného príjmu, aby ju využili, keďže zvyšnú časť celkovej ceny pobytu si nedokážu zaplatiť.

Novela bude účinná od 1. júla tohto roka.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #dôchodky #rekondičné pobyty