Hirman zverejnil výzvu na elektrické nabíjačky. Obce dostanú peniaze

Ministerstvo hospodárstva SR vyhlásilo výzvu na podporu budovania nabíjacej infraštruktúry pre elektrické vozidlá pre územnú samosprávu z Plánu obnovy a odolnosti SR. Ako informuje rezort, celkovo je vyčlenených 10,2 mil. eur bez DPH s intenzitou pomoci pre oprávnených žiadateľov až do výšky 100 % oprávnených výdavkov projektu.

02.05.2023 11:10
elektro - Varianta 1 Foto:
Ilustračné foto.
debata (3)

Zámerom výzvy je podpora budovania verejne prístupnej nabíjacej infraštruktúry popri cestných infraštruktúrach najmä v mestách a obciach. „Oprávnenými žiadateľmi sú obce a mestá nad 7 000 obyvateľov a nimi zriadené organizácie, okresné mestá a nimi zriadené organizácie, ako aj vyššie územné celky a nimi zriadené organizácie," dopĺňa ministerstvo. Výzva je otvorená do vyčerpania alokovanej výšky prostriedkov alebo do rozhodnutia vykonávateľa.

Rezort hospodárstva s prvou výzvou na podporu budovania nabíjacej infraštruktúry pre elektrické vozidlá mierne meškal. Podľa aktualizovaného harmonogramu mala byť vyhlásená ešte v marci tohto roka. V apríli bola zase v pláne výzva určená pre podnikateľov v sume asi 6 mil. eur.

Porsche Čítajte viac Megainvestícia Porsche na Slovensku. Na Považí naleje vyše miliardu eur do batérií

Začiatkom tohto roka bolo na Slovensku k dispozícii 1 483 verejných nabíjacích bodov celkovo v 629 lokalitách. Podľa vtedajších dát Slovenskej asociácie pre elektromobilitu sa tak medziročne počet verejných nabíjacích bodov zvýšil o 45 % a počet lokalít o 46 %. Takmer tri štvrtiny všetkých nabíjacích bodov sú z kategórie normálnych bodov s výkonom 22 kW, takmer jednu štvrtinu tvoria rýchlonabíjacie body s výkonom 50 kW na jednosmerný prúd. Zvyšných 96 sú ultrarýchle DC nabíjačky s výkonom 150 až 350 kW.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #elektrické autá #nabíjacia stanica