Každé štvrté pracovné miesto v ohrození. Vydali novú správu, čo čaká zamestnancov

Technológie, digitalizácia, robotizácia či zelená ekonomika. Skoro každé štvrté pracovné miesto v priebehu piatich rokov sa zmení práve kvôli novým svetovým trendom. Konštatuje to nová správa ohľadom budúcnosti práce z dielne Svetového ekonomického fóra.

02.05.2023 10:08
žena, práca, nezamestnanosť Foto:
Ilustračné foto.
debata (6)

Na správu upozornili České noviny.

Celá správa je zverejnená na webe World Economic Forum.

SR Bratislava vláda 131. schôdza BAX Čítajte viac Státisíce dôchodcov dostanú ďalšie peniaze. Ministerstvo financií uvoľnilo milióny na rodičovský bonus

Technológie, digitalizácia, robotizácia či zelená ekonomika – teda bezuhlíková ekonomika – sú hlavnými hnacími motormi súčasnej zmeny na pracoviskách po celom svete.

V nasledujúcich piatich rokoch sa zmení 23 percent miest – z toho 10,2 percenta vznikne nových a 12,3 percenta zanikne starých miest. V preklade 69 miliónov miest vznikne a 83 miliónov miest zanikne. „To znamená čistý pokles o 14 miliónov pracovných miest, respektíve o dve percentá súčasného stavu,“ píšu České noviny.

Výsledky vyplývajú z prieskum fóra medzi 803 firmami, ktoré zamestnávajú dokopy 11,3 milióna pracovníkov v 27 odvetviach ekonomiky z 45 krajín z celého sveta.

Ktoré odvetvia stratia najviac pracovných miest. Foto: Svetové ekonomické fórum
Ktoré odvetvia stratia najviac pracovných miest. Ktoré odvetvia stratia najviac pracovných miest.

Aké sú teda najohrozenejšie miesta? Najrýchlejšie budú ubúdať kancelárske, úradnícke, bankové pokladničné profesie. Teda tie miesta, ktoré rýchlo nahradia roboty a stroje. Napríklad pozície na bankových prepážkach a príbuzných miestach má v najbližších piatich rokoch zaniknúť až 40 percent. Automatizácia ohrozí aj 30 percent pozícií v profesiách ako poštoví úradníci, pokladníci či pracovníci zadávajúci dáta.

Na druhej strane vzniknú aj nové pozície. „Veľký záujem je o špecialistu na samoriadené a elektrické autá, dopyt po nich v nasledujúcich piatich rokoch podľa súčasných odhadov vzrastie o 40 percent. Výrazne porastie dopyt po odborníkoch na strojové učenie umelej inteligencie a po odborníkoch na kybernetickú bezpečnosť. Na svoje si prídu aj špecialisti na ochranu životného prostredia,“ píšu České noviny.

Pribudnú aj miesta ako vodiči ťažkých nákladných automobilov či autobusov, ďalej učitelia stredných odborných škôl, mechanici, opravári strojov. Tieto pozície by mali celosvetovo narásť v najbližších rokoch o 2 milióny.

„Viac ako tri štvrtiny opýtaných spoločností plánujú v nadchádzajúcich piatich rokoch zaviesť technológiu veľkých dát, cloudové služby a umelú inteligenciu,“ dodáva český portál.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #práca #profesia #zamestnanie