Politikov rozhádalo Slovalco. Minister Hirman ukázal Pellegrinimu, kam sa má ísť sťažovať

Najprv predseda Hlasu Peter Pellegrini na 1. mája spravil tlačovku v hlinikárni Slovalco v Žiari nad Hronom, aby dal prísľub, že obnoví jeho výrobu, ak uspeje v parlamentných voľbách. Fabriku odstavili drahé energie a následne prepustila niekoľko desiatok ľudí.

02.05.2023 05:00
Karel Hirman Foto:
Minister hospodárstva Slovenskej republiky Karel Hirman.
debata (139)

VIDEO: Tristo prilieb pred závodom Slovalco. Hlasisti postavili „pamätník neschopnosti vlády“.

Video

Na tlačovku zareagoval aj dočasne poverený premiér Eduard Heger. Odkázal Pellegrinimu, že Slovalcu by nepomohli žiadne štátne dotácie. „Ak by sme aj zadotovali túto elektrinu, tak by to bol najdrahší hliník na svete a určite by to nestálo za to,“ dodal Heger.

Slovalco5 Čítajte viac Slovalco definitívne končí. Zamestnancom dá odstupné 17 mesačných platov

V rovnaký deň, teda v pondelok, na Pellegriniho zareagoval aj súčasne dočasne poverený minister hospodárstva a tiež člen Demokratov Karel Hirman. „Jej odstavenie výroby označil za zlyhanie našej vlády, a teda vlastne aj moje ako ministra hospodárstva,“ začal status na Facebooku Hirman. Pripomenul šéfovi Hlasu, že vyzvať na obnovenie výroby mal najprv akcionárov Slovalca – finančnú skupinu Penta.

Na snímke spustenie novej pretavovacej pece...
Na snímke generálny riaditeľ Slovalco Milan...
+9Na snímke areál spoločnosti a.s. Slovalco v...

„Tí sa totiž minulý rok, keď ceny elektriny dosahovali extrémne výšky, rozhodli lacnú elektrinu – ktorú mali ešte nakúpenú dopredu – radšej supervýhodne predať a samotnú výrobu vo fabrike zastaviť. Pozor, Penta a spol. za takto draho predanú elektrinu zinkasovali odhadom možno až 160 mil. eur!,“ napísal Hirman.

Na záver sa do Pellegriniho poriadne obul. „Už rozumiete, prečo je v médiách a tlačovinách Penty Peter Pellegrini a jeho Hlas varený – pečený?! Dnes si túto priazeň Penty – po Ficovi a Smere – ďalší „sociálny demokrat“ odrábal svojou tlačovkou pred penťáckym Slovalcom. Pellegrini tamojších zamestnancov oblboval, naše peniaze zo štátnej kasy sľuboval a penťácke účty ochraňoval…,“ napísal včera Hirman.

Hlinikáreň Slovalco pôvodne prevádzkovala 226 elektrolýznych pecí, výrobu utlmila vlani v auguste. Rozhodnutie odstaviť aj posledné pece na výrobu primárneho hliníka odsúhlasili začiatkom januára akcionári spoločnosti. Rozhodnutie podnik vysvetľoval reakciou na vysoké ceny elektriny a nedostatočné kompenzácie zo strany štátu určené pre energeticky náročný priemysel. V hlinikárni naďalej funguje recyklačné centrum na spracovanie procesného šrotu.

139 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovalco #Peter Pellegrini #Karel Hirman