Heger odpovedá Pellegrinimu. Pochytili sa kvôli hlinikárom zo Slovalca

Hlinikáreň Slovalco by v tomto roku neprevádzkovala fabriku ani so štátnou pomocou. V Banskej Bystrici to v pondelok uviedol dočasne poverený predseda vlády Eduard Heger v reakcii na vyjadrenia predsedu mimoparlamentnej strany Hlas Petra Pellegriniho.

01.05.2023 16:24
heger, demokrati Foto: ,
Eduard Heger predstavil novú stranu Demokrati.
debata (3)

Podľa Hegera majitelia Slovalca jasne deklarovali, že v tomto roku by neprevádzkovali výrobu, keďže vlani nevedeli kúpiť elektrinu za zmysluplnú cenu ani so štátnou pomocou. „Ak by sme aj zadotovali túto elektrinu, tak by to bol najdrahší hliník na svete a určite by to nestálo za to,“ dodal Heger. Pripomenul, že hlinikáreň disponuje výlučne elektrickými pecami a je najväčším spotrebiteľom elektriny na Slovensku.

VIDEO: Tristo prilieb pred závodom Slovalco. Hlasisti postavili „pamätník neschopnosti vlády“.

Video

Ukončenie výroby primárneho hliníka v Žiari nad Hronom označil Hlas-SD za „pomník neschopnosti“ a zlyhanie vlády. Strana dala tiež verejný záväzok, že výrobu hliníka v Slovalcu v prípade úspechu v nadchádzajúcich voľbách obnoví.

Slovalco dlhodobo žiadalo prijatie novely zákona o obchodovaní s emisnými kvótami a pomoc pre energeticky náročné podniky z Environmentálneho fondu. „Je to v rukách poslancov. V tomto už vláda nevie urobiť viac, ako doručiť zákon do parlamentu,“ skonštatoval Heger.

Hlinikáreň Slovalco pôvodne prevádzkovala 226 elektrolýznych pecí, výrobu utlmila vlani v auguste. Rozhodnutie odstaviť aj posledné pece na výrobu primárneho hliníka odsúhlasili začiatkom januára akcionári spoločnosti. Rozhodnutie podnik vysvetľoval reakciou na vysoké ceny elektriny a nedostatočné kompenzácie zo strany štátu určené pre energeticky náročný priemysel. V hlinikárni naďalej funguje recyklačné centrum na spracovanie procesného šrotu.

NR SR: Rokovanie 65. sch?dze Čítajte viac Pellegrini sa zaviazal, že výrobu v hlinikárni Slovalco obnoví
3 debata chyba
Viac na túto tému: #hlinikáreň #Slovalco #Eduard Heger