Saska má dosť zvýhodňovania tlačovín, novín a časopisov. Chce im zrušiť výnimky

Výnimky z 10 % dane z pridanej hodnoty (DPH) na tlačené knihy, brožúry, letáky, tlačoviny, noviny, časopisy, periodiká ilustrované alebo obsahujúce reklamný materiál, by sa mohli zrušiť. Vyplýva to z návrhu novely zákona o dani z pridanej hodnoty, ktorý do Národnej rady (NR) SR predložili poslanci Marián Viskupič a Jarmila Halgašová (obaja SaS)

01.05.2023 14:27
sas, sulík, cigániková Foto: ,
Členovia Sasky.
debata

„V súčasnej dobe internetu význam tlačených materiálov akéhokoľvek druhu upadá a je možné, že v dohľadnej dobe sa stanú úplne marginálnymi alebo zaniknú. Predložený návrh prinesie ich cenové zatraktívnenie, a tým celý tento proces aspoň trochu spomalí. Pozitívnym sprievodným javom bude tiež zjednodušenie podnikateľského prostredia,“ argumentujú poslanci v dôvodovej správe.

kniha Čítajte viac Za knihy, noviny alebo obaly si priplatíme. Ako sa razantné zdražovanie papiera prejaví na cenách?

Návrh zákona má negatívny vplyv na rozpočet verejnej správy. V stanovisku k novele sa Ministerstvo financií (MF) SR vyjadrilo, že je potrebné v návrhu uviesť aj predpokladané finančné dôsledky na rozpočet verejnej správy, a to na nasledujúce rozpočtové roky, spolu s návrhmi na úhradu úbytku príjmov.

Poslanci navrhujú účinnosť novely od 1. januára 2024.

debata chyba
Viac na túto tému: #noviny #letáky #tlačené knihy