Pellegrini sa zaviazal, že výrobu v hlinikárni Slovalco obnoví

Mimoparlamentná strana Hlas chce obnoviť výrobu v hlinikárni Slovalco v Žiari nad Hronom. Verejný záväzok vyslovil predseda strany Peter Pellegrini na tlačovej konferencii v areáli podniku symbolicky na Sviatok práce. Odstavenie pecí na výrobu primárneho hliníka v Slovalcu označil za ohrozenie záujmov Slovenska i Európskej únie.

01.05.2023 12:20
NR SR: Rokovanie 65. sch?dze Foto: ,
Nezaradení poslanci Richard Raši a Peter Pellegrini počas rokovania Národnej rady.
debata (10)

Ukončenie výroby primárneho hliníka v Žiari nad Hronom označil Hlas za „pomník neschopnosti“ a zlyhanie vlády. „Svojim cynizmom spôsobili, že podnik, v ktorom sa spája tradícia, zručnosť našich ľudí a modernosť, skončil. Ohrozili tým aj výrobu hliníka pre Európsku úniu, ktorá je tak odkázaná na iné štáty,“ skonštatoval Pellegrini.

Hlas dal i verejný záväzok, že výrobu hliníka v Slovalcu v prípade úspechu v nadchádzajúcich voľbách obnoví. Presadiť chce silný štát, ktorý bude mať kontrolu nad energetickými závodmi a potravinovou politikou tak, aby ľudia neboli sociálne ohrození. „Nemôže sa stať, že vyrábame lacnú elektrinu na Slovensku a spätne ju draho nakupujeme v zahraničí,“ dodal Pellegrini.

VIDEO: Tristo prilieb pred závodom Slovalco. Hlasisti postavili „pamätník neschopnosti vlády“.
Video

Hlinikáreň Slovalco pôvodne prevádzkovala 226 elektrolýznych pecí, výrobu utlmila vlani v auguste. Rozhodnutie odstaviť aj posledné pece na výrobu primárneho hliníka odsúhlasili začiatkom januára akcionári spoločnosti. Rozhodnutie podnik vysvetľoval reakciou na vysoké ceny elektriny a nedostatočné kompenzácie zo strany štátu určené pre energeticky náročný priemysel.

Počet zamestnancov v Slovalcu sa v dôsledku odstavenia pecí postupne znižoval zo 450 na približne 150. V podniku naďalej funguje recyklačné centrum na spracovanie procesného šrotu. Väčšinovým vlastníkom spoločnosti je svetový hliníkový gigant Norsk Hydro, menšinovým spoločnosť Penta Investments.

heger, demokrati Čítajte viac Heger odpovedá Pellegrinimu. Pochytili sa kvôli hlinikárom zo Slovalca Slovalco5 Čítajte viac Slovalco definitívne končí. Zamestnancom dá odstupné 17 mesačných platov
10 debata chyba
Viac na túto tému: #hlinikáreň #Slovalco #Hlas-SD