Chudoba v Británii rastie, rozdali milióny balíkov s potravinami. Ľudia s nízkymi platmi nevedia prežiť

Chudoba v Británii je na vzostupe, pričom v stále väčšej miere zasahuje zamestnanú populáciu. Poukázali na to najnovšie údaje spoločnosti, ktorá kontroluje najväčšiu sieť potravinových bánk. Informovala o tom agentúra Reuters.

29.04.2023 10:58
ruky, euro, mince, chudoba Foto:
Ilustračné foto.
debata (9)

Spoločnosť Trussell Trust, ktorá podporuje približne 1300 centier potravinových bánk naprieč celou Britániou, uviedla, že za obdobie od apríla 2022 do konca marca 2023 distribuovala rekordné zhruba 3 milióny balíkov s potravinovou pomocou. To je o 37 % viac než v roku 2021/2022 a viac než dvojnásobok v porovnaní so situáciou spred piatich rokov. Navyše vyše milióna balíkov bolo určených pre deti.

ruky, euro, mince, chudoba Čítajte viac Chudoba valcuje tento rok starých a chorých. Asi pol milióna dôchodcov je pod hranicou chudoby

Spoločnosť zároveň dodala, že približne 760.000 Britov využilo pomoc jej siete prvýkrát. To je zhruba o 38 % viac než v roku 2021/2022. Bezprecedentne sa zvýšil počet zamestnaných ľudí, ktorí v dôsledku vysokej inflácie už nie sú schopní financovať životné náklady z nízkeho platu.

Britský štatistický úrad minulý týždeň zverejnil údaje o vývoji inflácie za marec. Celková medziročná miera inflácie sa síce zmiernila na 10,1 % z februárovej úrovne 10,4 %, avšak ceny potravín a nealkoholických nápojov vzrástli o 19,1 %, najvýraznejšie od augusta 1977.

„Neustále zvyšovanie počtu balíkov určených na potravinovú pomoc za posledných päť rokoch naznačuje, že je to skôr pretrvávajúca nízka úroveň príjmov a nevhodný systém sociálneho zabezpečenia, ktoré nútia čoraz viac Britov obracať sa na potravinové banky, než súčasná kríza či predtým pandémia nového koronavírusu,“ povedala šéfka Trussell Trust Emma Revieová. V tejto súvislosti vyzvala britskú vládu, aby systém dotácií upravila tak, že bude pokrývať nevyhnutné náklady.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #inflácia #peniaze #chudoba