V minulom roku pribudlo na Slovensku 525 prípadov chorôb z povolania

Počet prípadov chorôb z povolania na Slovensku už druhý rok rastie. Národnému centru zdravotníckych informácií (NCZI) vlani nahlásili 525 prípadov novopriznaných chorôb z povolania.

28.04.2023 10:58
dôchodca, žiaci, práca, lekcia Foto:
Ilustračná foto.
debata

Ich počet sa oproti roku 2021 zvýšil o 102 prípadov. Za minulý rok dominujú infekčné a parazitárne choroby, ako aj ochorenie kostí, kĺbov, šliach a nervov končatín. NCZI to uviedlo v tlačovej správe.

Aj na chorobách z povolania sa v uplynulom roku podpísala pandémia COVID-19. NCZI eviduje 233 osôb, ktorým priznali chorobu z povolania následkom ochorenia COVID-19. Najviac ohrození chorobami z povolania sú ľudia pracujúci v oblasti zdravotníctva a sociálnej pomoci, nasledovala priemyselná výroba, ťažba a dobývanie a stavebníctvo. Najčastejšie choroby z povolania postihujú pracujúcich vo veku 55 až 59 rokov, nasledujú 50 až 54-roční a 45 až 49-roční. Najviac chorôb z povolania eviduje NCZI v Banskobystrickom kraji, za ním nasledoval Žilinský kraj a Košický kraj.

Foto 0 Čítajte viac Čerstvá zelenina dnes ako luxus? Slovenská firma so 120 zamestnancami ju vie dodať oveľa lacnejšie

Od roku 2013 je z iniciatívy Medzinárodnej organizácie práce 28. apríl Svetovým dňom bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci. Jeho cieľom je upriamiť pozornosť najmä na prevenciu, ktorá je základným predpokladom pri znižovaní počtu úrazov a chorôb spôsobených pri výkone povolania. Témou tohtoročného svetového dňa je bezpečné a zdravé pracovné prostredie ako základný princíp a právo pri práci.

debata chyba
Viac na túto tému: #choroby #Covid-19 #NCZI