Bankám rastú zisky. Zverejnili, koľko zarobili v prvých mesiacoch tohto roka

Bankový sektor dosiahol v prvých troch mesiacoch tohto roka na Slovensku čistý zisk 229,1 mil. eur. Podľa údajov Národnej banky Slovenska (NBS) to znamená medziročný nárast o 66 %.

28.04.2023 10:35
Kažimír Foto: ,
Na snímke guvernér Národnej banky Slovenska (NBS) Peter Kažimír počas tlačovej konferencie NBS k ekonomickému a menovému vývoju.
debata (8)

Ku koncu marca minulého roka to bol zisk na úrovni 138 mil. eur. Čisté úrokové výnosy, ktoré tvoria najväčšiu časť výnosov bankového sektora, stúpli medziročne o 27,6 % na 520,2 mil. eur. Čisté výnosy z poplatkov a provízií vzrástli o 2,6 % na 185 mil. eur. Aktuálna schopnosť bánk tvoriť zisk je podľa centrálnej banky dobrým predpokladom pre udržanie si kapitálovej sily v nadchádzajúcom období.

VÚB Čítajte viac Po najväčšej banke zdražuje cenník aj dvojka na trhu. Citeľne dvíha rôzne poplatky

V minulom roku zisk bánk stúpol o viac ako 14 % na zhruba 832 mil. eur. V roku 2021 zisk bánk vzrástol zhruba o 55 %. Od začiatku roka 2019 národná banka pozorovala medziročný pokles čistého úrokového výnosu, a teda jeho negatívny príspevok k rastu čistého zisku. Tento trend pokračoval aj v roku 2021, i keď tempo poklesu sa významne znížilo. V roku 2022 prišla zmena. Po rokoch klesajúcich úrokových marží sa do rastúceho čistého úrokového príjmu začali výrazne premietať zvyšujúce sa úrokové sadzby. Zároveň sa bankám darilo udržať rast úverov.

Zvýšená neistota a zrýchlená inflácia zatiaľ podľa centrálnej banky nenaštrbili ziskovosť slovenského bankového sektora. Z pohľadu objemu zisku už banky vlani prekročili predpandemické úrovne. V rámci Európy sa však slovenské banky radia skôr k tým menej ziskovým. Napriek tomu bol rok 2022 z pohľadu hospodárenia slovenských bánk podľa NBS priaznivý.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #banky #NBS #zisk bánk