Mäso je luxus, ovocie nekupujú. Maďarsko zažíva masívny rast cien potravín, najviac v celej únii

Niektoré druhy potravín v Maďarsku za posledný rok zdraželi takmer dvojnásobne.

26.04.2023 13:32
Viktor Orban Foto:
Maďarský premiér Viktor Orbán.
debata (30)

„Nekupujem ovocie. Zemiaky sme dostali od obecného úradu, takže ich nemusím kupovať, ale cibuľa teraz veľmi zdražela,“ opisuje pre agentúru AP jeden zo svojich nákupov maďarská dôchodkyňa Magdolna Gozonová. Pre enormné zdražovanie prestala kupovať mliečne výrobky a len zriedka nakupuje mäso.

Ceny potravín v Európe v posledných mesiacoch dramaticky vzrástli, v marci vyskočili o 19,6 percenta v porovnaní s predchádzajúcim rokom a stali sa hlavnou hnacou silou inflácie, keďže náklady na energie klesli . Podľa európskeho štatistického úradu (Eurostat) však v Maďarsku ceny potravín medziročne vzrástli najviac, konkrétne o viac ako 45 percent. Ďaleko prekonali druhú najvyššiu hodnotu o niečo viac ako 29 percent, ktorá bola u nás na Slovensku.

Takéto zvyšovanie cien tvrdo zasahuje najmä spotrebiteľov v Maďarsku. Núti ich zmeniť druh potravín, ktoré kupujú a tiež množstvo podľa toho, koľko si môžu dovoliť. Na druhej strane vysoká inflácia podniky vedie k tomu, aby prehodnotili, čo ponúkajú na predaj.

fico Čítajte viac Orbána prefackala realita a trh. Fico chcel po ňom opakovať, doplatili by na to šoféri

„Zvyky sa určite zmenili, takže ľudia skutočne premýšľajú o tom, čo kupujú. Sme takmer pri bode, kedy sa klobása a šunka považujú za luxusné potraviny,“ povedala Szilvia Buktaová, manažérka mäsiarskeho stánku v historickej budapeštianskej Veľkej tržnici.

Niektoré druhy potravín v Maďarsku za posledný rok zdraželi takmer dvojnásobne. Základné potraviny ako vajcia , mlieko, maslo a chlieb stoja o 72 percent až 80 percent viac, čo ukrajuje z rozpočtov domácností.

Aj reštaurácie, pekárne a iné podniky zvýšili ceny pre zákazníkov a zmenili to, čo ponúkajú, aby sa vyhli najdrahším surovinám.

Fico Čítajte viac Orbán je na Slovensku populárny. Ale aké výsledky má maďarská ekonomika?

Príkladom je podnik s názvom Csiga, reštaurácia a bar v centre Budapešti. Koncom minulého roka vyradila reštaurácia z ponuky hamburgery a hranolky v reakcii na prudko stúpajúcu cenu surovín, ako je mäso a olej na varenie, uviedol jej šéf Andras Kelemen.

„Ceny surovín prudko vzrástli. Niektoré položky išli nahor až o 100 percent,“ povedal agentúre AP. Ako ďalej opisuje, tak podľa neho neuveriteľne vzrástla zelenina, najmä v zimnom období, niektoré druhy mäsa a mäsových výrobkov.

30 debata chyba
Viac na túto tému: #Potraviny #Maďarsko #zdražovanie