Poslanci plánujú nové zmeny, ktoré by mali ušetriť peniaze. Najnovšie ide o predaj nehnuteľností

Výnimky na oslobodenie príjmu z predaja nehnuteľnosti od dane by sa mohli rozšíriť. Vyplýva to z návrhu novely zákona o dani z príjmov, ktorý do Národnej rady (NR) SR predložili poslanci OĽANO Marek Šefčík a Milan Vetrák. Deklarovali, že sa inšpirovali právnou úpravou z Českej republiky.

26.04.2023 11:43
debata (1)

V súčasnosti je príjem z predaja nehnuteľnosti oslobodený od dane po uplynutí piatich rokov od jej nadobudnutia. Po novom by príjem nepodliehal dani už po uplynutí dvoch rokov od nadobudnutia, ak daňovník má v tejto nehnuteľnosti bydlisko dva roky pred jej predajom. Oslobodenie by mohol získať aj pred uplynutím dvojročnej lehoty, ak použije všetky peniaze z predaja na uspokojenie ďalšej vlastnej bytovej potreby do jedného roka od prijatia kúpnej ceny.

Matej Dobiš, Ide o peniaze Čítajte viac Kúpiť si nové bývanie alebo nie? Ľudia čakajú veľký pokles cien, dnes sa testuje ich hodnota

Návrh je podľa predkladateľov reakciou na vysoký rast cien nehnuteľností. „Z tohto dôvodu, ak napríklad rodina s viacerými deťmi dostane ponuku na kúpu väčšieho bytu alebo rodinného domu, ktorý potrebuje na bývanie, musí počkať na uplynutie päťročného obdobia, aby ich príjem z predaja bol oslobodený od dane, nakoľko ich pôvodná hodnota bytu na trhu vzrástla niekedy výrazne, čím by im vznikla povinnosť zaplatiť nemalú daň z príjmu z predaja nehnuteľnosti,“ uviedli v dôvodovej správe.

Účinnosť novely navrhujú od 1. januára 2024.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #dane #predaj nehnuteľnosti