Top 5 správ z ekonomiky. Prezidentka Čaputová si vyslúžila potlesk ekonómov a Matovič si sám vystavil vysvedčenie

Aj tento týždeň sme vybrali a okomentovali tie najdôležitejšie správy z ekonomiky.

23.04.2023 05:00
Matovič Foto:
debata (13)

Exminister financií Igor Matovič (OĽaNO) dostal vysvedčenie za obdobie, ktoré strávil v úrade. Chválil sa v ňom dobrými známkami. Problém bol v tom, že si vysvedčenie vystavil sám. Zaslúži si dobré známky?

Prezidentka Zuzana Čaputová vrátila poslancom novelu zákona o zmenách vo výstavbe diaľnic. Za tento krok si od ekonómov vyslúžila potlesk, ale od ministra dopravy Andreja Doležala (Sme rodina) kritiku. Hlavnou témou týždňa však bolo ukrajinské obilie na Slovensku.

1. Obilie chýba tam, kde ho potrebujú

Hlavnou správou uplynulého týždňa bolo ukrajinské obilie na Slovensku. Zatiaľ čo si každý na vlastnom pieskovisku háji svoje záujmy, uniká nám širší kontext. Kľúčová potravina ostáva aj v únii, kde ju nepotrebujeme, a nedostáva sa tam, kde od nej závisia životy.

Ukrajinské obilie malo putovať do tradičných cieľových krajín v Afrike. Keďže boli čiernomorské prístavy pre ruskú agresiu zablokované, rozhodlo sa, že obilie poputuje alternatívnou trasou po železnici. Státisíce ton ukrajinského obilia tak putovali aj cez Slovensko. Problém bol v tom, že obilie cez nás nielen prechádzalo, ale tu aj ostávalo. Dovezené lacné obilie spôsobilo našim farmárom problémy. V skladoch im ostala minuloročná úroda, ktorú nevedia predať za rentabilné ceny. Dobrou správou je, že tento problém začala riešiť Európska komisia, ktorá chystá pre farmárov kompenzácie za sto miliónov eur.

Druhý problém ukrajinskej pšenice bol v tom, že sa v nej údajne našli pesticídy. Neskôr vykonaná kontravzorka ukázala, že vzorky sú v súlade s predpismi. V Európske únii sú oveľa prísnejšie kritériá na kvalitu a bezpečnosť potravín, čo má zabrániť tomu, aby sa na naše pulty dostali nebezpečné potraviny. Začiatkom týždňa Slovensko rozhodlo, že do odvolania zastavuje dovoz 11 produktov z Ukrajiny. Urobilo tak na základe jedného podozrivého a neskôr vyvráteného testu na pesticídy. Ďalšie výsledky by mali byť známe už začiatkom budúceho týždňa.

Obilie / Pšenica / Čítajte viac Čo s ukrajinským obilím? Čí je to problém, ak nie spoločný?

Fakt, že ukrajinské obilie ostáva v krajinách únie, zvyšuje riziko nedostatku potravín v rozvojových krajinách. Na tento širší kontext sa pri verejnej diskusii o ukrajinskom obilí úplne zabúda. Ak v únii bude ostávať obilie, ktoré malo smerovať primárne do Afriky, môže to zhoršiť už teraz nepriaznivú situáciu. Viac ako 20 miliónov ľudí v oblasti Afrického rohu čelí riziku hladomoru. Medzinárodná humanitárna organizácia Adra ešte vlani na jeseň upozornila, že pre extrémne sucho ľudia nemajú dostatok vody a jedla pre seba či dobytok, ktorý je pre nich hlavný zdroj obživy. EÚ by mala urobiť všetky kroky k tomu, aby sa obilie do Afriky dostalo, a odvrátiť tak hroziaci hladomor. Je to aj v jej záujme.

2. Novinka predraží výstavbu diaľnic

Koncom marca poslanci schválili až 137 hlasmi zmeny vo výstavbe diaľnic. Cieľom návrhu malo byť zrýchlenie ich výstavby. Proti sa postavili desiatky významných ekonómov z Klubu ekonomických analytikov. Upozorňujú na to, že schválená novela prinesie minimálnu časovú úsporu pri výstavbe diaľnic a predraží ich výstavbu, keďže posúva hodnotenie hodnoty za peniaze až do neskoršej fázy procesu. Upozorňujú, že brzdou vo výstavbe diaľnic nie je posudzovanie hodnoty za peniaze, ale slabé zameranie na priority.

Inými slovami, poslanecká novinka okliešťuje právomoci analytického tímu z Útvaru hodnoty za peniaze (ÚHP). Jeho podstatou je posúdiť, či peniaze daňovníkov budú skutočne vynaložené najlepšie, ako je možné. Za históriu svojho pôsobenia identifikoval úspory za stovky miliónov eur.

Novelu tento týždeň vetovala aj prezidentka Zuzana Čaputová. Podľa nej priamym dôsledkom novely je to, že dôjde k vylúčeniu ekonomickej kontroly zo strany Útvaru hodnoty za peniaze. S vetom prezidentky súhlasí aj ďalšia významná štátna inštitúcia Rada pre rozpočtovú zodpovednosť. Minister Doležal očakáva, že poslanci prelomia veto prezidentky. Hlasovať by sa malo už na májovej schôdzi. Zároveň odmietol obvinenia z nehospodárnosti. Podľa neho je nehospodárne čakať.

3. Matovič si sám vystavil vysvedčenie

Správou týždňa vo verejných financiách bol prekvapivo nízky deficit a pokles verejného dlhu za minulý rok. Deficit štátneho rozpočtu v minulom roku dosiahol 2,04 percenta, hrubý dlh skončil na 57,8 percenta. Exminister financií Igor Matovič tieto čísla využil na to, aby sa pred verejnosťou pochválil. Sám si vystavil vysvedčenie, ktoré malo dokazovať, ako dobre boli spravované verejné financie počas jeho pôsobenia na ministerstve.

Dobré čísla deficitu a poklesu verejného dlhu neboli vďaka Matovičovi a jeho pôsobeniu v kresle ministra, ale aj napriek tomu, že bol ministrom. O dobré čísla sa postarala najmä vysoká inflácia, ktorá zvýšila dane a odvody. Odborníci tiež upozorňujú, že nízky deficit je len prechodné obdobie. Už tento rok by sa deficit mohol opäť dostať 5,5 percenta HDP. Jednak pre energetickú pomoc, ktorá sa práve v tomto roku čerpá. Na druhej strane tiež kvôli rodinnej politike, ktorá sa naplno rozbehla až v tomto roku.

Heger Čítajte viac Dlh síce klesol, je však stále nad sankčným pásmom. O 14 dní sa zapnú tvrdé sankcie, čo sa stane?

4. Elektriny z jadra nemusí byť dostatok, ukazuje graf týždňa

Hlad po elektrine bude na Slovensku narastať. Aj keby nabehli nové jadrové zdroje elektriny z Mochoviec 3 a 4, tak to nemusí stačiť na zvýšený dopyt. Analytik ÚHP Ján Mykhalchyk Hradický vo svojom odhade prepočítal, o koľko môže byť zvýšená výroba elektriny z Mochoviec 3 a 4. Na druhej strane spočítal na základe údajov z Denníka E možnú zvýšenú spotrebu elektriny avizovanými investíciami na Slovensku.

zväčšiť Na grafe je odhad zvýšenej výroby elektriny z... Foto: ÚHP, Denník E
odhad elektrina Na grafe je odhad zvýšenej výroby elektriny z Mochoviec 3 a 4 a spotreba elektriny z možných investičných projektov.

Výsledkom je, že neplatí argument, že „jadrovej elektriny bude dosť, nič ďalšie stavať netreba“. Nové zdroje elektriny stavať treba a ako najlepšia voľba k jadrovej energii sa javia obnoviteľné zdroje energie. Postaviť sa dajú rýchlo za predpokladu, že ich nebrzdia povoľovacie procesy. Obnoviteľné zdroje môžu byť ideálny doplnkom práve k jadrovej energii a môžu tak pokryť výpadok v dodávkach.

Mochovce Čítajte viac Slovensko bude hladné po elektrine. Ani nové reaktory v Mochovciach nepokryjú nábeh Volva či nové pece oceliarov

5. Video týždňa tentokrát o hypotékach

Analytik spoločnosti Swiss Life Select Pavel Škriniar vo videu týždňa odpovedá na kľúčové otázky týkajúce sa hypotéky. Vo videu sa napríklad dozviete odpovede na to, aké sú dnes úroky na hypotékach a aká je prognóza na najbližšie obdobie, aké sú možnosti dofinancovania kúpy nehnuteľnosti, ako funguje založenie ďalšej nehnuteľnosti a kto všetko vám môže pomôcť.

Pozrite si najnovší diel relácie Ide o peniaze.

Video

Ďalšie zaujímavé články jednou vetou

© Autorské práva vyhradené

13 debata chyba
Viac na túto tému: #ekonomika #top 5 správ