Kryptomeny dostali pravidlá. Je bitcoin záchranou finančného systému alebo jeho ohrozením?

EÚ schválila opatrenia pre narábanie s kryptomenami. „Odštartuje to novú éru kryptoaktív v Európe a po celom svete,“ hovorí v podcaste denníka Pravda expert Juraj Forgács.

21.04.2023 10:00
debata (1)

Pravidlá sa zameriavajú na pranie špinavých peňazí, ochranu spotrebiteľov aj životného prostredia. Čo stojí za rozmachom kryptomien? Prečo ich hodnota skáče o desiatky percent? A sú ohrozením pre tradičný finančný systém? Vypočujte si v podcaste denníka Pravda s Jurajom Forgácsom zo spoločnosti Fumbi.

Podcast si môžete vypočuť aj cez obľúbené aplikácie.

Za reguláciu „Markets in Crypto-assets“, teda skrátene MiCA, hlasovala v europarlamente drvivá väčšina poslancov. Pravidlá už skôr schválili únijné štáty. Kryptomenové firmy sa budú musieť registrovať a poskytnúť údaje o svojej identite, následne získajú licenciu od regulačných orgánov EÚ. Zavádza sa tiež dohľad pri ochrane spotrebiteľov a životného prostredia v spojení činnosťou okolo kryptomien. Na zníženie vysokej uhlíkovej stopy kryptomien budú musieť významní poskytovatelia služieb zverejniť svoju spotrebu energie. Napokon, dohodnuté znenie obsahuje aj opatrenia proti manipulácii na trhu a na predchádzanie praniu špinavých peňazí, financovaniu terorizmu a inej trestnej činnosti. Poslanci, ktorý za smernicu nehlasovali, kritizovali návrh, že je ešte málo ambiciózny a za to, že začne platiť až od polovice roka 2024 a spotrebitelia tak dovtedy nebudú chránení.

Ďalšie podcasty Pravdy

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #bitcoin #investovanie #regulácia #kryptomeny #Počúvajte Pravdu