Matovič predstavil svoj ďalší nápad. Chce vo veľkom odpúšťať dane, ale iba vybraným

Poslanci OĽaNO na čele s Igorom Matovičom predstavili návrh, vďaka ktorému chcú odpustiť dane z príjmu matkám s deťmi do 15 rokov, ktoré nezarábajú viac ako dve tisíc eur v hrubom za mesiac. Ak takáto matka zarába v hrubom viac ak dvetisíc eur, z príjmu presahujúceho túto sumu už matka daň príjmu zaplatí.

15.04.2023 09:15 , aktualizované: 13:41
Igor Matovič a poslanci OĽaNO. Foto:
Igor Matovič a poslanci OĽaNO.
debata (207)

Rovnaké pravidlá sa majú vzťahovať aj na mladých ľudí do 25 rokov. Aj oni by mali mať nárok na špeciálnu výšku nezdaniteľnej časti základu dane, čo by ich oslobodilo od platby dane z príjmu do výšky dvetisíc eur mesačne v hrubom.

Návrh je už predložený v parlamente. Parlament by sa mal návrhom zaoberať na schôdzi, ktorá sa začne 2. mája. Stáť by to malo 500 miliónov eur, povedal na tlačovke Matovič. Z čoho sa to zaplatí, zatiaľ nevedno, Matovič iba povedal, že „predstavia detailný plán, ako návrh vykryť“.

Krajnika Čítajte viac Rodičovský bonus príde v jednej veľkej sume. Ak poznáte plat vašich detí, viete si ho vypočítať

Tento krok by sa tak negatívne dotkol zamestnancov, ktorí v hrubom zarábajú viac ako 8 477 eur mesačne. Vďaka tomu by štát podľa Matoviča získal okolo 100 miliónov eur. Ďalšie financie chce získať znížením podvodov pri platení daní, kde sú podľa Matoviča stále rezervy.

Či jeho návrh podporia aj koaliční partneri je otázne, pričom dnes už vládna koalícia nemá v parlamente väčšinu, navyše z OĽaNO odišli politici na čele s premiérom Eduardom Hegerom a založili stranu Demokrati. Matovič na margo podpory návrhu iba vyhlásil, že kto je pro-rodinný politik, mal by to podporiť. Spolieha sa tak na „dobrú vôľu“ poslancov.

Pozrite si tlačovú besedu OĽaNO:

„Áno, je to atómovka. Ak sa tento návrh schváli, Slovensko bude jediný štát, kde budú mať matky plat ako muži,“ povedal v sobotu. Matky síce nebudú mať vyššie platy v nominálnej hodnote, ale dorovná sa im tak, že budú platiť nižšie dane.

Líder OĽaNO povedal, že až 95 percent žien zarába menej ako dve tisíc eur v hrubom. Tie ženy, ktoré zarábajú nad 2-tisíc eur v hrubom, nebudú platiť dane do tejto sumy, zdaní sa im iba príjem nad 2-tisíc eur.

Matovič navrhuje pre mladých ľudí vo veku do 25 rokov a matky detí vo veku do 15 rokov zaviesť ročnú nezdaniteľnú časť základu dane vo výške 16-násobku priemernej mzdy na Slovensku spred dvoch rokov. V budúcom roku by išlo o 16-násobok sumy 1 304 eur, teda o 20 864 eur. Mesačná nezdaniteľná suma by tak v budúcom roku dosiahla 1 738,66 eura. Pri hrubej mzde vo výške 2 000 eur zaplatí zamestnanec sociálne poistenie v sume 188 eur a zdravotné poistenie v sume 80 eur. Základ dane pre mladých ľudí vo veku do 25 rokov a matky detí vo veku 15 rokov by tak predstavoval 1 732 eur.

„Prijatím návrhu zákona by tak vybrané skupiny fyzických osôb pri hrubej mzde do 2 000 eur vďaka zvýšenej nezdaniteľnej časti základu dane neplatili daň z príjmu," uvádza sa v návrhu. Takéto daňové zvýhodnenie by sa netýkalo mladých ľudí do 25 rokov, ktorí sú živnostníkmi a uplatňujú si paušálne výdavky.

Pellegrini, Čítajte viac Poslanci chcú pred voľbami rozdávať stovky eur. Pellegrini aj Matovič predložili štedré návrhy

Líder hnutia OĽaNO tiež navrhuje zo zákona o dani z príjmov vypustiť prechodné ustanovenia, ktorými sa daňový bonus na deti vo výške 140 eur uplatní poslednýkrát za december 2024.

Heger: Matovičov návrh som nevidel

Matkám s maloletými deťmi by prioritne pomohlo, ak by mali možnosť mať flexibilný pracovný čas. Dočasne poverený predseda vlády SR Eduard Heger to v diskusnej relácii RTVS Sobotné dialógy uviedol v reakcii na predložený návrh OĽANO oslobodiť od dane z príjmu matky s deťmi do 15 rokov a mladých daňovníkov do 25 rokov.

„Prioritou je určite pracovať so Zákonníkom práce, aby zamestnávatelia umožňovali matkám s deťmi flexibilný pracovný čas,“ povedal.

Analyzovať návrh OĽANO, ktorý v sobotu prezentoval líder hnutia Igor Matovič nechcel, odvolal sa na to, že nepozná jeho detaily a ani o takejto iniciatíve nemal vedomosť. Nie je si však istý, či takýto návrh skutočne môže prispieť k dosiahnutiu deklarovaného cieľa – zrovnoprávniť platy mužov a žien.

207 debata chyba
Viac na túto tému: #dane #platy #OĽaNO #Igor Matovič