Prichádzajú vlaky do Chorvátska. Za 30 eur sa dá odviezť až na juh krajiny, čo všetko obnáša cesta?

Chorvátsko patrí medzi najviac navštevovanú destináciu Slovákov. Minulý rok sa tak isto potvrdilo, že našinci ho veľmi obľubujú. Denník Pravda porovnal cesty jednotlivými dopravnými prostriedkami z Bratislavy do Splitu. Vlakom slovenského prepravcu sa do Splitu dá dostať za necelých 30 eur, RegioJetom tiež, ale nájdu sa aj lacné letenky za pár eur.

15.04.2023 09:00
Dubrovník, Chorvátsko Foto:
Dubrovník, Chorvátsko
debata (11)

Tretí rok po sebe Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) v spolupráci s rakúskym dopravcom Österreichische Bundesbahnen vypraví vlaky do Splitu. ZSSK ponúka možnosť si so sebou k batožine pribaliť aj auto, motorku či domáceho miláčika.

Pravidelné spojenie začne od 3. mája do 7. októbra. Vlak bude vyrážať trikrát týždenne z bratislavskej hlavnej stanice každú stredu, piatok a nedeľu o 15:53 a zo Splitu zas každý pondelok, štvrtok a v sobotu o 17:20.

„V súčasnosti je v autovlaku do chorvátskeho Splitu vypredaných 9 387 lístkov pre osoby a 1 483 lístkov pre vozidlá (z toho 409 pre autá a 1 074 pre motorky),“ upresnil pre Pravdu Tomáš Kováč, hovorca ZSSK. K tomu dodal aj štatistiky z minulého roka. Vlani sa vlakmi Euronight do a zo Splitu odviezlo celkovo 8 796 cestujúcich, 3 826 z nich využilo lôžkové vozne. Spolu sa do a z Chorvátska naším vlakom prepravilo 557 motoriek a 444 áut. Predaj lístkov už prebieha v plnom prúde.

Navyše tým, že sa Chorvátsko stalo od 1. januára tohto roka súčasťou schengenského priestoru, na hraniciach Slovinska a Chorvátska už neprebieha v nočných hodinách hraničná kontrola, čo prispieva k pohodliu cestovania. Zároveň Chorvátsko od tohto dátumu prijalo aj spoločnú európsku menu euro. Kunami už sa tam neplatí.

Ceny lístkov sa líšia od potrieb zákazníka. Najlacnejší lístok pre dospelú osobu z Bratislavy do Splitu je 29,9 eura. Takýto zákazník má nárok len na miesto na sedenie. Vo vlaku sú však aj lôžka, tie sa tak isto delia od 6-lôžkových až po single lôžko, čo je samostatné lôžko v jednom kupé. Ich cena sa pohybuje od 49,9 eura po 139,9 eura a podľa potrieb to môže byť aj viac. Dĺžka cesty je približne 16 hodín.

Chorvátsko, Dubrovník, Čítajte viac Chorvátsko začne platiť eurom. Kde sa dajú vymeniť zvyšné kuny?

Železničná spoločnosť uvádza príklady aj pre rodiny, ktoré cestujú s autom či s motorkou. Keď si trojčlenná rodina, kde sú dvaja dospelí a jedno dieťa do 15 rokov, so sebou na dovolenku zoberie auto, vyjde ich to od 209,60 eur miesta na sedenie a od 329,60 eur si môžu zobrať Triple lôžkové miesta.

Príklad pre trojčlennú rodinu (2 dospelí + 1 dieťa do 15 rokov) s autom: od 209,60 €* s miestami na sedenie, od 329,60 €* s lôžkami Triple.

Ak sa dvaja dospelí rozhodli ísť vlakom a vziať si so sebou motorku. Cesta ich bude stáť o 144,70 eura, ak chcú sedieť. Ak si budú chcieť v súkromí pospať, zaplatia za Double lôžko 264,70 eura jednosmerne.

Príklad pre dvojicu (2 dospelí) s motorkou: od 144,70 €* s miestom na sedenie, od 264,70 €* s lôžkami Double.

Ceny sú uvedené za jeden smer.

Ceny za prepravu sa začínajú od nasledovných relácií:

  • miesto na sedenie pre dospelého: od 29,90 €*
  • miesto na sedenie pre dieťa do 15 rokov: 19,90 €
  • ležadlo v 6-miestnom kupé pre dospelého: od 49,90 €*
  • ležadlo v 6-miestnom kupé pre dieťa do 15 rokov: 39,90 €
  • ležadlo v 4-miestnom kupé pre dospelého: od 59,90 €*
  • ležadlo v 4-miestnom kupé pre dieťa do 15 rokov: 49,90 €
  • lôžko Triple pre dospelého: od 69,90 €*
  • lôžko Triple pre dieťa do 15 rokov: 59,90 €
  • lôžko Double pre dospelého: od 89,90 €*
  • lôžko Double pre dieťa do 15 rokov: 79,90 €
  • lôžko Single pre dospelého: od 139,90 €*
  • preprava motocykla: od 84,90 €*
  • preprava auta: od 129,90 €*

*limitovaná ponuka Sparschiene

Zdroj: ZSSK

Presné termíny jázd a cenník nájdete tu.

zväčšiť Cestovný vlakový poriadok z Bratislavy do Splitu. Foto: ZSSK
IMG 1058 Cestovný vlakový poriadok z Bratislavy do Splitu.

Ako informuje ZSSK autovlak s maximálnou kapacitou 20 miest na prepravu osobných automobilov bude radený z najmodernejšieho klimatizovaného oddielového vozňa ZSSK na sedenie, z klimatizovaných lôžkových vozňov a ležadlového vozňa. V cestovnom lístku v lôžkovom vozni je zahrnutý aj welcome drink a plnohodnotné raňajky. Počas celej prepravy si cestujúci môžu vo vlaku zakúpiť tiež občerstvenie a nápoje, a to v lôžkovom vozni u stewarda.

Železničná stanica i terminál vykládky automobilov sú v Splite lokalizované priamo v centre mesta oproti prístavnému terminálu lodí na jednotlivé chorvátske ostrovy.

Maximálne rozmery vozidla, ktoré autovlakom do Splitu prepraví ZSSK:

  • dĺžka vozidla: 530 cm,
  • šírka vozidla: 205 cm.
  • šírka strechy: 130 cm,
  • výška vozidla na hornej plošine môže byť maximálne 167 cm a výška auta na dolnej plošine maximálne 158 cm.

Vlakom RegioJetom iba do Splitu

Okrem slovenského prepravcu do chorvátskej Rijeky na severe krajiny bude premávať so zástavkami na Slovensku aj česká spoločnosť RegioJet. Vlak českej spoločnosti bude jazdiť od 16. júna do konca septembra trikrát za týždeň. A to v utorok, piatok a v nedeľu. Z Rijeky naspäť zas budú odchádzať v pondelok, stredu a v sobotu. Predaj spustil RegioJet v polovici marca.

Rijeka je vzdialená od Splitu v závislosti od vybranej cesty od 360 do vyše 400 kilometrov. Odtiaľ do Splitu má RegioJet zriadenú autobusovú prepravu.

Ceny má presne také isté ako minulý rok. Pre vozne so sedačkami z Bratislavy do Rijeky cesta stojí približne pre jednu osobu 29 eur. Vozeň na spanie je o niečo viac ako 10 eur drahší. Jednosmerná cesta vlakom až do Splitu vyjde jednu dospelú osobu 74,7 eura. Trasa trvá tiež okolo 16 hodín. Z hlavnej stanice v Bratislave s prestupom v Brne. Ak by cesta začínala na zastávke Bratislava Nové mesto s prestupom v Oguline, cena by vyšla 66,9 eura. Celkovo sa plánuje pätnásťvozňová vlaková súprava s približne 600 miestami pre cestujúcich.

zväčšiť Nákup lístka RegioJet do Splitu. Foto: RegioJet
cestak Nákup lístka RegioJet do Splitu.

Zhrnutie najdôležitejších faktov:

  • Vlaky budú premávať z Českej republiky do Rijeky od 16. júna do 30. septembra, 3-krát týždenne. Z Prahy budú odchádzať každý utorok, piatok a nedeľu, z Rijeky v pondelok, stredu a sobotu.
  • Následné autobusy budú spájať celé jadranské pobrežie – napríklad Makarskú, Krk, Pulu, Zadar alebo Split.
  • Ceny lístkov sa začínajú na 690 Kč, 28,90 EUR za sedadlo a 890 Kč, 36,90 EUR za lôžkové kupé.
  • Od 16. do 30. júna bude nočný vlak premávať cez Vysočinu, cez Kolín, Havlíčkův Brod a Žďár nad Sázavou. Od júla do konca sezóny bude vlak premávať cez Pardubice.
  • Okrem Prahy a Brna budú vlaky zastavovať na nástup a výstup cestujúcich aj v Břeclavi, Bratislave na Slovensku a Celje v Slovinsku.
  • Priame autobusy budú od 26. júna do 31. augusta premávať denne z Prahy do Splitu a v júni a septembri raz týždenne v piatok (späť v sobotu). Autobusy budú spájať Prahu, Brno a Bratislavu s chorvátskymi mestami Zadar, Sukošan, Biograd na Moru, Pakoštane, Vodice, Šibenik, Primošten, Trogir a Split. Cena jednosmerného cestovného lístka sa začína na 999 Kč, čo je 41,90 EUR.

Zdroj: RegioJet

Tu si môžete pozrieť cestovný poriadok vlakov RegioJet
zväčšiť Cestovný poriadok vlakov RegioJet Foto: RegioJet
IMG 1060 Cestovný poriadok vlakov RegioJet

Ako informuje RegioJet vlak bude ponúkať služby vrátane kávy a vody zdarma, raňajok zdarma v cene cestovného lístka, prístupu na internet, možnosti rezervácie celého lôžkového kupé pre uzavretú skupinu cestujúcich, rezervácie tichých kupé vhodných pre rodiny s deťmi, prepravy bicyklov a ďalších služieb.

Vlastným autom

Na juh Chorvátska sa dá ísť aj autom. Cesta z Bratislavy do Splitu vychádza na približne 800 kilometrov. Trvanie jazdy môže vyjsť v závislosti od prestávok tak na 7,5 hodiny. Cesta z Bratislavy cez Rakúsko a Slovinsko pri priemernej spotrebe 7 litrov na 100 kilometrov pri priemernej slovenskej cene benzínu 1,6 eura, vychádza na takmer 90 eur. Do toho sme nezapočítali ešte poplatky za mýto.

V Rakúsku stojí dvojmesačná diaľničná známka (nemajú mesačnú a týždenná by na dovolenku nestačila, pozn. red.) 29 eur. Pozor však na to, že platnosť diaľničnej známky u našich susedov začína až 18 dní po jej zakúpení. Ak chcete, aby vám platila hneď, stačí ak zadáte, že ste právnická osoba.

Hraničný prechod v Chorvátsku - ilustračné foto. Čítajte viac Bez kontrol na hranici a s eurami. Chorváti sú v eurozóne, čo to znamená pre Slovákov?

V Slovinsku mesačná diaľničná známka stojí 30 eur. Pozor si dajte na to, cez čo ju kupujete. Ušetriť na tom sa dá pár eur. Dohromady aj s cenou mýta stojí jedna cesta do Chorvátska autom približne 127 eur.

Letenka aj za 8 eur

Lety do Chorvátska budú aj priamo z Bratislavy. Dokonca letenky do Záhrebu sa pohybujú v minimálnych sumách. Napríklad írska nízkonákladová spoločnosť Ryanair ponúka letenky už od osem eur za jednu cestu. Cesta k slovenskému moru trvá necelých 35 minút.

Častejšie lety sú z Viedne, kde priamo z bratislavskej autobusovej stanice ide autobus. Do viacerých chorvátskych miest sa dá letieť aj z Košíc, no väčšinou iba s prestupmi a za oveľa vyššie sumy ako je to v prípade Bratislavy.

© Autorské práva vyhradené

11 debata chyba
Viac na túto tému: #vlak #benzín #RegioJet #Chorvátsko #ZSSK #cesta