Voľný pád ruského rubľa. Putin už pripustil aj to, čo dlhé mesiace odmietal

Ruský rubeľ v piatok klesol na najnižšiu úroveň voči doláru za uplynulý rok. Dosiahol pritom hranicu 82 rubľov za dolár na moskovskej burze (MOEX). Rusko už viac ako rok čelí rozsiahlym sankciám Západu za inváziu na Ukrajinu. TASR o tom informuje na základe správy AFP.

07.04.2023 12:06
Putin Foto: ,
Ruský vodca Vladimir Putin na ceremónii otvorenia nových farmaceutických výrobných zariadení v Kaliningradskej oblasti, Mordviansku a Petrohrade prostredníctvom videokonferencie z Moskvy vo štvrtok 30. marca 2023.
debata (58)

Ruský prezident Vladimir Putin, ktorý donedávna tvrdil, že Moskva sankciám vo veľkej miere odoláva, minulý týždeň pripustil, že môžu mať pre jeho krajinu „negatívne“ dôsledky.

V piatok sa dolár na moskovskej burze (MOEX) o 9.40 SELČ predával za 82 rubľov. Naposledy bol kurz rubľa taký nízky v apríli minulého roka, dva mesiace po tom, čo Kremeľ spustil vojenskú operáciu na Ukrajine.

Ivan Mikloš Čítajte viac Ivan Mikloš: Nemyslel som si, že Putin bude taký hlúpy. Sankcie fungujú, Rusko vyrába autá ako zo 70-tych rokov

Ruský minister financií Anton Siluanov v stredu (5. 4.) spojil oslabovanie rubľa s odlevom cudzej meny z Ruska.

„Tieto zmeny sú spojené s nárastom importu alebo so znížením exportných procedúr,“ povedal v rozhovore pre štátnu televíziu. Dodal, že kurz bol v uplynulých mesiacoch kolísavý.

Podľa Siluanova výmenný kurz „sa drží trhových princípov a pohybuje sa a mení so zmenou zahraničných ekonomických podmienok“. Rusko však môže počítať s prílevom hotovosti z vývozu energií, ktoré naďalej predáva na globálnom trhu.

„Je to signál, že do krajiny bude prichádzať viac cudzej meny, čo znamená, že kurz rubľa bude mať tendenciu sa posilňovať,“ povedal Siluanov.

Rusko uviedlo, že prispôsobuje svoju ekonomiku západným sankciám, pričom dúfa, že tento proces ukončí do roku 2024.

58 debata chyba
Viac na túto tému: #dolár #rubeľ