Ceny bytov ďalej klesajú, tých lukratívnejších sa to netýka. Čo sa deje na trhu?

Drahé úvery sa na trhu už naplno prejavujú, ceny nehnuteľností klesajú už niekoľko mesiacov. Len v košických mestských častiach klesli ceny trojizbových bytov za rok od 0,5 do 9,44 percenta. Naopak, v bratislavských mestských častiach klesli ceny trojizbákov iba v Novom meste o 4,5 percenta. Všetky ostatné mestské časti zaznamenali rast od 2,2 do 19,8 percenta.

05.04.2023 13:17
Mesto, Bratislava, bývanie, byty, domy, Eurovea Foto:
Ceny nehnuteľností klesajú, centra Bratislavy sa to netýka.
debata (14)

Ceny nehnuteľností pokračujú v poklese. Trh vo viacerých slovenských regiónoch vykazujú pokles už aj medziročne. Ten sa doposiaľ neprejavoval. Vyplýva to z údajov portálu Nehnuteľnosti.sk

„Pokles cien bytov pokračuje aj v prvom kvartáli nového roka. Vo viacerých mestách sa už vrátili na úroveň zo začiatku roku 2022, v mestských častiach Bratislava V, Košice II a IV a v Prešove niektoré segmenty medziročne klesli takmer o desať,“ upozorňujú analytici portálu.

Bratislava, mesto, pohlad, petrzalka, panelak, sidlisko, nehnute Čítajte viac Na koňa sa dostávajú kupujúci. Prečo ceny bývania začali klesať? (+ porovnanie krajov)

Ceny klesajú aj medziročne

Napriek tomu, že sa pokles cien dá vidieť už aj v medziročnom porovnaní, na trhu to zatiaľ na prepad cien aký prišiel v roku 2008 nevyzerá. Nie je na to totiž dôvod. V bankovom sektore je relatívne málo nesplácaných úverov, trh práce navyše zostáva stabilný a miera nezamestnanosti relatívne nízko. Znamená to, že ľudia, čo čerpali hypotéky, majú prácu a dobrú platobnú disciplínu.

Na trhu sa teda skôr prejavuje určitá korekcia nadhodnotených cien. Na jeseň minulého roka NBS vyčíslila, že meter štvorcový obytnej nehnuteľnosti je nadhodnotený zhruba o 600 eur na meter štvorcový v porovnaní s tým, čo hovorí reálny výkon ekonomiky.

Na dlhotrvajúci pokles teda trh zatiaľ nevyzerá, no ceny sú stále na takej úrovni, že aj vzhľadom na výkon ekonomiky majú kam klesať. „Dopyt prirodzene poklesol pri vyšších úrokových sadzbách, vyššej inflácii a popri poklese reálnych miezd. Tomu sa ale prispôsobila aj ponuka. Výsledkom je pokles aktivity na realitnom trhu. Sme možno v najhoršom bode s najvyššou infláciou a najvyššou neistotou. Veríme, že ekonomické prostredie sa bude v najbližších mesiacoch samé o sebe stabilizovať. Počítame so zrýchlením tempa rastu miezd. Predpokladáme, že obidve strany, teda aj ponuka aj dopyt, sa budú zvyšovať. Stále vidíme mierny pokles cien, predávajúci sa nemajú kam ponáhľať. S plošným poklesom cien nepočítame,“ poznamenal v rozhovore pre denník Pravda hlavný analytik Tatra banky Róbert Prega.

Kľúčové hypotéky

Práve rastúce úrokové sadzby sú kľúčovým faktorom, ktorý v súčasnosti určuje nálada na trhu. „Z našich údajov je evidentný určitý trend, nakoľko ceny sú v poklese tretí kvartál za sebou. Na začiatku roka 2022 začali ceny prudko rásť kvôli ohlásenému zvyšovaniu úrokových sadzieb. Aktuálne sme sa vrátili niekde na začiatok minulého roka. Tento trend môžu otočiť zmeny ekonomickej situácie na Slovensku i v Európe, ktoré sa však ťažko predpovedajú,“ hovorí Michal Pružinský, analytik portálu Nehnuteľnosti.sk.

Rastúce úrokové sadzby priamo znižujú kúpyschopný dopyt. Objem novoposkytnutých hypoték sa vo februári znížil pod hranicu 660 miliónov eur, na jar minulého roka sa objem nových hypoték vyšplhal aj na tri miliardy v rámci jedného mesiaca. Aj keď väčšinu z tohto objemu tvorili refinančné hypotéky, aj tak platí, že v súčasnosti je na trhu menej peňazí aj na nové obchody. To znižuje dopyt a vytvára priestor na určitý pokles cien.

Mimo týchto trhových pravidiel ostávajú relatívne lukratívne trojizbové byty v centre Bratislavy. V prípade týchto nehnuteľností je medziročné tempo rastu naďalej vysoké, presahuje devätnásť percent.

„Segment 3-izbových bytov je vždy stabilnejší, ako pri menších bytoch. Dôvodom je aj menší počet takýchto bytov na trhu. Aj po troch kvartáloch poklesu cien nehnuteľností v ňom až na jednu – dve výnimky môžeme pri medziročnej zmene hovoriť len o korekciách v jednotkách percent,“ dodáva Michal Pružinský.

© Autorské práva vyhradené

14 debata chyba
Viac na túto tému: #bývanie #nehnuteľnosti #cena