Nemci sťahujú svoje úspory do bezpečia. Miliardy eur sa dali do pohybu

Nemeckí sporitelia sa obracajú chrbtom k zahraničným bankám napriek lákavým úrokovým sadzbám z vkladov. Majú totiž strach, aby neprišli o svoje úspory pre problémy vo finančnom sektore, ktoré položili na lopatky americkú Silicon Valley Bank (SVB). TASR o tom informuje na základe údajov agentúry Reuters.

01.04.2023 10:19
USA SVB pád systém finančný trhliny Foto:
Ľudia si čítajú oznam pred vchodom do banky Silicon Valley Bank (SVB) v kalifornskej Santa Clare v piatok 10. marca 2023. Po skončení desaťročnej éry lacných peňazí sa v globálnom finančnom systéme objavujú trhliny.
debata (20)

Nemecké domácnosti, ktoré majú „najplnšie vrecká“ v rámci Európy s 2 biliónmi eur na účtoch, vyhľadávali vyššie výnosy a otvárali si účty on-line v malých bankách v slabších európskych ekonomikách, ako sú Litva, Malta, Taliansko či Portugalsko.

Tento trend sa však náhle zmenil 10. marca, keď krach Silicon Valley Bank vyvolal otrasy v bankovom sektore. Ukázali to údaje dvoch nemeckých porovnávacích we­bov.

Video
Ide o peniaze: Ako sú chránené naše peniaze? Čo sa bude diať, ak skrachuje vaša banka? Všetko o ochrane vkladov s Romanom Fusekom z Národnej banky Slovenska. Premiéra 29. 3. 2022.

Dopyt po zahraničných termínovaných vkladoch klesol od 10. marca o 15 až 20 % v porovnaní s februárom podľa údajov platforiem Check24 a Biallo, ktoré spolupracujú s bankami pri uvádzaní týchto a iných produktov na trh.

Bezpečné nemecké banky

Naopak, nemecké banky, ktoré sú vnímané ako bezpečnejšie, vďaka vysokému úverovému ratingu ich vlády a dvom samostatným bezpečnostným sieťam pre vklady, zaznamenali nárast dopytu.

Ústup Nemcov na bezpečnejšiu pôdu napodobňuje v malom meradle exodus amerických vkladateľov z malých do veľkých bánk po kolapse SVB. To však môže zvýšiť náklady na financovanie pre veriteľov v slabších európskych ekonomikách, ktorí dúfali, že využijú obrovské množstvo hotovosti obyvateľov Nemecka.

„Nálada investorov sa po 10. marci zmenila,“ povedal Moritz Felde, riaditeľ Check 24. „Vidíme nárast dopytu po bankách v krajinách s ratingovou známkou AAA,“ dodal.

Check24 a konkurenčné platformy nezverejňujú konkrétne čísla, takže je ťažké povedať, koľko peňazí si Nemci uložili v zahraničí.

Miliardy do doámacich účtov

V uplynulých šiestich mesiacoch však Nemci naliali do domácich termínovaných vkladov 83 miliárd eur. Pre menšie banky v zahraničí predstavuje už len 10 % z tejto sumy významnú príležitosť.

Malá talianska investičná banka Smart Bank ponúkla vo štvrtok (30. 3.) najvyššiu úrokovú sadzbu za 12-mesačný vklad, a to 3,5 %, nasledovaná maltskou bankou Izola a chorvátskou bankou Kovanika s úrokom 3,45 %, zatiaľ čo v Nemecku mohli sporitelia získať úrok maximálne 2,55 % od on-line veriteľa SWK Bank.

„Očakávame, že rozpätie (úrokov) medzi poskytovateľmi z krajín s trojitým AAA a bankmi z krajín s nižším úverovým ratingom sa bude v nasledujúcich týždňoch ďalej rozširovať, keďže dopyt domácich investorov po bezpečnosti sa pravdepodobne bude ďalej zvyšovať,“ uviedol hovorca Biallo.

Termínované vklady, známe v nemčine ako Festgeld, boli veľmi vyhľadávané, kým ich pokles úrokových sadzieb pred desiatimi rokmi nepripravil o atraktivitu. Vzhľadom na zvyšovanie sadzieb Európskej centrálnej banky (ECB) v rámci boja proti inflácii však nemecké domácnosti od septembra znovu oživili „stratenú lásku“ k Festgeldu, ukázali údaje ECB.

20 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #banková kríza