Krajniak predstavil novú pomoc pre ľudí. Chce rozdávať 100 eurovky, pozrite sa, kto bude mať nárok

Minister práce Milan Krajniak (Sme rodina) v piatok poobede predstavil novú pomoc v súčasnej situácii, kedy rastú ceny takmer všetkého. Pripravovaná pomoc má byť adresná a pre tých, ktorí prepadli sitom doterajšej inflačnej pomoci a pomoc pre najodkázanejšie rodiny.

31.03.2023 13:13 , aktualizované: 17:46
Krajnika Foto:
Na snímke dočasne poverený minister práce, sociálnych vecí a rodiny SR Milan Krajniak (Sme rodina).
debata (31)

Tí obyvatelia Slovenska, ktorí mali mesačný príjem za posledný pol rok najviac 1,81 násobku životného minima, čo predstavuje sumu okolo 400 eur a nebola im do dnes poskytnutá žiadna podpora alebo v minulom roku nedostali žiadnu formu inflačnej pomoci, tak budú mať nárok na jednorazový príspevok vo výške 100 eur.

Kto bude mať nárok na 100 eur

  • Nárok bude mať asi 50-tisíc ľudí
  • Mesačný príjem za posledných 6 mesiacov je najviac vo výške 1,81 násobku životného minima
  • Nebola mu poskytnutá dotácia na podporu humanitárnej pomoci
  • v roku 2022 nedostal žiadnu z doterajších foriem inflačnej pomoci

Nárok na príspevok má podľa Krajniaka približne 50-tisíc ľudí a má sa vyplácať už v máji. Systém, akým si ľudia o príspevok budú môcť žiadať, ešte podľa Krajniaka dopracúvajú. Pravdepodobne by sa ale mali hlásiť na úradoch. „Kontrola bude spočívať v tom, že či už žiadateľ dostal niektorú z tých pomocí, ktoré sme vyplácali. Ak nie, tak bude mať nárok na tento príspevok,“ uviedol Krajniak s tým, že podrobnosti zverejnia neskôr.

SR Bratislava MPSVR prezidentka KOZ kríza sociálne BAX Čítajte viac Čaputová zvolala okrúhly stôl, Krajniak sľubuje novú pomoc. Ako pomôcť najchudobnejším?

Vyšší príspevok na bývanie

Druhou formou pomoci má byť príspevok na bývanie. Ten by sa mal zvýšiť od júla tohto roka. Návrh na jeho zvýšenie by mal prísť podľa jeho slov už o jeden či dva mesiace. Pre jednu osobu by sa mohol zvýšiť o takmer 20 eur. Dnes je suma na úrovni 63,9 eura na jednu osobu, od júla by mohla byť 83 eur. Pre dve až viac osôb momentálne platí príspevok vo výške 101,9 eura. Ak by prešli zmeny, tak príspevok by sa zvýšil pre dve osoby na 140,9 eur, pre tri osoby 178,8 eur, pre štri osoby 216,7 eur a pre päť a viac osôb 254,5 eur.

Tretím návrhom, ktorý oznámil, je skôr vyplatená valorizácia rôznych dávok. Ak by sa nič nezmenilo, zvýšená valorizácia by mala prísť 1. januára 2024. Minister práce ju však chce vyplatiť už od októbra tohto roku. Ide o dávky v hmotnej núdzi, ochranný príspevok, aktivačný príspevok, príspevok na nezaopatrené dieťa či príspevok na bývanie.

Napríklad zvýšila by sa dávka v hmotnej núdzi pre jednotlivca bez detí z 74 na 83,4 eura. Osoba, ktorá má jedno až štyri deti, by dostala 158,6 eura, čo je o 18 eur viac ako v súčasnosti.

Kto to zaplatí nie je jasné

Koľko by stála celá pomoc štátu a kto by ju zaplatil, Krajniak nespresnil. Časť peňazí by mala ísť z rozpočtu. Krajniak povedal, že o zdrojoch financovania debatuje s ministerstvom financií. „Rádovo sú to desiatky miliónov eur. Časť týchto peňazí máme v rozpočte a o zvyšnej časti už dlhšie debatujeme s Ministerstvom financií, robíme si priebežne prepočty. Myslím si, že sú to všetko zrealizovateľné výdavky,“ uviedol minister práce.

Ekonómovia volajú už dlho po adresnej pomoci. Teda pomáhaniu chudobnejším domácnostiam, ktoré to naozaj potrebujú. Kritizujú plošné opatrenia a míňanie peňazí aj pre bohatšie rodiny. Forma pomoci pre najslabších v časoch vysokej inflácie spolu riešia vládni predstavitelia s prezidentkou Zuzanou Čaputovou už týždne.

Strana hlas by podporila akúkoľvek protiinflačnú pomoc ľuďom avšak jednorazový príspevok vo výške 100 eur považujú za kozmetický a okruh osôb, ktorý ho má dostať, zas príliš úzky. „Ak sumu rozdelíme na 12 mesiacov, tak títo ľudia dostanú len niečo vyše 8 eur mesačne, pričom zdražovanie vyrovnalo 22 ročné historické maximá. Navyše mnohí sa k tejto pomoci ani nemusia dostať, keďže sa nedoručuje automaticky, ale je potrebné si o ňu žiadať," uviedol pre Pravdu podpredseda strany Hlas Erik Tomáš. Doplnil, že ich strana už pripravuje vlastný návrh zákona, ktorý by mal pomôcť ľuďom žijúcim pod hranicou chudoby.

Denník Pravda oslovil aj všetky koaličné strany, ale zatiaľ neodpovedali.

© Autorské práva vyhradené

31 debata chyba
Viac na túto tému: #pomoc #inflácia #peniaze #rodiny