Heger hovorí o novej pomoci ľuďom. Pripravuje ju Krajniak s Čaputovou

Zníženie dane z pridanej hodnoty (DPH) na potraviny by ich ceny neznížilo. Je to plošné riešenie, vláda pôjde cestou adresnej pomoci. Uviedol to vo štvrtok v Strážskom dočasne poverený predseda vlády SR Eduard Heger v súvislosti so stredajšou (29. 3.) výzvou mimoparlamentnej strany Hlas-SD, aby vláda prišla s riešeniami, ktoré zastavia rast cien potravín.

30.03.2023 15:04
SR Bratislava konferencia hodnotiaca politika... Foto: ,
Na snímke dočasne poverený predseda vlády SR Eduard Heger počas 21. ročníka hodnotiacej konferencie zahraničnej a európskej politiky SR v Bratislave.
debata (15)

Peter Pellegrini je podľa neho vyštudovaný ekonóm a mal by poznať ekonomickú teóriu, že zníženie DPH ceny nezníži. „Jeho bývalý stranícky kolega (v strane Smer-SD, pozn. TASR), dnes guvernér Národnej banky Slovenska Peter Kažimír, v stredu uviedol, že akékoľvek vládne riešenia s cenami by nemali byť plošné, ale mali by byť adresné. Zníženie DPH je plošné riešenie,“ priblížil Heger.

Boris Kollár v predvolebnom videu o nájomných bytoch. Čítajte viac Krajniak naznačil, kedy budú prvé nájomné byty. Hlási sa 15-tisíc ľudí

„Naša vláda sa rozhodla, že dá občanom hotovosť do ruky, aby dokázali zvládať nárast cien. To je niečo, na čo ani Robert Fico (Smer-SD) ani Peter Pellegrini odvahu nemali, najmä v časoch keď príjmy do štátneho rozpočtu boli výrazne vyššie,“ podčiarkol Heger s pripomenutím, že súčasná vláda zvýšila rodinám rodinné prídavky či daňový bonus.

„Teraz hovoríme o adresných riešeniach. Minister práce Milan Krajniak (Sme rodina) v spolupráci s pani prezidentkou SR pripravuje riešenie, ktoré sa bude týkať adresnej pomoci pre tých ľudí, ktorí ju potrebujú. A to predstaví v priebehu najbližších týždňov,“ dodal Heger.

Strana Hlas-SD vyzvala 29. marca Hegera a ministra pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Samuela Vlčana, aby do Národnej rady SR priniesli riešenia, ktoré zastavia zdražovanie potravín.

„Ponúkame riešenie v podobe prijatia balíka zákonov. Navrhujeme obmedziť obchodnú prirážku reťazcov, povinnosť zverejniť skutočné nákupné ceny potravín, štátnu dotáciu pre producentov potravín,“ uviedol líder Hlasu-SD Pellegrini s tým, že prezidentka Zuzana Čaputová by mala pristúpiť k odvolaniu Vlčana, ak nezačne konať. Strana navrhuje aj nulovú DPH na predaj „z dvora“ a zníženie DPH na základné potraviny na 5 %.

15 debata chyba
Viac na túto tému: #peniaze #Eduard Heger