Kúpiť si nové bývanie alebo nie? Ľudia čakajú veľký pokles cien, dnes sa testuje ich hodnota

Úroky na hypotékach výrazne rastú, ceny nehnuteľnosti sa zdajú pre mnohých nedosiahnuteľné. Dostupnosť bývania pre mladých sa zhoršuje a „mama hotel“ budú chcieť využívať ešte dlhšie. Ľudia čakajú na prasknutie pomyselnej bubliny. Na otázku, či počkať s kúpou nehnuteľnosti alebo neváhať a vyletieť z rodičovského hniezda, či odovzdať kľúče od nájmu, odpovedá Matej Dobiš, odborník z Finančného kompasu.

30.03.2023 10:43
debata (1)

Pozrite si rozhovor s odborníkom z Finančného kompasu Matejom Dobišom

Kúpiť či nekúpiť dnes nehnuteľnosť?

Veľmi dobrá otázka. Sentiment a vnútorné presvedčenie nám hovorí, že nie. Že ceny nehnuteľnosti ešte môžu poklesnúť. Ale objavujú sa aj faktory, ktoré tlačia na to rozhodnutie, tak že ešte môžu nehnuteľnosti podržať svoju hodnotu alebo mierne porásť. Často sa rozprávame o tom, že je nedostatok nehnuteľností, ktorý je naozaj ťažko vyčísliteľný. Spomínalo sa, že na Slovensku chýba 400 až 500-tisíc bytov, a to je práve ten faktor, prečo by ceny nehnuteľnosti nemuseli ísť tak výrazne dole. Čiže predpoklad poklesu ceny nie je tak veľký ako ľudia očakávajú.

Vyjadril by som sa takto: Nešpekuloval by som. Naozaj, ak nemám svoje bývanie vyriešené a bývam v nájme, tak to obdobie kúpy môže byť aj teraz. Ak by som si aj dnes vzal drahšiu hypotéku, tak predpoklad poklesu úrokových sadzieb tu stále je. Môžem ju v čase refinancovať aj keď za nejakú pokutu. Môže sa nájsť nejaká banka, ktorá mi refinančný úver preplatí takouto pokutou. Ale ja si znížim úrokovú sadzbu a už budem mať svoju nehnuteľnosť, ktorá sa v čase môže vyvíjať stále hore.

Existuje nejaká šanca, že ceny nehnuteľností poklesnú ešte tento rok?

Deje sa to. Stále sa rozprávame o poklesoch, tie sú však veľmi jemné. Aktuálne by som to označil za test reálnej hodnoty nehnuteľnosti, keďže Európska centrálna banka sa už vyjadrila, že v niektorých krajinách EÚ sú ceny nehnuteľnosti nadhodnotené aj o 60 percent. Jemne tým narážala aj na Slovensko, kde sa rapídne navyšovali ceny za nehnuteľnosti v prostredí nízkych úrokových sadzieb, a to práve preto, lebo ľudia tým, že mali financie a mohli si dovoliť vyššiu sumu úveru a tým pádom preplácať tak nehnuteľnosť.

Mesto, Bratislava, bývanie, byty, domy, Eurovea Čítajte viac Situácia sa úplne zmenila. Pozrite si, aké zľavy a akcie spustili developeri na nové bývanie

Čiže to, čo aktuálne máme, sa môže ešte pohnúť smerom dole. Ale nečakal by som nejaké 20 percentné poklesy. Aktuálne sa rozprávame o poklesoch na úrovni 5 až 6 percent.

Majú Slováci záujem o kúpu nehnuteľnosti?

Majú. Dnes je to, samozrejme, slabšie. Aj realitní makléri hlásia, že predávajú za mesiac to, čo dokázali predať niekedy aj za deň, respektíve za týždeň. Čiže pokles tu je. Skôr je to možno aj ovplyvnené špekulovaním, že reálna cena nehnuteľnosti bude iná. Alebo aj to, že množstvo žiadateľov vyriešilo túto otázku už v minulom roku, kedy sme videli trojnásobný objem novo načerpaných úverov oproti tomu, ako to bolo v minulosti.

Čo by mali spraviť mladí ľudia, ktorí práve skončili vysokú školu a v budúcnosti chcú vlastniť nehnuteľnosť, respektíve si vziať hypotéku?

Určite sa pripravovať na to, že banka tu nie je na to, aby mi dala 100 percent pôžičky z kupovanej nehnuteľnosti. Často sa rozprávame o tom, že sú to 80 až 90 percentné sumy, ktoré nám banky dokážu poskytnúť na kúpu nehnuteľnosti. Takže treba si pripravovať vankúš, aby som si dokázal tých 10 až 20 percent sám zabezpečiť a nemusel som využívať drahý spotrebiteľský ú­ver.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #bývanie #hypotéka #úroky z hypotéky