Spustili novú výzvu na dotácie obnovy rodinných domov. Štát hlási obrovský záujem, telefóny vraj horia

Menej dokladov, viac peňazí a jednoduchšie podmienky. Taká je nová, v poradí už tretia, výzva na obnovu rodinných domov. V pondelok 27. marca bola oficiálne spustená. Vyhradili na ňu ďalších 190 miliónov eur. Záujemcovia môžu podávať žiadosti od 24. apríla. Dovtedy si majú ľudia naštudovať nové podmienky.

29.03.2023 14:51
Budaj
Minister životného prostredia Ján Budaj (Demokrati), informuje o zjednodušených podmienkach podávania žiadostí pre spolufinancovanie na obnovu rodinných domov.
debata (11)

Po novom štát uhradí 75 percent oprávnených nákladov, nie iba 60 percent. Maximálne dostane záujemca 15-tisíc eur. Základná podmienka však zostáva zachovaná – usporiť aspoň 30 percent energetických nákladov. Ak však žiadateľ preukáže aspoň 60-percentnú úsporu, automaticky získa navyše bonus vo výške 4 000 eur. Ten mu vyplatia po realizácii rekonštrukcie.

Ďalšou podmienkou je vykonanie aspoň jednej renovácie zo skupiny A. To je napríklad zateplenie obvodového plášťa, výmena okien a dverí, zateplenie stropu a podlahy. Všetky informácie nájdu ľudia na stránke obnovdom.sk.

Potrebné už nebude množstvo dokumentov ako napríklad projektová dokumentácia. Na vyplnenie žiadosti bude stačiť občiansky preukaz, list vlastníctva a potvrdenie o veku stavby. Vek rodinného domu bude možné potvrdiť predložením kolaudačného rozhodnutia alebo znaleckého posudku o veku, respektíve stačí potvrdenie od mestského či obecného úradu. Vyplnenie formulára by nemalo zabrať viac ako 30 minút.

Ako štát zjednodušil dotácie na domy

  • 528 miliónov z Plánu obnovy a odolnosti je vyčlenených na zlepšenie energetickej hospodárnosti rodinných domov. Dokopy sa má zrenovovať 30-tisíc domov, čo je asi 1 percento všetkých rodinných domov na Slovensku.
  • Obnovou musí dôjsť k úspore primárnej energie minimálne o 30 % oproti stavu pred obnovou.
  • Žiadateľ dostane maximálne 15-tisíc eur v prípade, že obnovou sa dosiahne úspora primárnej energie v rozsahu 30 až 60 % oproti stavu pred obnovou
  • Ak sa usporí viac ako 60 percent, žiadateľ dostane bonus 4-tisíc eur.
  • Po novom musí žiadateľ na celú rekonštrukciu vynaložiť iba 25 % z investície, nie 40 %.
  • Súčasťou obnovy musí byť aspoň jedno opatrenie zo skupiny A To je napríklad zateplenie obvodného plášťa, výmena okien a dverí, zateplenie stropu a podlahy.
  • Pri žiadosti sa nebude vyžadovať napríklad potvrdenie o trvalom pobyte či overenie podlžností voči štátu.
  • Energetický certifikát budovy, ktorý je nevyhnutnou podmienkou čerpania peňazí, bude stačiť doložiť dodatočne tri mesiace od podpisu zmluvy.
  • K žiadosti nebude potrebné predkladať ani doklady zo stavebného úradu, stačiť bude čestné vyhlásenie, že občan stavia v súlade s predpismi a nejde o čiernu stavbu.
  • Pripravuje sa tiež možnosť priebežného zaplatenia faktúry ešte pred ukončením celého diela.
  • Informácie by mali byť k dispozícii aj telefonicky na Zelenej linke. Pri zjednodušení podmienok by sa malo zrýchliť vybavovanie žiadostí.
  • Všetky informácie nájdu ľudia na stránke obnovdom.sk.

Celý projekt na renováciu 30-tisíc rodinných domov je financovaný z plánu obnovy a je naň vyčlenených dokopy 528 miliónov eur. Agendu zastrešuje Slovenská agentúra životného prostredia (SAŽP), ktorá spadá pod rezort životného prostredia Jána Budaja (Demokrati). Agentúra tvrdí, že po spustení novej výzvy im začali „horieť telefóny“. Hlási nápor na regionálne kancelárie a pokračuje, že počet záujemcov sa zdvojnásobil. Dosiaľ prišlo vyše 3 500 žiadostí o peniaze, ale agentúra podpísala zmluvu len s 209 žiadateľmi. Tretia výzva sa skončí 28. augusta 2023 alebo po prijatí 10-tisícej výzvy od záujemcu.

Budaj verí, že sa všetko podarí

Po novom záujemca už nemusí dokladať ani potvrdenie o trvalom pobyte v danom rodinnom dome. Ani potvrdenie o tom, že nemá dlžoby voči štátu, čo tiež mnoho ľudí považovalo za obrovský problém. Podľa podmienok v novej výzve už nebude musieť žiadateľ dokladať energetický certifikát budovy a projektové energetické hodnotenie hneď pri vypĺňaní formulára, ale doplniť ho môže do troch mesiacov od podpisu zmluvy.

Stavebné povolenie a ohlásenie drobnej stavby nahradí čestné vyhlásenie žiadateľa. Samozrejme, záujemca musí splniť všetky podmienky, ktoré vyplývajú zo stavebného zákona. Na podanie žiadosti o finančný príspevok nie je potrebný doklad o bankovom účte, ten sa predkladá až k podpísanej zmluve, uviedla agentúra životného prostredia.

Budaj Čítajte viac Získať 15-tisíc na obnovu domu bude jednoduchšie. Najväčšiu prekážku odstránili (odpovede)

„Do spustenia prijímania žiadostí plánujeme vyhodnotiť čo najviac starých žiadostí. Keďže momentálne neprijímame nové, vyhodnocovanie prebieha rýchlejšie,“ uviedla agentúra.

Budaj je už pri novej výzve presvedčený, že zjednodušené podmienky výrazne zrýchlia posudzovanie žiadostí. Vyhlásil, že cieľom je, aby do tridsiatich dní od podania žiadosti dostal každý žiadateľ spätnú väzbu o splnení či nesplnení podmienok. „Pri zrýchlenom tempe hodnotenia žiadostí budeme schopní do 31. júla zazmluvniť 9– až 10-tisíc ľudí, ktorí sa ešte pred vykurovacou sezónou môžu pustiť do obnovy svojich domov,“ povedal Budaj.

Ľudia majú o peniaze veľký záujem

Zjednodušenie podmienok víta združenie Budovy pre budúcnosť, ktoré sa zaoberá energetickými úsporami. „Samotným cieľom zjednodušenia podmienok a zatraktívnenia dotácií je prilákať väčší počet záujemcov. Dá sa teda predpokladať, že tieto zmeny k tomu povedú,“ uviedol analytik združenia Richard Paksi.

Iniciatíva si dokonca dala vypracovať prieskum o tom, koľko ľudí má záujem za peniaze z plánu obnovy zrenovovať si svoj starý dom. Z prieskumu vyplýva, že záujem je naozaj veľký. V najbližších dvoch rokoch chce príležitosť využiť až 80-tisíc vlastníkov rodinných domov starších ako desať rokov. Dosiahnuť 10-tisíc žiadostí sa preto zdá pomerne realistický cieľ, tvrdí Paksi.

„Je logické, že po prvých výzvach, ktoré sa nestretli s očakávaným záujmom, bolo nutné upraviť podmienky tak, aby boli menej administratívne náročné a viac prozákaznícky orientované,“ uviedol Martin Hudcovský z Katedry hospodárskej politiky Ekonomickej univerzity v Bratislave.

Takisto dodáva, že už z podstaty plánu obnovy nie je čas nastavovať a dolaďovať podmienky mesiace či roky. Peniaze vyhradené na tento cieľ majú stanovený čas, dokedy ich treba vyčerpať, aby sa mohol urobiť ďalší krok k naplneniu míľnika pri žiadosti o nasledujúcu platbu. Hudcovský takisto víta zjednodušenie podmienok, pretože čím viac ľudí ušetrí napríklad zateplením domu na energiách, tým menej bude rukojemníkov vysokých cien elektriny či plynu na trhoch.

Čaká sa príliš dlho

Aj keď štát spúšťa už tretiu výzvu, mnoho záujemcov stále čaká na vyhodnotenie prvých dvoch. Tí sú však nespokojní, pretože čakajú príliš dlho. Denník Pravda oslovil ľudí, ktorí sa sťažovali na ťažkopádne procesy na facebookovej stránke ministerstva životného prostredia. Jedným z nich je aj Lukáš. Svoju žiadosť posielal začiatkom tohto roka. Doteraz čaká na odpoveď. „Keď som volal na zákaznícku linku, tak mi bolo povedané, že ešte vyhodnocujú žiadosti z októbra. Nerozumiem, prečo to tak trvá, keďže sme kompletne museli vyplniť žiadosť, kde bolo všetko popísané,“ sťažuje sa.

Hovorí, že musel zaplatiť 500 eur za energetické hodnotenie, ktoré keď nesplní podmienky, vyletia hore komínom. Nepáči sa mu, že tretia výzva je oveľa jednoduchšia a štedrejšia, pretože sám musel prekonať ťažšie podmienky za menej peňazí. Súhlasí s ním aj Paksi. „Pokiaľ žiadateľ nevykoná späťvzatie žiadosti a nebude sa uchádzať s novou žiadosťou v novej výzve, jeho žiadosť bude posudzovaná podľa podmienok pilotných výziev,“ dodal.

Slovenská agentúra životného prostredia tvrdí, že dopredu avizovala, že prvé výzvy budú takpovediac skúšobné. „Pri spustení pilotných výziev sme avizovali, že na nich budeme testovať silné a slabé stránky a podmienky upravíme podľa potrieb trhu a samotných majiteľov rodinných domov. Aj žiadatelia, ktorým bola žiadosť schválená, ak nepodpíšu zmluvu do desať dní, môžu podať žiadosť vo výzve číslo tri,“ radí ľuďom agentúra.

Agentúra: treba čakať

Kristína si tiež podala žiadosť ešte počas prvej výzvy. Takisto čaká na odpoveď „Termíny na vydanie a nevydanie súhlasu nemajú a nikto nevie, kedy nejaké odpovede žiadatelia z prvej výzvy dostanú,“ uviedla. „Možno by mali šancu v ďalšej výzve, ak neuspeli v prvej, pretože podmienky sa zmiernili. Ako ísť do novej, keď nevedia ako dopadli v prvej?“ pýta sa.

Svoju žiadosť po predchádzajúcej osobnej konzultácii na jeseň v roku 2022 po zhromaždení dokumentov osobne odovzdala v pobočke v Košiciach 1. decembra 2022. Na svojom dome plánuje zlikvidovať azbestovú strechu a následne ju vymeniť za plechovú. „K žiadostiam som doložila dokumentáciu, ktorú požadovali, vrátane energetického certifikátu,“ dodala.

Kristína viackrát písala do Slovenskej agentúry životného prostredia na sekciu obnov dom. Vždy však dostala rovnakú odpoveď: treba čakať. Agentúra sľubuje, že žiadosti postupne vybaví všetky. Ľuďom odporúča tiež sledovať na webe zoznam úspešných žiadateľov.

© Autorské práva vyhradené

11 debata chyba
Viac na túto tému: #dotácie #plán obnovy #obnova rodinných domov