Nová prognóza slovenskej ekonomiky: Kažimíra trápi viac zdražovanie ako banková kríza

Slovensko sa v tomto roku pravdepodobne vyhne poklesu, no inflácia zostane naďalej vysoká. Vyplýva to z hodnotenia stavu ekonomiky, ktoré prezentovala Národná banka Slovenska (NBS).

29.03.2023 12:46
Kažimír Foto: ,
Na snímke guvernér Národnej banky Slovenska (NBS) Peter Kažimír počas tlačovej konferencie NBS k ekonomickému a menovému vývoju.
debata (3)

Ekonomika sa postupne stabilizuje, no existuje množstvo rizík, ktoré môžu zvýšiť infláciu a znížiť hospodársky rast. K inflácii napríklad výrazne prispievajú ceny potravín a energií, ich výhľad je neistý. Problém pre celý svet môže znamenať ďalšie pokračovanie vojny na Ukrajine.

„Za dobrú správu musíme považovať aj to, že nemáme ďalšie zlé správy a prognóza sa príliš nelíši od tej minulej,“ poznamenal viceguvernér NBS Ľudovít Ódor.

VIDEO: NBS: Inflácia by pod 5% mala klesnúť až v roku 2025

Ekonomika by v tomto roku mala posilniť o 1,3 percenta a v ďalšom roku 3,2 percenta. V roku 2025 by HDP Slovenska malo stúpnuť o tri percentá.

Deutsche Bank Čítajte viac Čo sa deje s európskymi bankami, je tu opäť nový Lehman Brothers? Tentoraz je to úplne iné (otázky a odpovede)

Najväčším problémom v súčasnosti zostáva prudký rast cien. Ten výrazne zhoršuje subjektívnu a aj objektívnu situáciu v krajine. Preto práve zdražovanie ostáva kľúčovou ekonomickou témou súčasnosti. Aj samotných predstaviteľov NBS tempo zdražovania momentálne trápi viac ako napríklad banková kríza, ktorá prišla z USA, keďže sa na Slovensku zatiaľ neprejavuje. Aj keď vklady obyvateľov na Slovensku klesajú, zďaleka to nespôsobili obavy o stabilitu bánk. Spôsobila ho práve situácia v ekonomike, medzi inými práve aj rast cien.

Ceny budú rásť aj naďalej

Inflácia na Slovensku pravdepodobne vrcholí práve v týchto mesiacoch. Na konci roka by sa tempo zdražovania mohlo dostať na jednociferné tempo. Pod hranicu päť percent až v roku 2025, problém budú ceny energií. Ceny na Slovensku totiž podľa guvernéra NBS Petra Kažimíra nezohľadňujú realitu na svetových trhoch. V nasledujúcich rokoch teda ceny energií môžu stúpať o ďalších dvadsať až tridsať percent.

„Inflácia by na Slovensku mala postupne klesať, v porovnaní s decembrom sa výhľad výraznejšie nemení. Tohtoročný dvojciferný rast cien zohľadňuje najmä nákladové faktory ako energie, vstupy a mzdy. V ďalších rokoch sa inflácia spomalí. Rýchlejšiemu návratu bližšie k inflačnému cieľu budú brániť ceny energií, pri ktorých predpokladáme, že sa dotiahnu na trhové ceny až koncom horizontu predikcie,“ spresnil Kažimír. Vysoká inflácia podľa neho prechodne utlmí kúpyschopnosť domácností a ekonomiku v tomto roku potiahne zvýšené čerpanie eurofondov.

Podľa Ódora by v boji s infláciou nepomohlo zníženie DPH. NBS totiž prezentovala analýzu podľa ktorej sa zníženie DPH na poklese cien veľmi neprejavuje. Preto podľa NBS by v boji s rastom cien zníženie DPH nebolo efektívnym riešením.

„Zníženie DPH z 20 percent na 10 percent neznížilo ceny dotknutých služieb. Ich ceny dokonca rástli. Napriek nižšej DPH gastro a šport v januári rástli druhým najrýchlejším tempom v rámci EÚ. Rast cien očistený o nepriame dane bol začiatkom roka dokonca dvojciferný,“ upozorňuje banka.

Rast cien by mal v tomto roku dosiahnuť 10,5 percenta, v budúcom roku 6,7 percenta a pre rok 2025 počíta banka s rastom cien o 4,8 percenta.

Mzdy tento rok neporastú

Zlou správou je, že NBS naďalej počíta s tým, že reálne mzdy, teda očistené od rastu cien, budú aj v tomto roku klesať. Mali by sa znížiť o 0,4 percenta. Dobrou správou je, že sa darí exportu a na recesiu to nevyzerá ani v ekonomikách kľúčových zahraničných partnerov Slovenska. To bude opora aj pre slovenské firmy a celú ekonomiku.

Reálne mzdy by mali v budúcom roku už stúpať NBS pre rok 2024 počíta s rastom na úrovni 2,4 percenta a v ďalšom roku by sa rast mal dostať na 1,5 percenta.

„Vysoká inflácia a nedostatok pracovnej sily budú tlačiť na dynamický rast miezd,“ hovorí NBS v analýze Ekonomický a menový vývoj. Nominálne mzdy v tomto roku stúpnu o viac ako desať percent, v budúcom roku budú mať zamestnanci na páskach v priemere o ďalších vyše deväť percent viac. V roku 2025 by sa tempo rastu miezd malo spomaliť na 4,8 percenta.

počítanie peňazí, kalkuácia, dôchodok, staršia žena, penzistka Čítajte viac Dobré správy pre dôchodcov. Prepočítali, či rast ich penzií stačí na rast cien

Hypotéky budú ešte drahšie

Kým v minulom roku boli ceny hypoték faktorom, ktorý trh roztáčal, v súčasnosti ho skôr ochladzujú. V januári tohto roku nový úver na bývanie poskytovali komerčné banky s priemernou úrokovou sadzbou 3,18 percenta, v porovnaní s historickými minimami spred viac ako roka je cena úverov viac ako trojnásobná.

Toto zdražovanie úverov bude pokračovať, keďže ECB ešte so zvyšovaním úrokových sadzieb neskončila. Prísnejšia menová politika sa prejavila v prudkom náraste trhových úrokových sadzieb, čo sa následne premietlo aj do úročenia hypoték.

Vyššie sadzby sa ale týkajú aj tých ľudí, ktorí už úver majú. „Tieto sadzby sú však relevantné nielen z pohľadu nových dlžníkov, ale aj pre existujúcich dlžníkov, keďže pri refixácii banky uplatňujú aktuálne úrokové sadzby. Znamená to, že dlžníkom sa postupne zvýšia splátky úverov v dôsledku nárastu úrokovej zložky. Na Slovensku je pomerne krátka doba fixácie sadzby, čo vystavuje domácnosti riziku vyšších splátok pri raste úrokových sadzieb,“ zdôrazňuje NBS s tým, že priemerná dĺžka fixácie je na Slovensku 2,6 roka.

Bankový sektor je na Slovensku stabilný

Kažímir sa bankovej krízy neobáva. Podľa neho od roku 2008 urobila Európa „kus roboty“ a z toho bude môcť teraz ťažiť.

Slovenské banky sú vo výbornom stave, kapitálová primeranosť bánk je lepšia ako pred pandémiou. Upozornil na to, že banky opatrne narábajú so ziskom z minulých rokov a nerozhodli sa pre „redistribúciu“. Fakticky to znamená, že slovenské banky aktuálne neposielajú všetky zisky do zahraničia.

„Bankový sektor je stabilný s vysokou úrovňou kapitálu a likvidity. Nedávne otrasy na trhoch viedli mnohých k spochybňovaniu tempa globálneho oživenia a k prehodnoteniu očakávaní ohľadom inflácie, ako aj trajektórie kľúčových úrokových sadzieb. Riziká pre ekonomiku eurozóny aj Slovenska plynúce z dôsledkov menovopolitických opatrení pre finančnú stabilitu je potrebné monitorovať. Naďalej však platí, že rizikom do dlhšej budúcnosti je skôr vyššia inflácia,“ hovorí NBS.

Video
Ide o peniaze: Inflácia kradne úspory aj dôchodcom. Pomôže im, ak by investovali aj oni? Odpovedá Martin Babocký z Babocky Investment Office. Premiéra 1. 12. 2022.

Na Slovensku mierne klesajú úspory, no nemá to vplyv na nervozitu okolo bánk. Pokles úspor vyplýva zo situácie v ekonomike a vysokého rastu cien. Úspory obyvateľstva, ktoré si vytvorili počas pandémie sú už preč. Hodnota vkladov v slovenských bankách sa v januári dostala na 56,3 miliardy eur, ešte v auguste minulého roka to bolo zhruba 58,5 miliardy eur.

Situácia na Slovensku je iná ako v USA. Väčšina vkladov na Slovenku je pod krídlami fondu na ochranu vkladov, to v USA zďaleka neplatí. Aj preto hodnotí situáciu centrálna banka ako relatívne pokojnú.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #ekonomika #prognóza #Národná banka Slovenska