Guvernér Kažimír o vývoji ekonomiky: Hostina sa skončila, bude treba šetriť

V rámci ekonomického vývoja Slovensko zažíva postupnú stabilizáciu, no s rizikami a ak sa naplnia, výrazne prekvapia. Pri inflácii smerom nahor a pri ekonomickom raste nadol. Na stredajšej tlačovej konferencii to v rámci jarnej prognózy povedal guvernér Národnej banky Slovenska (NBS) Peter Kažimír.

29.03.2023 10:45
Kažimír Foto: ,
Na snímke guvernér Národnej banky Slovenska (NBS) Peter Kažimír počas tlačovej konferencie NBS k ekonomickému a menovému vývoju.
debata (15)

VIDEO: NBS: Inflácia by pod 5% mala klesnúť až v roku 2025.

Video

Tento rok podľa jeho vyjadrení začne tempo rastu cien postupne klesať, no pod 5 % sa inflácia dostane až v roku 2025. Rýchlejšiemu poklesu budú brániť ceny energií.

Vysoká inflácia aj v tomto roku ukrojí z reálnych príjmov domácností, no podľa Kažimíra v nižšej miere než vlani. V tomto roku národná banka očakáva, že reálne mzdy poklesnú o pol percenta, vlani to bolo 5 %. „Aj keď nálady v ekonomike sa menia ako počasie, náš pohľad, ako sa nám bude dariť, sa oproti zimnej prognóze, veľmi sa nemení,“ skonštatoval Kažimír.

Porsche Čítajte viac Megainvestícia Porsche na Slovensku. Na Považí naleje vyše miliardu eur do batérií

Ako ďalej pokračoval viceguvernér NBS Ľudovít Ódor, inflácia by v tomto roku mala dosiahnuť v rámci európskej metodiky 10,5 %, v predošlej prognóze ju banka videla na úrovni desiatich percent. V rámci ekonomického vývoja NBS zhoršila svoj výhľad na tento rok. Domnieva sa, že HDP vzrastie o 1,3 %, čo v porovnaní s predchádzajúcou prognózou značí nepatrný pokles o 0,3 percentu­álneho bodu. Ťahúňom bude podľa NBS zahraničný dopyt a nie domáca spotreba.

Ako ďalej pokračoval Kažimír, Slovensku sa nedarí účinne čerpať eurofondy. Situácia je v posledných rokoch podľa neho výrazne horšia než v predošlom období, čo je zlé aj v rámci dobiehania životnej úrovne a modernizácie Slovenska. Negatívne národná banka vníma aj deficit verejných financií a úroveň dlhu. „Hostina skončila, Slovensko bude musieť konsolidovať verejné financie a bude musieť šetriť,“ uzavrel Kažimír.

15 debata chyba
Viac na túto tému: #ekonomika #Peter Kažimír #NBS