Čo sa deje s európskymi bankami, je tu opäť nový Lehman Brothers? Tentoraz je to úplne iné (otázky a odpovede)

Kríza v bankovom sektore nepoľavuje. Skôr naopak. Na zoznam problémových inštitúcií sa v závere minulého týždňa dostala Deutsche Bank. Je to s náskokom najväčšia banka v najväčšej európskej ekonomike.

27.03.2023 18:39
Deutsche Bank Foto: ,
Problémy má najväčšia nemecká banka
debata (7)

V prípade tejto spoločnosti však nenastal takzvaný beh na banku, no problémy takej veľkej inštitúcie si všíma celá Európa a svet. Pri behu na banku ide o situáciu, keď príliš veľa klientov žiada vyplatenie svojich vkladov v príliš krátkom čase.

Ak by totiž aj táto banka padla, bol by to otras v nemeckej ekonomike, a tá má pre Slovensko kľúčový význam.

Európska centrálna banka (ECB) svojím konaním však naznačuje, že neverí, že by mal nastať apokalyptický scenár krachu európskych bánk. ECB totiž aj v marci ďalej zvyšovala úrokové sadzby a práve vyššie sadzby sú jedným z dôvodov, prečo začali padať finančné inštitúcie.

„Obrazy bezsenných nocí strávených snahou ochrániť Európu pred kolapsom ožili a nebolo jednoduché sa im ubrániť. Prínosom a obrovskou výhodou spomínaných bezsenných nocí je to, že dnes môžeme pokojne spávať. Súčasné dianie nevnímam ako pilotnú epizódu novej globálnej šlamastiky. Je to skôr pripomenutie potreby mať sa na pozore. Roky počúvam, ako prílišnou reguláciou dusíme finančný sektor a aké kontraproduktívne to je. Nesúhlasil som vtedy, nesúhlasím ani dnes,“ hodnotí situáciu Peter Kažimír, guvernér Národnej banky Slovenska (NBS).

Švajčiarsko Credit Suisse banka centrálna pôžička Čítajte viac Švajčiarska legenda definitívne padá. Čo sa deje s bankami? (otázky a odpovede)

Denník Pravda prináša odpovede na najdôležitejšie otázky okolo aktuálnej situácie s európskymi bankami a Deutsche Bank:

Ako sú na tom slovenské banky?

Národná banka už od vypuknutia problémov v americkom bankovom sektore hovorí o tom, že banky na Slovensku sú stabilné a ich podnikanie konzervatívne. „Udalosť, ktorá sa stala v Spojených štátoch, je veľmi špecifická. Na Slovensku žiadnu podobnú banku nenájdete, pretože obchodné modely bánk na Slovensku sú konzervatívne a výrazne viac diverzifikované,“ zdôraznil jej hovorca Peter Majer. Práve situácia v USA naštartovala následné krízy ďalších bánk. Na stanovisku NBS sa nič nemení ani po prepuknutí problémov v najväčšej nemeckej banke. Klienti slovenských bánk nemajú dôvod na paniku. Problémy zatiaľ majú najmä bankové domy, ktoré sú citlivé na náladu investorov.

Tá, samozrejme, do určitej miery ovplyvňuje všetky banky. No slovenský bankový sektor pred výraznou hrozbou stál napríklad vtedy, keď pod vplyvom pandémie hrozilo, že výrazne stúpne podiel nesplácaných úverov. Vtedy štát pripravil program pandemického odkladu splátok a šírenie ochorenia COVID-19 banky napokon nerozkolísalo a objem nesplácaných úverov je aktuálne nižší ako tesne pred vypuknutím pandémie.

To naznačuje, že model podnikania založený na výbere vkladov a poskytovaní úverov na Slovensku funguje. Platí to aj v čase rastúcich úrokových sadzieb. Väčšina príjmov, ktoré slovenské banky majú, pochádza z úrokov. Sú to približne dve tretiny všetkých príjmov bánk.

Problém pre celú slovenskú ekonomiku by nastal najmä vtedy, ak by veľkým problémom muselo čeliť Nemecko. Práve táto krajina je totiž náš najvýznamnejší obchodný partner.

Prečo nastala okolo nemeckej Deutsche Bank nervozita?

Deutsche Bank nie je inštitúcia bez problémovej minulosti. Kríza, ktorá vznikla v USA, do určitej miery odhaľuje slabšie miesta v bankových sektoroch aj v Európe a ukazuje sa, že najmä finančné trhy veľkej nemeckej banke v týchto náročnejších časoch neveria.

Finančný svet je pomerne komplikovaný a nervozita trhov sa môže odraziť na rôznych ukazovateľoch. Nervozita trhov voči Deutsche Bank nabrala na sile vo štvrtok večer, keď stúpla cena finančného nástroja CDS (Credit Default Swap). Ide o finančný nástroj pomocou ktorého sa môžu investori poistiť proti jej úpadku. Ak totiž firma skrachuje, nebude môcť vyplatiť cenný papier. To, že cena tejto poistky začala rásť, bol signál o tom, že trhy považujú problémy tento banky za pravdepodobnejšie. Je to podobný model fungovania ako štandardné poistenie. Ak si napríklad človek chce poistiť dom proti živlom, poisťovne vyhodnocujú, či sa v danej oblasti napríklad nevyskytujú záplavy. Ak áno, poistné môže byť vyššie, prípadne toto riziko poisťovne odmietnu kryť.

Cena CDS sa vo štvrtok vyšplhala na 173 bázických bodov, kým počas predchádzajúceho dňa bola táto riziková prirážka 142 bázických bo­dov.

„Keď teraz po páde Credit Suisse trh v prostredí naďalej rastúcich úrokových sadzieb hľadá ďalší slabý kus, Deutsche Bank je popredným adeptom,“ hodnotil situáciu analytik Trinity Bank Lukáš Kovanda s tým, že cena trhového poistenia proti krachu sa v piatok dostala na rekordné úrovne.

To následne viedlo k tomu, že počas piatkového dňa akcie banky výrazne poklesli. Ešte v stredu sa cena akcií banky pohybovala na úrovni okolo desať eur za kus, následne počas piatka klesla táto cena zhruba na osem eur za akciu. Počas pondelka hodnota akcií mierne narástla a počas pondelka bola pod hranicou deväť eur za akciu.

Deutsche Bank, rovnako ako napríklad Credit Suisse a UBS, patrí medzi tridsať globálne systémovo dôležitých bánk. V roku 2022 dosiahla čistý zisk 5,7 miliardy eur a v súvahe má aktíva v hodnote viac ako 1,3 bilióna eur. V spoločnosti pracovalo ku koncu minulého roka zhruba 85-tisíc ľudí.

USA SVB pád systém finančný trhliny Čítajte viac V USA sa odohral run na banku a je z toho problém. Čo sa stalo? (otázky a odpovede)

Je európsky bankový sektor v ohrození?

Existuje všeobecná zhoda analytikov na tom, že aktuálna situácia sa nepodobá na to, čo svet zažíval po páde Lehman Brothers. Od pádu tej banky prijali jednotlivé krajiny množstvo regulačných opatrení a záchranných mechanizmov, ktoré majú vzniku podobnej krízy zabrániť.

Ako reaguje ECB?

Konanie centrálnej banky naznačuje, že situáciu zatiaľ za mimoriadne vážnu nepovažuje. Signálom o tom je aj to, že ECB svoje úrokové sadzby zvyšovala aj v marci. Je teda presvedčená, že bankový trh zvýšenie sadzieb vydrží a naďalej tak bojuje predovšetkým s nadmerným tempom zdražovania v eurozóne. Práve rast úrokových sadzieb bol iskrou, ktorá bola na začiatku aktuálneho napätia v bankových sektoroch v dôležitých západných ekonomikách. Situáciu okolo banky sa snaží upokojiť aj nemecký premiér Olaf Scholz, keď poznamenal, že najväčšia nemecká banka je zisková a stabilná. Dôveru bankovému sektoru vyjadril aj francúzsky prezident Emmanuel Macron. Šéfka ECB Christine Lagardová poznamenala, že bankový sektor v eurozóne je „odolný“.

Prečo má problémy práve Deutsche Bank?

Banka mala problémy už v minulosti, v roku 2019 predstavila plán vlastnej reštrukturalizácie. Banka má na konte desať ziskových štvrťrokov za sebou, no predtým zápasila s nízkou ziskovosťou, navyše má aj ďalšie problémy. V roku 2017 banka dostala pokutu vo výške 7,2 miliardy dolárov od amerických úradov za to, že zavádzala investorov pri predaji cenných papierov, ktoré boli naviazané na hypotéky. Banke navyše neprajú ani ďalšie okolnosti. Finančné trhy citlivo vnímajú napríklad to, že úrokové sadzby stúpajú nielen v eurozóne, ale naďalej aj v USA. Fed dvíhal sadzby na svojom stredajšom zasadnutí. To pre trhy znamená určitý stres a pozíciu Deutsche bank v očiach investorov to zhoršilo. V neprospech banky hrajú aj parametre záchranného plánu banky Credit Suisse. Súčasťou balíka opatrení je aj odpísanie dlhopisov približne za 16 miliárd švajčiarskych frankov. To vytvorilo tlak na to, aby klesala cena podobných dlhopisov v portfóliu Deutsche Bank.

Aký je vplyv na iné banky?

Samozrejme, negatívny. Index Stoxx Europe 600 Banks, ktorý sleduje bankové tituly v Európe, zaznamenal ďalšiu vlnu poklesu. Ešte počas stredy bola hodnota indexu zhruba 150 bodov, počas piatka hodnota indexu klesla na 136 bodov. V pondelok sa situácia stabilizovala a v čase uzávierky článku bola hodnota indexu zhruba 140 bodov. Počas piatka klesali hodnoty akcií bánk naprieč celou Európou. V mínuse boli švajčiarske, francúzske, britské a aj ďalšie nemecké bankové tituly.

Má banka Deutsche Bank rovnaké problémy ako banky v USA a vo Švajčiarsku?

Nie. Každá banka, ktorá v posledných dňoch bola pod drobnohľadom, mala vlastné problémy a nedostatky. V USA spoločnosti čelili behu na banky, to je situácia, ktorú by nezvládli ani úplne zdravé banky. Nepríjemné na celej situácii je, že nech sú problémy bánk akékoľvek, kľúčové je, aby banky nestratili dôveru klientov. Každá banka, ktorej sa to stane, smeruje do úpadku. Práve preto Švajčiarsko tlačilo na to, aby sa problémová Credit Suisse spojila s iným hráčom na trhu. Záchranný plán ale v plnej miere trhy neuspokojil, preto ostala situácia na finančných trhoch napätá a to teraz dobehlo nemeckého giganta. Ani táto banka a ani Credit Suisse nezbankrotovala.

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #kríza #banky #Deutsche Bank