Ako sa podarilo Remišovej vyškoliť seniorov? Projekt si pochvaľuje, dôchodcovia to vidia úplne inak

Pomôžu desiatky miliónov z plánu obnovy slovenským dôchodcom s tabletmi? Veronika Remišová (Za ľudí), ministerka investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie ešte v máji minulého roka predstavila projekt, ktorého cieľom je zaúčať seniorov do oblasti digitalizácie. Po absolvovaní školenia mali seniori za odmenu dostať tablet, na ktorom môžu svoje poznatky skúšať naplno. Dôchodcovia však pilotný projekt kritizujú. Ďalší čakajú na školenie.

27.03.2023 05:00
Remišová Foto: ,
Veronika Remišová.
debata (143)

Cieľom podľa Remišovej je do konca roka zaškoliť až 30-tisíc seniorov. Do projektu sa zapojilo prvých takmer dvetisíc seniorov. Odvtedy sa čaká na ďalšie pokračovanie projektu. Dnes sa môžu účastníci len predregistrovať. Na naučenie sa niečoho nového z digitálneho sveta momentálne čaká viac ako 7 700 dôchodcov.

Cieľ projektu je zlepšiť digitálne zručnosti minimálne 172 800 seniorov. Celkové náklady sú maximálne 69,4 milióna eur, ktoré treba vyčerpať do konca roka 2026. Peniaze sú z plánu obnovy.

Pilotná fáza podľa ministerstva nedopadla vôbec zle. „V pilotnej fáze sme vyškolili dvetisíc účastníkov. Prieskum spokojnosti účastníkov školenia ukázal, že až 97 percent z nich je s tabletom spokojných. Školenia tiež ukázali, že technické špecifikácie pre výber tabletu zvolené vo verejnom obstarávaní boli vhodne nastavené a bežia na nich všetky potrebné aplikácie,“ uviedlo pre Pravdu ministerstvo informatizácie.

Školy projekt chvália

Školy, kde prebiehalo školenie, tiež hodnotia pilotnú fázu veľmi kladne. Gymnázium v Spišskej Novej Vsi v roku 2022 urobilo v rámci pilotnej fázy dva kurzy, na ktorých sa zúčastnilo 29 účastníkov a na jeseň ďalšie dva kurzy s 28 ľuďmi.

Tento rok vo februári začali nový kurz, na ktorom sa zúčastňuje 15 seniorov a možnosť prihlásiť sa majú aj ďalší seniori nad 65 rokov. „Sme veľmi radi, že aj naša škola mala a má možnosť aktívne sa zapájať do projektu Zlepšovanie digitálnych zručností seniorov,“ hovorí riaditeľ gymnázia Jozef Kačenga.

heger Čítajte viac Poslanci potápajú plán obnovy. Najväčšia modernizácia v dejinách Slovenska je ohrozená

V rámci projektu gymnázium bezplatne poskytovalo svoje učebné priestory a wifi internetové pripojenie. „Naše stretnutia umožňujú nielen modernú výučbu, ale aj možnosť porozprávať sa so známymi či s priateľmi a zažiť nostalgický návrat do školského prostredia,“ uviedol riaditeľ.

Ako prebiehajú školenia seniorov?

  • Cieľ je zlepšiť digitálne zručnosti minimálne 172 800 seniorom. Celkové náklady sú maximálne 69,4 milióna eur do konca roka 2026. Peniaze sú z plánu obnovy.
  • Na školení sa môže zúčastniť každý senior, ktorý ku dňu začatia školenia dovŕši vek 65 rokov.
  • Základnou podmienkou je dovŕšenie veku 65 rokov najneskôr ku dňu začatia školenia. Druhou podmienkou je úspešné vyplnenie a odoslanie predregistračného formulára, ktorý nájdete na webovej stránke www.digitalniseniori.gov.sk. V prípade úspešného odoslania predregistračného formulára a voľných kapacít vo vybranom meste konania školenia budú seniori informovaní o voľnom termíne a ďalšom postupe.
  • Pre každé školenie je pripravený tematický rozsah výučby, ktorý má pomôcť zvládnuť seniorom a seniorkám zorientovať sa v digitálnom svete.

Aby seniori zvládli bezpečne a plnohodnotne prácu s digitálnym zariadením, sú pre nich na školeniach pripravené tieto témy vzdelávania:

1. Základy práce s digitálnym zariadením

2. Vyhľadávanie informácií

3. Komunikácia on-line

4. Informačná bezpečnosť

  • Počas školenia budú seniori digitálne zariadenie (tablet, počítač) využívať výhradne na hodine a po každom školení ho odovzdajú školiteľovi. Do osobného vlastníctva si digitálne zariadenie prevezme senior/-ka až po úspešnom absolvovaní celého školenia.
  • Školenia pozostávajú z piatich stretnutí, raz do týždňa po dobu piatich týždňov. Jedno stretnutie trvá tri vyučovacie hodiny, ktoré sú predeľované 15-minútovými prestávkami.
  • Maximálna kapacita seniorov na jednom školení je desať osôb v prípade, ak školenie vedie jeden lektor. Ak školenie vedú dvaja lektori, maximálny počet na jednu skupinu je 15 seniorov.
  • Školenia budú viesť odborne kvalifikovaní lektori z akademického prostredia so špecifikáciou na prácu s digitálnymi zariadeniami a s informačnými technológiami. Pri nastavení efektívneho systému vzdelávania v zlepšovaní digitálnych zručností sa pri výbere školiteľov prihliadalo na dôležité kritérium dlhodobej praxe vo vzdelávaní seniorov.
  • Na školeniach nie je zabezpečené občerstvenie ani pitný režim, preto odporúčame seniorom priniesť si vlastné občerstvenie a nápoje. V prípade ak senior/-ka užíva lieky alebo nosí dioptrické okuliare, odporúčame pripraviť si ich a priniesť so sebou na školenie.
  • Podmienka na získanie tabletu je 100¤% účasť na školeniach. V prípade závažných dôvodov sa akceptuje jedno vymeškané stretnutie.

ZDROJ: www.digitalniseniori.gov.sk

Ďalšia škola spomedzi 60, ktoré sa podieľali na vzdelávaní seniorov, je Stredná priemyselná škola technická v Bardejove. Tento rok síce ešte školenie penzistov nemali, ale minulý rok vyškolili približne 30 seniorov. „So školením boli veľmi spokojní, tablety využívajú, ak majú nejaký problém, tak ho riešia aj s našimi lektormi,“ uviedol riaditeľ strednej školy Jaroslav Bujda.

Zapojilo sa aj množstvo vysokých škôl. Jednou z nich je napríklad Technická univerzita vo Zvolene. „Projekt vzdelávanie seniorov na tabletoch v počte 170-tisíc je veľmi dobrý. Ak seniori dostanú kvalitné tablety a kvalitné vzdelávanie, tak je všetko v poriadku,“ zhodnotil Erik Selecký, vedúci katedry centrum ďalšieho vzdelávania na univerzite. Druhou vecou podľa neho je to, ako projekt prebieha, kde je realizovaný a kde sú problémy. Na univerzite tretieho veku vo Zvolene a v Banskej Bystrici bolo zrealizovaných sedem školení po 15 ľudí, čo predstavuje dokopy 105 seniorov nad 65 rokov. Univerzita čaká na ďalšie výzvy od ministerstva informatizácie, aby sa mohla znova zapojiť.

Dôchodcovia spokojní nie sú

Pozitívne však projekt zatiaľ nehodnotia ani dôchodcovia združení v Jednote dôchodcov Slovenska (JDS). Tí od začiatku spolupracovali s Remišovej rezortom. Pilotnú výzvu hodnotia kriticky. „Výzva nedopadla najlepšie, nesplnili sa naše očakávania. Do ďalšej výzvy s nami už možno nepôjdu,“ vyjadrila sa pre denník Pravda hovorkyňa JDS Valéria Pokorná.

Problémov pri školeniach videla hneď viacero. Jedným z veľkých chybných krokov bolo už len nastavenie samotného školenia. Seniori mali medzi hodinami veľké pauzy. To znamenalo, že keď sa niečo naučili v pondelok, tak do ďalšieho týždňa to stihli aj zabudnúť. „Nemali doma na čom trénovať, keďže tablety si nemohli vziať so sebou,“ vysvetľuje Pokorná. Tablety totiž dostávajú až po absolvovaní kurzu.

Remišová Čítajte viac Remišová predstavila novinku Slovensko v mobile. Nočná mora prihlasovania cez čítačku sa má skončiť

Nedostatky Pokorná vidí aj v samotných učiteľoch. „My sme zháňali školiteľov, no potom sa do toho zapojili vysoké školy a naša práca vyšla navnivoč,“ tvrdí. Väčšinou seniorov školili vysokoškolskí profesori, ktorí sa k nim správali ako k svojim študentom, čiže mali na nich vyššie nároky. Lenže mnoho seniorov sa ešte nikdy nestretlo s takouto digitalizáciou a potrebovali by prejsť veci od základov.

Tablety síce seniori dostali po skončení školenia, ale dátové balíčky neboli doručené niektorým ani do dnešného dňa, a to prešiel už skoro rok. Nie každý senior mal potom pripojenie na internet. Dokonca Pokorná tvrdí, že niektoré tablety boli chybné a nevedeli načítať niektoré aplikácie. „Neviem, či je najvýhodnejšie pre 80-ročného človeka, taký tablet,“ dodala. Údajne ministerstvo zháňa nového dodávateľa na tablety.

Do konca roka by sa malo zaškoliť 30-tisíc seniorov, na otázku, či sa to stihne, má Pokorná jasnú odpoveď. „Je koniec marca a veci sa príliš nehýbu, takýmto tempom sa to určite nestihne.“ Kedy budú ďalšie kolá školení, povedať nevedela.

Ďalšie školenia majú prísť

Školenia podľa Remišovej však naďalej pokračujú. A to v mestách Spišská Nová Ves, Gelnica, Trnava, Prešov, Stará Ľubovňa, Dolný Kubín, Banská Bystrica, Zvolen, Revúca, Nitra, Tlmače a Bratislava. Ďalšie školenia by mali prebiehať až do roku 2026. „Všetky míľniky plánu obnovy plníme podľa plánu, o čom svedčia už aj tri platby, ktoré Slovensko doteraz dostalo,“ dodalo ministerstvo.

Následne plánujú vypísať aj výzvu pre školiteľov, do ktorej sa budú môcť zapojiť aj základné a stredné školy či neziskové organizácie. Ako doplnila, projekt nie je len o rozdávaní tabletov, ale hlavne o vzdelávaní. „V on-line priestore sa množia podvody, množí sa počet ľudí, ktorí sú zneužívaní a nevedia sa brániť dezinformáciám," vyjadrila sa Remišová.

S Jednotou dôchodcov podľa Remišovej spolupracovalo ministerstvo len pri pilotnej fáze. Proces teraz bude otvorený pre všetkých, ktorí chcú školenia poskytovať, teda aj pre základné a stredné školy. „Sú to zariadenia, ktoré sú jednými z najmenej využívaných budov. Podvečer sú prázdne,“ doplnila.

© Autorské práva vyhradené

143 debata chyba
Viac na túto tému: #tablety #Veronika Remišová #seniori a internet