Polícia uložila slovenskej banke dvojmiliónovú pokutu. Tá sa chce obrátiť na súd

Banka sa podľa polície nedostatočne držala pravidiel ochrany proti praniu špinavých peňazí.

24.03.2023 15:24 , aktualizované: 16:18
debata (8)

365.bank dostala pokutu dva milióny eur. Finančná spravodajská jednotka Prezídia Policajného zboru (FSJ) jej túto pokutu uložila za to, že banka podľa nej nedostatočne prihliadala na pravidlá, ktoré majú zabraňovať legalizácii príjmov z trestnej činnosti. Jednoducho povedané, banka podľa FSJ nedostatočne preverila niektoré podozrivé transakcie.

Vysoká pokuta za problémové transakcie

Banka podľa FSJ nevenovala „osobitnú pozornosť“ konkrétnym obchodom a každému riziku legalizácie príjmov z trestnej činnosti a financovania terorizmu. Podľa FSJ išlo o obchody, ktoré sú nezvyčajne veľké, prípadne nemali jasný ekonomický účel, prípadne jasnú zákonnú povahu. Policajti identifikovali celkovo 37 prípadov, keď podľa nich konanie banky nebolo v poriadku a v každom z nich popísali konkrétne porušenia. Ide o zahraničné transakcie, v rámci ktorých smerovali peniaze do zahraničia, peniaze smerovali napríklad do iných európskych, prípadne ázijských krajín. Jednotlivé prípady zahŕňajú viacero transakcií, ktoré sa uskutočnili v rôznych obdobiach niekoľko rokov dozadu.

Švajčiarsko Credit Suisse banka centrálna pôžička Čítajte viac Švajčiarska legenda definitívne padá. Čo sa deje s bankami? (otázky a odpovede)

Často ide o transakcie v eurách, no objavujú sa transakcie aj v iných menách. Banka musí pokutu zaplatiť do 7. apríla, no s rozhodnutím FSJ nesúhlasí. „Závery Finančnej spravodajskej jednotky odmietame, retrospektíva je neadekvátna,“ hovorí banka. „Nemôžme akceptovať prístup, keď sa na obchody spred mnohých rokov nahliada na základe súčasných informácií, ktoré však v danom čase k dispozícii neboli,“ dodáva predseda predstavenstva banky Andrej Zaťko. Banka pokutu uhradiť musí no je pripravená ísť do súdneho sporu so štátom.

Banka sa okrem iného bráni tým, že dostala pokutu na základe poznatkov, ktoré v čase, kkeď transakcie vyhodnocovala neboli známe. „Na rozdiel od posudzovania štátneho orgánu po niekoľkých rokoch, banky sú povinné vyhodnocovať transakcie klientov výlučne na podklade informácií dostupných v reálnom čase. AML je mimoriadne zložitou a dynamickou oblasťou a legislatíva, ako aj praktické usmernenia, ktoré vstupujú do procesov vyhodnocovania obchodných transakcií, sa neustále menia,“ argumentuje banka.

Finančná inštitúcia v podstate vyzýva na to, aby bankám štát viac pomáhal pri odhaľovaní prania špinavých peňazí. „Pre správne a včasné plnenie povinností banky je zároveň nevyhnutná vzájomná kooperácia, ako aj včasná a relevantná spätná väzba, či aktívne metodické usmerňovanie zo strany štátnych orgánov. V tomto smere existuje výrazný priestor na zlepšenie vzájomnej spolupráce a výmeny informácií,“ dodáva 365.bank.

FSJ banke ale vyčíta aj to, že nedostatočne reagovala aj spätne. Polícia v rozhodnutí o pokute napríklad hovorí, že banka v konkrétnych prípadoch nekonala „bez zbytočného odkladu“, čo je porušenie zákona o ochrane pred legalizáciou príjmov z trestnej činnosti a o ochrane pred financovaním terorizmu.

Vysoké pokuty už štát uložil

Štát v takýchto prípadoch neukladá likvidačné pokuty a hoci je suma dva milióny vysokou sankciou, táto suma banku nerozkýve. V roku 2022 banka dosiahla zdanený zisk vo výške 58 miliónov eur.

Toto rozhodnutie ale potvrdilo, že za porušenie pravidiel namierené proti praniu špinavých peňazí ukladá FSJ miliónové pokuty. V roku 2021 dostala za porušenie týchto pravidiel pokutu ČSOB banka. Bola vo výške 1,5 milióna eur. Aj v tomto prípade banka s rozhodnutím FSJ nesúhlasí. V jej prípade boli súčasťou transakcií za ktoré banka dostala pokutu, aj schránkové firmy. Príbeh ČSOB je ale podobný, keďže aj v tomto prípade FSJ tvrdila, že banka neprijala náležité opatrenia.

Agentúrnu správu redakcia nahradila autorským textom.

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #365.bank