Matka slovenskej banky sa dostala na zoznam sponzorov vojny proti Ukrajine

Raiffeisen Bank International váha s odchodom z trhu už rok, deklaruje, že túto možnosť zvažuje.

24.03.2023 11:34
Centrála RBI v Rusku Foto:
Centrála RBI v Rusku
debata (1)

Ukrajinská Národná agentúra pre prevenciu korupcie zaradila rakúsku bankovú skupinu Raiffeisen Bank International na zoznam subjektov, ktoré podporujú vojnu na Ukrajine. Úrad o tom informoval vo štvrtok.

Banka v Rusku stále podniká

Úrad banku zaradil na zoznam aj preto, že banka váha s odchodom z ruského trhu. „Dôvodom zaradenia do zoznamu medzinárodných sponzorov vojny bolo, že okrem toho, že banka po ruskej invázii na Ukrajinu pokračovala v práci v Rusku, Raiffeisen oficiálne uznal aj takzvané „Doneckú ľudovú republiku“ a Luhanskú ľudovú republiku,“ hovorí vo svojom stanovisku NAZK.

„Dôvodom zaradenia medzi medzinárodných sponzorov vojny je aj to, že po vpáde ruských vojsk na Ukrajinu banka pokračovala v podnikaní v Rusku," uvádza NAZK.

Agentúra upozorňuje na to, že po vypuknutí vojny sa RBI v Rusku mimoriadne darí. „Na jeseň 2022 výkazy ukázali, že v treťom štvrťroku prekonala ruská Raiffeisen Bank rekord v čistom zisku a zarobila 790 miliónov eur. V porovnaní s predchádzajúcim rokom sa tento ukazovateľ zvýšil štvornásobne. Ruská dcéra banky sa na čistom zisku celej skupiny podieľala takmer sedemdesiatimi percentami,“ upozorňuje NAZK.

Švajčiarsko Credit Suisse banka centrálna pôžička Čítajte viac Švajčiarska legenda definitívne padá. Čo sa deje s bankami? (otázky a odpovede)

„Dnes je Raiffeisen jedným z najdôležitejších finančných kanálov, v ktorých ruské podnikateľské subjekty uskutočňujú transakcie v dolároch a eurách. Banka tak získava obrovské zisky, z ktorých potom svojimi daňami financuje rozpočet krajiny agresora,“ dodáva.

Rakúska skupina tak podľa NAZK prispieva k financovaniu vojny. „Banka zaplatila v roku 2022 do ruského rozpočtu 4,8-krát viac ako za celý predvojnový rok. Ruská divízia Raiffeisen Bank zaplatila do rozpočtu Ruskej federácie 559 miliónov eur, čo sa rovná nákladom na približne 95 rakiet Kalibr,“ hovorí agentúra vo svojom stanovisku.

Banky zahraničných bánk čelia tlaku na to, aby opustili ruský trh už dlho. Napríklad začiatkom januára 2023 ukrajinská centrálna banka adresovala zahraničným bankovým skupinám výzvu, aby sa z Ruska stiahli. Medzi adresátmi bola aj RBI. Banka o opustení trhu hovorila s predstaviteľmi bankových skupín krátko po vypuknutí konfliktu a v januári svoj postoj opäť zopakovala. „Znovu sme zhodnotili situáciu po uplynutí jedenástich mesiacov vojny a zistili sme, že konkrétne bankové skupiny neurobili žiadny pokrok smerom k definitívnemu rozhodnutiu o opustení ruského trhu,“ uviedla centrálna banka.

V reakcii na toto stanovisko RBI uviedla, že jej entita v Rusku je samostatná právna entita, ktorá musí rešpektovať právne prostredie v Rusku. Skupina vtedy oznámila, že svoju situáciu analyzuje. „RBI skúma všetky strategické možnosti budúcnosti Raiffeisenbank Russia, vrátane starostlivo riadeného odchodu banky z trhu, Vzhľadom na zložitosť celej situácie a reštriktívnych opatrení zo strany Ruskej federácie, tento proces stále pokračuje,“ uviedla RBI vo svojom stanovisku.

USA SVB pád systém finančný trhliny Čítajte viac V USA sa odohral run na banku a je z toho problém. Čo sa stalo? (otázky a odpovede)

Tlak sa zvyšuje

Na odchod banky z Ruska tlačí aj Európska centrálna banka. Jej postoj sa zostril v reakcii na to, že bankovú skupinu vyšetrujú aj americké úrady. Úrad pre kontrolu zahraničných aktív (OFAC) amerického ministerstva financií spustil vyšetrovanie RBI za jej aktivity v Rusku v januári. Dva zdroje oboznámené s informáciami pre Reuters uviedli, že vyšetrovanie sa týka možného porušovania západných sankcií. Tlak Washingtonu a najnovšie aj ECB komplikuje situáciu Rakúsku a jeho druhej najväčšej banke, ktorá momentálne hrá kľúčovú úlohu v ruskej ekonomike.

ECB nežiada od banky, aby sa stiahla okamžite, no chce vidieť plán postupného stiahnutia sa skupiny z trhu. Raiffeisen však podľa zdrojov neplánuje takýto plán v najbližšom období predložiť a niektorí predstavitelia rakúskej vlády to považujú za neoprávnené zasahovanie do vnútorných záležitostí.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Raiffeisen Bank #vojna na Ukrajine