Krajniak naznačil, kedy budú prvé nájomné byty. Hlási sa 15-tisíc ľudí

Prvé byty by sa do systému štátom podporovaného nájomného bývania mohli dostať v lete tohto roka. Všetky slovenské inštitúcie už prijali potrebné rozhodnutia a momentálne sa čaká na notifikáciu štátnej pomoci Európskou komisiou (EK).

23.03.2023 19:04
Boris Kollár v predvolebnom videu o nájomných... Foto:
Boris Kollár v predvolebnom videu o nájomných bytoch.
debata

V rámci štvrtkovej Hodiny otázok na členov vlády v Národnej rade (NR) SR to avizoval dočasne poverený minister práce Milan Krajniak (Sme rodina), ktorý zastupoval dočasne povereného ministra dopravy Andreja Doležala (nominant Sme rodina).

V parlamente odpovedal na otázku nezaradeného poslanca Martina Čepčeka „Vážený pán minister, záujem o nájomné bývanie je podľa prieskumov veľký – 80 % populácie vo veku 17– 45 rokov. V akom ste momentálne štádiu? Kedy sa občania dočkajú prvých bytov?“.

kollar krajniak autor: Robert Huttner Čítajte viac Kto môže požiadať o Kollárov nájomný byt? Pozrite si podmienky a príklady

Krajniak upozornil, že realizácia štátom podporovaného nájomného bývania je v gescii podpredsedu vlády Štefana Holého (Sme rodina), s ktorým o odpovedi komunikoval. Pripomenul, že 31. januára tohto roka schválila vláda návrh kritérií na výber investičných partnerov. Následne boli schválené a uzavreté zmluvy s prvými dvoma investormi – poisťovňou Kooperativa a rakúskou spoločnosťou WBG Wohnen und Bauen Gesellschaft.

Štátne nájomné byty - pozrite si, kto má šancu

Príklady rodín, ktoré môžu žiadať o pridelenie štátneho nájomného bytu. Pozrite sa, či medzi ne patríte. Prepočty: vládny materiál

Fotogaléria
+10

„Celkovo tieto dve spoločnosti plánujú do systému štátom podporovaného nájomného bývania zaradiť približne 10.000 bytov,“ vyčíslil minister. Agentúra štátom podporovaného nájomného bývania (AŠPNB) podľa neho eviduje už viac ako 15.000 záujemcov o nájomné byty.

V súčasnosti sa čaká na rozhodnutie EK. Ak rozhodne v štandardnom termíne, podľa ministra by v lete mohli byť podpísané konkrétne zmluvy s investormi buď o výstavbe nových, alebo zaradení už existujúcich bytov do systému. „Pokiaľ EK rozhodne v tých termínoch, v akých bežne rozhoduje, tak niekedy koncom leta by prví občania v prípade, ak niektorá z týchto zatiaľ dvoch firiem do toho zaradí aj existujúce byty, mohli dostať kľúče od prvých bytov,“ avizoval.

Investori si podľa neho aktuálne upresňujú projekty, ktoré chcú buď kúpiť, alebo rozbehnúť. Pravdepodobne pôjde o kombináciu obidvoch možností. „Niekde to bude na zelenej lúke od začiatku, niekde už niekto začal realizovať výstavbu. Ale máme informácie aj o tom, že sú tu niektoré hotové nájomné byty, ktoré by mali byť zaradené v lete do tohto systému,“ dodal Krajniak.

debata chyba
Viac na túto tému: #nájomné byty #Sme rodina #Milan Krajniak