Poslanci potápajú plán obnovy. Najväčšia modernizácia v dejinách Slovenska je ohrozená

Treba prijať reformy, následne potom môžeme žiadať o európske peniaze na obnovu krajiny. To je princíp plánu obnovy, z ktorého môže celkovo na Slovensko pritiecť do roku 2026 vyše šesť miliárd eur. Aj pre svojou veľkosťou patrí plán obnovy v súčasnosti k najväčším reformným a investičným projektom.

23.03.2023 17:54
heger Foto: ,
Na snímke predseda vlády SR Eduard Heger (OĽaNO) počas tlačovej konferencie o druhej žiadosti o platbu z plánu obnovy v hodnote 815 miliónov eur.
debata (11)

Slovensko si stanovilo desiatky reformných míľnikov, teda cieľov, ktoré sme sa zaviazali splniť. Následne môžeme požiadať o platbu. Peniaze sa použijú napríklad na obnovu domov, rozšírenie kapacít škôlok či stavbu a rekonštrukciu nových nemocníc.

VIDEO: Heger: Plán obnovy je úspešný, dostali sme ďalších 709 miliónov eur.

Video

Objavili sa však problémy. S pádom vlády sa ťažisko moci presunulo do parlamentu, kde panuje chaos. Koaličná zmluva sa nedodržiava a zákony sa schvaľujú naprieč politickým spektrom. Nie je výnimka, že predložené zákony prechádzajú aj opozičným poslancom. Tie najdôležitejšie zákony, od ktorých závisia stámilióny z plánu obnovy, dokonca zákonodarcovia ani neschvaľujú. Otáčajú sa tak chrbtom k peniazom, ktoré by krajinu mohli posunúť vpred.

LNG terminal Krk Čítajte viac Pred zimou strašili kremeľskou propagandou. Európa sa nečakane rýchlo zbavila závislosti od ruského plynu

V prvom čítaní neprešiel konkurzný zákon, zákon o krajinnom plánovaní či novela zákona o pláne obnovy. Nezhody nastali aj pri novele školského zákona, ktorý presunuli a ešte sa o ňom nehlasovalo. Tieto neschválené zákony sú súčasťou tretej a štvrtej žiadosti o platbu v objeme spolu 1,7 miliardy eur. Ak sa nepodarí zákony schváliť, investície v tejto sume budú ohrozené.

Zatiaľ patríme v pláne obnovy medzi lídrov v Európskej únii. Tento týždeň Slovensko dostalo už druhú platbu. Ďalšie peniaze by však mohli byť pre odmietnuté zákony ohrozené.

„Zákony, ktoré neprešli v parlamente a boli odsunuté, sú kľúčové na to, aby si Slovensko mohlo požiadať o tretiu a štvrtú platbu. Hľadajú sa alternatívne riešenia, aby Slovensko tieto míľniky mohlo splniť a mohlo o peniaze požiadať,“ upozornila šéfka slovenského plánu obnovy Lívia Vašáková. Takúto príležitosť zmodernizovať krajinu z európskych peňazí Slovensko nemalo od svojho vzniku.

Denník Pravda preto prináša sériu odpovedí na najdôležitejšie otázky.

VIDEO: Vašáková: V pláne obnovy bude treba škrtať.

Video

Ktoré zákony sú v riziku nesplnenia?

Tento rok budeme žiadať o dve platby. Tretia žiadosť o platbu je v objeme 815 miliónov eur a štvrtá žiadosť o platbu je v objeme 924 miliónov eur. Ak splníme míľniky, spolu k nám môže prísť až 1,7 miliardy eur. V prvom čítaní však poslanci neschválili tri zákony. Tie sú súčasťou cieľov plánu obnovy práve v tretej a vo štvrtej žiadosti o platbu. Preto sa aj v semafore žiadosti o platbu míľniky sfarbili načerveno. To znamená veľké riziko nesplnenia míľnika.

Prvým neschváleným zákonom je reforma krajinného plánovania. Zámerom návrhu je zvýšiť a zlepšiť ochranu krajiny. Cieľom návrhu z dielne ministra životného prostredia Jána Budaja (Demokrati) je pomôcť pripraviť Slovensko na negatívne dosahy klimatickej zmeny. Aby napríklad bleskové povodne a pretrhnutia hrádzok nepáchali škody na životoch a majetku. Zákon má zabrániť tomu, aby nekontrolovaná ťažba či zle vybudované lesné chodníky a zvážnice spôsobili pri silnom daždi bleskové povodne. Povodne majú podľa envirorezortu viacero príčin, ale predsa len jedného spoločného menovateľa, a to chýbajúce krajinné plánovanie.

Martina Beďatšová Čítajte viac Študovala na Harvarde, dnes robí pre štát: Na Slovensku by som chcela ostať

Neprešiel ani kľúčový zákon na boj proti konkurznej mafii. Upozornila na to exministerka spravodlivosti a v súčasnosti poslankyňa Mária Kolíková (SaS) na margo neschválenia novely zákona o konkurze a reštrukturalizácii. Podľa jej slov tomu pomohli poslanci hnutia Sme rodina a Igor Matovič (OĽaNO), ktorí sa zdržali. Zákon mal tiež pomôcť k tomu, aby majetky nekončili v schránkových firmách.

Do tretice poslanci neposunuli do druhého čítania ani novelu zákona o pláne obnovy, ktorá mala zabezpečiť zrýchlenie procesov. Nezhody sú aj pri novele školského zákona, o ktorej sa bude ešte len hlasovať. Riziko nesplnenia cieľa svieti aj pri budovaní siete štyroch európskych centier digitálnych inovácií na Slovensku. Cieľ mal byť splnený v treťom kvartáli 2022 a spadá pod ministerstvo investícií. To v reakcii uviedlo, že tento míľnik už je na posudzovaní implementačnej jednotky na Úrade vlády a čakajú na schválenie. „Pristupujeme k tomu odborne a maximálne profesionálne,“ tvrdí hovorca ministerstva Andrej Ďuríček.

Okrem výstražnej červenej farby svietia na semafore žiadosti o platbu aj oranžové výstrahy. Zafarbené sú tak ciele, ktoré sú omeškané, ale je tam predpoklad splnenia do termínu podania žiadosti.

Prečo poslanci neschvaľujú zákony, ktoré treba schváliť?

Proti reforme krajinného plánovania hlasovali skoro všetci poslanci hnutia Sme rodina. Jediný zo Sme rodina za novelu hlasoval Jaroslav Karahuta. Denník Pravda zisťoval, aké dôvody mali poslanci, aby za zákon nehlasovali. Z tlačového oddelenia hnutia Sme rodina však odpoveď do uzávierky neprišla. Novela konkurzného zákona neprešla, lebo sa zdržali poslanci Sme rodina a šéf OĽaNO Igor Matovič. Až na toto hlasovanie boli poslanci z hnutia OĽaNO za všetky zákony z plánu obnovy.

Strana SaS sa zdržala pri hlasovaní o novele, ktorá mala zrýchliť procesy plánu obnovy. „Z medzirezortného pripomienkového konania vyplynulo viac ako 60 pripomienok, z nich bolo 19 zásadných. Takýto návrh mal byť predložený ako vládny a nie ako poslanecký,“ opisuje pre Pravdu námietky strany SaS jej hovorca Ondrej Šprlák. Podľa nich návrh zákona totiž prináša ďalšie komplikácie do procesu, ktorý je už teraz náročný.

Výhrady majú sulíkovci aj k novele školského zákona. Podľa premiéra Eduarda Hegera je paradoxné, že novelu školského zákona blokuje práve strana SaS, ktorá ho pripravovala. „Verím, že sa nakoniec so stranou SaS dohodneme,“ povedal v stredu na zasadnutí vlády.

Ján Kovalčík, Čítajte viac Odborník na dopravu o novom grafikone: Zmeny prinášajú búrlivé reakcie, drvivá väčšina si polepší

Sulíkovci vzápätí vo štvrtok pripustili, že za novelu budú hlasovať v prvom čítaní, ak im prejdú tri zmeny. „Ak Eduard Heger vyrokuje s ministrom školstva Jánom Horeckým garanciu týchto zmien, vieme za zákon v prvom čítaní zahlasovať,“ tvrdí poslanec Branislav Gröhling (SaS).

Dajú sa niektoré zákony vynechať alebo obísť?

Opatrenia v pláne obnovy nie je možné len tak zmeniť. Zjednodušene nie je to trhací kalendár, ktorý sa mení s pádom či príchodom novej vlády. Ak by aj Európska komisia povolila robiť zmeny v pláne obnovy, tak len minimalistické. Zaviazali sme sa ku konkrétnym dátumom pre naplnenie vopred stanovených cieľov. Ak ich splníme, môžeme požiadať o platbu.

„V súčasnosti sú na každý rok naplánované dve žiadosti o platbu, teda maximum toho, čo je možné. Preto v súčasnosti platí, že všetko, čo tretia a štvrtá žiadosť obsahujú, sa musí splniť tak, aby sme ich mohli podať do konca roka,“ opisuje situáciu pre Pravdu Barbora Belovická z plánu obnovy. To znamená, že súčasná koalícia musí do pol roka stihnúť všetky zmeny zapracovať a schváliť. Potom už budú voľby a je otázne, za aký čas sa zloží nová koalícia a či stihne byť funkčná na to, aby poslanci pretlačili chýbajúce zmeny. Plán obnovy má prísne nastavený časový harmonogram, jeho realizácia sa končí v roku 2026.

Ako sa nám darí čerpať peniaze?

Zatiaľ sa ide podľa plánu, ktorý si Slovensko s Európskou komisiou stanovilo. Slovensko už dostalo prvú platbu a v stredu aj druhú platbu. Vedúci Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku Vladimír Šucha spresnil, že na začiatku Slovensko dostalo 13-percentnú zálohu, čo predstavovalo 823 miliónov eur, po ktorej nasledovala prvá platba v hodnote 399 miliónov eur a aktuálna druhá platba v hodnote 709 miliónov eur. Tieto peniaze už na Slovensku ostávajú.

Slovensko bolo analytikmi Erste Bank dokonca označené za jednu z najlepších krajín v regióne, pokiaľ ide o čerpanie plánu obnovy. „Patríme medzi najlepších šesť krajín v EÚ, ktorým bola vyplatená druhá platba z plánu obnovy. Tieto peniaze dostávame za reformy, ktoré sa schvaľujú v parlamente a následne sa implementujú,“ povedal po stredajšom rokovaní vlády premiér Eduard Heger.

© Autorské práva vyhradené

11 debata chyba
Viac na túto tému: #reformy #poslanci #plán obnovy