Investičný expert prepočítal, koľko si treba odkladať, aby bol dôchodok vysoký. Suma môže byť prekvapivo malá

Ak si odkladáte peniaze dostatočne dlho, stačí prekvapivo malá suma na veľký výsledok. Na viacerých príkladoch to ilustruje odborník na investície Martin Babocký. „V súčasnosti sú na Slovensku napríklad aj daňovo zvýhodnené ETF fondy. Sú na tom poplatkovo lepšie ako viacero iných investičných možností,“ povedal v relácii Ide o peniaze Babocký.

25.03.2023 05:00
babocký Foto:
Odborník na investície Martin Babocký.
debata (75)

Prečo vieme slušne zarobiť, ak investujeme malé sumy, ale na dlhé roky?

Základom je práve tá dlhodobosť, keď dokážeme získať zloženým úročením viac. Peniaze, ktoré sme vkladali prvé, sa dokážu niekoľkokrát úročiť, a tak získavame nielen z vložených peňazí, ale aj zo samotných ziskov.

Poďme na to konkrétne. Ak si začneme odkladať už vo veku 20 rokov 10 eur mesačne, čo vôbec nie je veľa, a budeme počítať s tým, že do dôchodku ideme v 65. roku života, teda peniaze budeme odkladať 45 rokov, koľko budeme mať na konci?

Po tomto 45-ročnom investičnom horizonte budeme mať na konci 38 000 eur. Ak si to chceme rozdeliť na drobné, tak 5 400 euro sú vklady, to je 10 eur každý mesiac, a zisk tvorí 32 600 eur práve vďaka dlhodobému investovaniu.

Ak by sme tieto sumy trochu zvýšili napríklad na 20, 50 alebo dokonca na 100 eur mesačne, aký by bol rozdiel?

Pri 20 eurách mesačne je výsledná suma 76-tisíc eur, pri 50 eurách mesačne sa dostávame na 190-tisíc a pri 100 eurách mesačne až na 380-tisíc eur. Vychádzam z priemerného ročného výnosu 7 %. Je to taký rozumný stredný výnos, kde sú zahrnuté aj dobré, aj krízové roky na trhu.

Zložené úročenie v podstate znamená, že čím dlhšie sporíme, tým viac nasporíme, pretože sa nám zhodnocujú už aj prvé vklady, ktoré sme dávali v dvadsiatich rokoch. Ale mnohí začnú neskôr. Koľko peňazí by musel odkladať človek, ak sa spamätá v tridsiatke alebo až v štyridsiatke a chce našetriť tú istú cieľovú sumu, o ktorej sme hovorili, ak by začal v dvadsiatich?

Práve na tomto príklade vieme veľmi pekne ilustrovať výšky tých investovaných súm. Ak nám na začiatku, pri 45-ročnom horizonte, stačilo 20 eur mesačne, tak ak niekto začne o desať rokov neskôr, má pred sebou „len“ 35-ročný horizont a už musí investovať viac ako dvojnásobok – 42 eur mesačne. Ak by si však človek povedal v štyridsiatke, že chce začať investovať a chce mať rovnakú cieľovú sumu, zostáva mu už len 25-ročný horizont, a teda musí investovať až 93 eur mesačne.

prasiatko peniaze kluče Čítajte viac Zarobili, aj keď iní prerobili. Porazili akcie aj dlhopisy, záujem o ne rastie, prečo sa darí realitným fondom?

Hovoríme o investičnom horizonte až 45 rokov a tie sumy na konci znejú naozaj dobre, ale vieme, že 32-tisíc eur dnes a 32-tisíc eur o 45 rokov pri inflácii, ktorú nevieme odhadnúť, to určite nebudú tie isté hodnoty. Čo si za to bude môcť človek kúpiť v dnešných cenách?

Toto je dobrá otázka, na ktorú často ľudia pri začiatku investovania nemyslia. Treba rátať s tým, že výsledná suma na dnešné peniaze bude niečo menej ako polovica. Ak vezmeme investíciu napríklad 50 eur mesačne a na konci sa dostaneme na 190-tisíc, tak – očistené o infláciu – to bude len 87-tisíc eur.

Dá sa inflácii vyhnúť alebo s ňou nejakým spôsobom zápasiť tak, že by sme investície časom zvyšovali? Skúste povedať príklad, že by sme neodkladali pevnú sumu, ale nejaké percento z platu, ktorý zrejme bude každému časom rásť. Ako by to vyzeralo?

Pozrime sa opäť na príklad 50 eur mesačne a navyšovanie investície o infláciu, ktorá je v dlhodobom priemere 2 %. Prvý rok, každý jeden z dvanástich mesiacov, by človek poslal po 50 eur. Ďalší rok by to bolo o 2 % viac, čiže 51 eur, znova 12 mesiacov. Tretí rok znova o 2 % viac z 51 eur, čo je 52,02 a tak ďalej. Po desiatich rokoch teda odkladá takmer 60 a po 20 rokoch približne 73 eur mesačne. Takýmto investovaním sa z pôvodného výsledku bez zohľadnenia inflácie 190-tisíc dostane na 245-tisíc eur, čo je vlastne plus 55-tisíc.

Bavíme sa o tom, koľko odkladať a koľko budeme mať na konci, ale tá kľúčová otázka znie, kam investovať tie peniaze?

Buď sa niekto chce venovať investíciám sám a treba sa v tom vzdelávať, veľa si čítať, dokázať minimalizovať poplatky. Alebo na to nie je čas, energia a chuť, a potom treba peniaze zveriť do správy profesionálom, ktorí zabezpečia kvalitné zloženie investičného portfólia. V súčasnosti sú na Slovensku napríklad aj daňovo zvýhodnené ETF fondy. Sú na tom poplatkovo lepšie ako viacero iných investičných možností. Myslím si, že treba využívať to, čo je v daný moment, v daný rok, v najlepšej dispozícii a toto je jedna z nich.

dôchodok, peniaze Čítajte viac Takto zmizli dôchodky kvôli vojne. Pozrite si, ako sa darilo vašim peniazom v II. pilieri (prehľad)

Nahrali ste mi na poslednú otázku. Každý rok treba využívať to, čo aktuálne ide. Takže za 45 rokov investovania to asi nebude jeden produkt, jeden fond a jedna inštitúcia, kam budeme dávať peniaze. Ako potom, v tom dlhom čase, s peniazmi pracovať?

Veľa ľudí sa obáva, že keď má byť ich investičný horizont 45 rokov, či investovať v jednej spoločnosti. Alebo fond, ktorý mi niekto ponúka, vydrží 45 rokov? Tieto obavy však nie sú namieste, pretože keď o päť, o desať rokov zistím, že je na trhu iná firma, ktorá ponúka ešte výhodnejšie, lepšie investovanie, tak svoje peniaze, dovtedy už zväčšené na nejakú hodnotu o zisk, vyberiem, dám do inej firmy a budem investovať ďalej. Žiaden problém to nie je, môžeme svoje aktuálne investície presunúť do niečoho, čo zase vtedy bude mať dlhodobú dobrú perspektívu.

Martin Babocký

Tri roky pracoval ako privátny bankár v dvoch slovenských bankách, neskôr sa stal akciovým analytikom pre hedge fond Infinity Capital a následne investičným analytikom pre vtedajšie Fincentrum, dnes Swiss Life Select Slovensko. Momentálne sa naplno venuje správe investícií klientov ako investičný sprostredkovateľ, on-line investičným aktivitám a správe rodinného investičného portfólia.

© Autorské práva vyhradené

75 debata chyba
Viac na túto tému: #investovanie #fondy #ETF fondy