Rodičovský bonus príde v jednej veľkej sume. Ak poznáte plat vašich detí, viete si ho vypočítať

Sociálna poisťovňa už tento týždeň začne vyplácať rodičovský dôchodok. Ku klasickému dôchodku tak tisícky penzistov dostanú desiatky až stovky eur navyše. Týka sa to zatiaľ nových žiadateľov o priznanie starobného dôchodku, o ktorých Sociálna poisťovňa rozhoduje po 28. februári tohto roka. O skoršom vyplácaní informoval na utorkovej tlačovej besede minister práce, sociálnych vecí a rodiny Milan Krajniak (Sme rodina) spolu s generálnym riaditeľom Sociálnej poisťovne Michalom Ilkom.

22.03.2023 05:00
Krajnika Foto:
Na snímke minister práce, sociálnych vecí a rodiny Milan Krajniak. Ilustračné foto.
debata (37)

Sedemdesiat percent dôchodcov dostane peniaze rovno na účet, 30 percent ich dostane prostredníctvom pošty. Dostane ich asi 800-tisíc seniorov. Takzvaný rodičovský bonus funguje tak, že Sociálna poisťovňa vypočíta, koľko je 1,5 percenta z hrubej mzdy pracujúceho dieťaťa, a túto sumu pošle dôchodcovi. Zhruba 19,5 tisíca ľudí odrieklo svojim rodičom bonus. Čím viac zarábajú, tým viac môžu pomôcť rodičom. No môžu to aj odmietnuť.

„Do konca tohto týždňa budú mať prví rodičia peniaze na účte,“ uviedol Krajniak. Prvý príspevok sa bude vyplácať v jednej dávke za celý rok 2023. Od budúceho roka sa bude vyplácať postupne.

„Odhadujeme, že na rodičovský dôchodok bude mať nárok približne 800-tisíc dôchodcov. Im vďaka nemu zvýšime penzie o desiatky až stovky eur. Tento rok dostanú seniori rodičovský dôchodok v jednej celej sume za celý rok. V budúcom roku už bude rozdelený k mesačnému dôchodku,“ vysvetlil šéf rezortu práce.

Fungovanie rodičovského bonusu si vysvetlíme na príklade. Pani Zuzana má dvoch synov Petra a Ivana. Peter zarobil za rok 2021 v hrubom 12-tisíc eur. Suma rodičovského bonusu je určená ako 1,5 percenta z jednej dvanástiny celoročného zárobku, teda z tisíc eur. Čiže mesačne prispeje jednému rodičovi 15 eur. Ročne to vychádza 180 eur.

Ivan zarobil za rok o pár tisíc eur viac ako jeho brat, a to 15-tisíc eur. Takže jednému rodičovi mesačne prispeje 18,8 eura. Ročne to robí sumu 225,60 eura. Ak sa tieto dve sumy spočítajú, tak pani Zuzana dostane v tomto roku spolu s klasickým dôchodkom aj 405,6 eur navyše. Ilustračný príklad pripravila Sociálna poisťovňa.

Je to jednoduchá rovnica, čím viac pracujúcich detí penzista má, tým viac eur bude mať z rodičovského bonusu. Maximálna suma za rok 2023 však bude mesačne 21,8 eura, čo predstavuje za celý rok 261,6 eura.

Pozrite si príklad, ako vyzerá priznanie pre rodičovský bonus

zväčšiť Ilustračný príklad priznania pre rodičovský bonus. Foto: Sociálna poisťovňa
rodičovský bonus Ilustračný príklad priznania pre rodičovský bonus.

Sociálna poisťovňa ponúka aj možnosť vypočítať si mesačnú sumu bonusu. Kalkulačka mesačnú sumu vypočíta na základe súčtu hrubých miezd dieťaťa, z ktorých bolo uhradené poistné na dôchodkové poistenie do Sociálnej poisťovne v roku 2021. Treba do kolónky zadať ročný zárobok dieťaťa z roku 2021. Informácie o vymeriavacom základe, čo je spravidla hrubá mzda, zamestnanec nájde na výplatnej páske, SZČO vo svojom daňovom priznaní.

Skoro 20-tisíc detí svojim rodičom peniaze nepošle

Sociálna poisťovňa bude rodičovské dôchodky vyplácať v dvoch režimoch – tí dôchodcovia, ktorí dosiahli dôchodok alebo rozhodnutie o dôchodku po 1. marci tohto roku, dostanú rodičovský dôchodok priebežne. To sú tí prví, ktorí dostanú na účet rodičovský bonus.

Seniori, ktorí majú priznaný dôchodok do 28. februára tohto roka, budú dostávať bonus – a vzhľadom na to, že ide o veľa ľudí – bude im vyplatený priebežne do leta 2023, povedal Krajniak. Tento rok to bude stáť 253 miliónov eur, na budúci rok 274 miliónov a ďalší rok 296 miliónov eur.

Za rodičovský bonus deti nezaplatia ani euro. Vypláca ho Sociálna poisťovňa. To znamená, že nezaplatia nič navyše ani na daniach alebo odvodoch a neovplyvní to ani výšku ich budúcich dôchodkov. Bonus zvýši dôchodky približne 136-tisíc dôchodcom s jedným dieťaťom, 426-tisíc seniorom s dvomi deťmi, 181-tisíc penzistom s tromi deťmi, 46-tisíc dôchodcom so štyrmi a 27-tisíc dôchodcom s päť a viac deťmi.

Milan Krajniak, minister práce Čítajte viac Krajniak ide opraviť rodičovský bonus. Zmeny sa dotknú desiatok tisícov penzistov

Sociálna poisťovňa tiež spočítala, koľko detí odrieklo svojim biologickým rodičom 1,5 percenta zo svojej mzdy. Takýchto vyhlásení bolo viac ako 19,5 tisíca. To znamená, že títo penzisti nič nedostanú. Na druhej strane ho pracujúce deti presmerovali na 400 náhradných rodičov.

O nároku na rodičovský dôchodok a jeho výplate pre existujúcich poberateľov starobných dôchodkov, respektíve poberateľov invalidných alebo výsluhových dôchodkov po dosiahnutí dôchodkového veku má Sociálna poisťovňa povinnosť rozhodnúť v zákonom stanovenej lehote do 30. septembra 2023. Tento krok vykoná automaticky, bez osobitnej žiadosti dôchodcu či jeho detí. „Urobíme tak po hromadnom spracovaní údajov k dávke, pričom naším cieľom je rozhodnúť čo najskôr, aby sme sa mohli venovať individuálnym prípadom – existujúcim alebo novopriznaným,“ spresnil riaditeľ Sociálnej poisťovne Ilko. Bližšie informácie poskytne Sociálna poisťovňa v dostatočnom časovom predstihu.

Rodičovský dôchodok má veľa kritikov

Už pri schvaľovaní rodičovský bonus mnoho expertov označilo za diskriminačný, keďže peniaze od svojich potomkov nedostanú všetci seniori. Asi každý piaty dôchodca ho nedostane. Preto sa ho rozhodli koaliční poslanci zo Sme rodina Miloš Svrček a Jozef Lukáč aspoň trochu opraviť.

Kým v prvej schválenej verzii ho nemohli poberať ani rodičia viacerých profesií pracujúcich pre štát, tak po zmenách ho dostanú aj oni. Išlo zhruba o 50-tisíc zamestnancov štátu. Sú to poistenci, ktorí prispievajú do výsluhového zabezpečenia – vojaci, policajti, príslušníci Policajného zboru, Hasičského a záchranného zboru, pracovníci v Slovenskej informačnej službe, Národného bezpečnostného úradu, Zboru väzenskej a justičnej stráže a ozbrojení príslušníci Finančnej správy.

Krajniak Čítajte viac Najväčšie zmeny v dôchodkoch a dávkach v roku 2023. Pozrite si prehľad

Aj napriek tomu sa ho mnohí nedočkajú. Sú to napríklad rodičia detí, ktoré nechodia do zamestnania alebo sú invalidné, či ich pracujú v zahraničí.

Rodičovský bonus má podľa kritikov tiež množstvo medzier. „Ako výskumník vnímam rodičovský bonus ako experiment v reálnych podmienkach, ktorý testuje medzigeneračnú solidaritu medzi pracujúcimi deťmi a rodičmi na dôchodku,“ uviedol pre Pravdu dávnejšie expert na dôchodky a investície z plánu obnovy Ján Šebo.

Ďalej uvádza, že sa štát mieša do vzťahov medzi rodičmi a deťmi. „Štát chce hovoriť, kto má komu pomáhať a ako veľmi. Návrh ide príliš ďaleko do súkromných vzťahov, kde štát podľa môjho názoru ekonóma už nemá čo robiť,“ vysvetlil Šebo.

Návrh tiež podľa neho predpokladá, že na Slovensku si členovia rodiny nepomáhajú. „Toto však nikto nikdy nedokázal poriadnou štúdiou. Hovorí deťom, že sa o rodičov, ktorí ich vychovali, nestarajú. Mnoho ľudí by to mohlo dokonca uraziť,“ dodal špecialista na dôchodky.

Jozef Mihál, Ide o pravdu, Čítajte viac Mihál o zmenách v penziách: Rodičovský bonus a 14. dôchodok. Všetko príde naraz, budú to pekné Vianoce

Jedným z kritikov je aj bývalý minister práce za stranu SaS Jozef Mihál. „V systéme rodičovských dôchodkov je veľmi veľa dier a naozaj sa čudujem ministrovi práce Milanovi Krajniakovi, že ich nezaplátal, pretože sa to dalo,“ uviedol tiež v dávnejšom rozhovore pre Pravdu.

Exminister ďalej vysvetlil, že niektorí tvrdia, že toto má povzbudiť rodičov mať deti, pretože budú mať vyšší dôchodok. „Tak si teraz vezmime napríklad situáciu, keď dôchodca má dcéru a tá privedie na svet dieťa. Keďže nepracuje, lebo je doma s dieťaťom, tak je poistencom štátu. Ten za ňu niečo platí, ale veľmi málo. V takomto prípade rodičovský dôchodok, ktorý mohol byť napríklad 20 eur mesačne, padá na 9 alebo 10 eur,“ uviedol.

© Autorské práva vyhradené

37 debata chyba
Viac na túto tému: #dôchodok #seniori #rodičovský bonus #rodičovský dôchodok