Ivan Mikloš o roku vojny: Putinovi dôjdu rezervy. Sankcie fungujú a začínajú sa prejavovať

Protiruské sankcie začali výraznejšie fungovať od konca minulého roka. Najdôležitejšie sankcie sú obmedzenia dovážať energetické komodity do Európy. Už sa to prejavuje výrazným deficitmi Ruska, hodnotí rok vojny bývalý exminister financií Ivan Mikloš.

21.03.2023 18:01
Ivan Mikloš Foto:
Ivan Mikloš
debata (411)

„Prvý rok malo Rusko väčšie príjmy ako predpokladalo a preto vedelo kompenzovať dôsledky vojny pre obyvateľov. Ešte tento rok bude vedieť Rusko kompenzovať cez rôzne dávky dôsledky vojny. Ale už to dlho nebude vedieť. Ešte tento rok má rezervy. No skôr či neskôr sa začnú prejavovať negatívne ekonomické aj sociálne dôsledky pre ruské obyvateľstvo,“ tvrdí Mikloš.

Ruský prezident Vladimir Putin si vie zvyšovať popularitu vojnovými výpadmi, no dlhodobo závisí jeho popularita od ekonomickej a sociálnej situácie, myslí si Mikloš.

Čo najlepšie charakterizuje ruskú ekonomiku? „Ako raz povedal dnes už mŕtvy americký politik John McCain, Ruská ekonomika je po zuby ozbrojená benzínová pumpa,“ dodáva.

Súčasnú politickú situáciu považuje za chaotickú a nestabilnú. „Sme v neľahkom a nestabilnom období. Treba minimalizovať škody, ktoré budú napáchané. Ale ešte dôležitejšie je, aby po voľbách prišla zodpovedná vláda. Vláda musí nielen dobre vládnuť, ale aj naprávať škody posledných 15 či 17 rokov, kedy sa počas Ficových vlád nerobili žiadne reformy a kopili sa problémy,“ povedal Mikloš.

Pozrite si krátky teaser k rozhovoru:

Celý rozhovor bude onedlho zverejnený na webe pravda.sk.

© Autorské práva vyhradené

411 debata chyba
Viac na túto tému: #ekonomika #Rusko #Ivan Mikloš #sankcie