„V období pred Veľkou nocou zaznamenávame každoročne zvýšený dopyt po konzumných slepačích vajciach, ako aj hydinovom mäse. Aj v tomto roku očakávame na trhu dostatočnú ponuku z domácej produkcie, ktorá je kvalitná, čerstvá, zdravá a bezpečná,“ spresnil Molnár.
Čítajte viac Reťazce sa bijú o zákazníka, maslo ponúkajú aj pod 1 euro. Prečo vedia cenu stlačiť tak nízko?Jedným dôvodov je podľa jeho slov skutočnosť, že slovenskí chovatelia hydiny v zimnom období dodržiavali na svojich farmách prísne prevádzkovo-hygienické opatrenia, ktoré zabránili výskytu vtáčej chrípky vo veľkochovoch, na rozdiel od viacerých, aj okolitých krajín.
Upozornil, že v predsviatočnom období rastie záujem aj o hydinové mäsové výrobky. „Očakávame, že v súčasnej dobe zvýšenej inflácie bude záujem o naše výrobky ešte vyšší, pretože hydinové mäso je stále najlacnejšie a svojimi výživovými hodnotami a dietetickými vlastnosťami je vhodné pre každého spotrebiteľa,“ podčiarkol.
Doplnil, že chovatelia a spracovatelia hydiny na Slovensku zaznamenávajú výrazný rast výrobných nákladov už od začiatku roka 2021. „Najmä počas roka 2022 sa intenzita rastu nákladov výrazne zvýšila. V úvode roka 2023 sme zaznamenali ďalší rast vstupných cien elektrickej energie, plynu a mzdových nákladov,“ dodal riaditeľ ÚHS.