Začína sa vyplácať rodičovský dôchodok. Prvým penzistom prídu peniaze na účet, pozrite sa, koľko

Sociálna poisťovňa začne tento týždeň vyplácať rodičovský bonus. Penzistom v najbližších dňoch tak spolu s rozhodnutím o priznaní doručí aj prvé rozhodnutie o rodičovskom dôchodku. Týka sa to zatiaľ nových žiadateľov o priznanie starobného dôchodku, o ktorých Sociálna poisťovňa rozhoduje po 28. februári. Informovali o tom na tlačovej besede minister práce, sociálnych vecí a rodiny Milan Krajniak (Sme rodina) spolu s generálnym riaditeľom Sociálnej poisťovne Michalom Ilkom.

21.03.2023 12:04
Milan Krajniak, minister práce Foto: ,
Minister práce Milan Krajniak
debata (80)

„Do konca tohto týždňa budú mať prví rodičia peniaze na účte,“ uviedol v utorok minister práce Krajniak. Prvý príspevok sa bude vyplácať v jednej dávke za celý rok 2023. Od budúceho roka sa budú vyplácať postupne.

Rodičovský dôchodok dostane približne 800-tisíc dôchodcov. Jeho maximálna výška v roku 2023 je 21,80 eur mesačne, čo je 261,60 eur ročne za jedno dieťa. Ak má rodič viac pracujúcich detí, dostane viac peňazí.

Milan Krajniak, minister práce Čítajte viac Krajniak ide opraviť rodičovský bonus. Zmeny sa dotknú desiatok tisícov penzistov

Sociálna poisťovňa bude rodičovské dôchodky vyplácať v dvoch režimoch – tí dôchodcovia, ktorí dosiahli dôchodok alebo rozhodnutie o dôchodku po 1. marci tohto roku, dostanú rodičovský dôchodok priebežne. To sú tí prví, ktorí dostanú na účet rodičovský bonus.

Pozrite si príklad, ako vyzerá priznanie pre rodičovský bonus

zväčšiť Ilustračný príklad priznania pre rodičovský bonus. Foto: Sociálna poisťovňa
rodičovský bonus Ilustračný príklad priznania pre rodičovský bonus.

Tí, ktorí majú priznaný dôchodok do 28. februára tohto roka, budú dostávať bonus – aj vzhľadom na to, že ide o veľa ľudí – bude im vyplatený priebežne do leta 2023, povedal Krajniak.

Tento rok dostanú seniori rodičovský dôchodok v jednej sume za celý rok. V budúcom roku už bude rozdelený k mesačnému dôchodku.

Asi 70 percent dôchodcov dostane peniaze na účet, zvyšných 30 percent ich dostanú v hotovosti poštou.

Tento rok to bude stáť 253 miliónov eur, budúci rok 274 miliónov a ďalší rok 296 miliónov eur.

Skoro 20-tisíc detí odoprelo rodičom dôchodky

Zároveň Sociálna poisťovňa spracovala údaje z vyhlásení, na základe ktorých dieťa odoprelo biologickému rodičovi nárok na rodičovský dôchodok alebo ho presmerovalo na náhradných rodičov.

Takýchto vyhlásení bolo viac ako 19,5-tisíc, na základe ktorých viac ako 19-tisícom dôchodcov nárok na rodičovský dôchodok nevznikne a naopak, na základe prejavenej vôle dieťaťa ho dostane 400 náhradných rodičov.

O nároku na rodičovský dôchodok a jeho výplate pre existujúcich poberateľov starobných dôchodkov, resp. poberateľov invalidných alebo výsluhových dôchodkov po dosiahnutí dôchodkového veku má Sociálna poisťovňa povinnosť rozhodnúť v zákonom stanovenej lehote do 30. septembra 2023. Tento krok vykoná automaticky, bez osobitnej žiadosti dôchodcu či jeho detí. „Urobíme tak po hromadnom spracovaní údajov k dávke, pričom našim cieľom je rozhodnúť čo najskôr, aby sme sa mohli venovať individuálnym prípadom – existujúcim alebo novopriznaným,“ spresnil Michal Ilko, generálny riaditeľ Sociálnej poisťovne. Bližšie informácie poskytne Sociálna poisťovňa v dostatočnom časovom predstihu.

© Autorské práva vyhradené

80 debata chyba
Viac na túto tému: #seniori #rodičovské dôchodky