Nová emisná norma môže pripraviť tritisíc ľudí o prácu. Česká Škoda hovorí o veľkých problémoch

V prípade zavedenia emisnej normy Euro 7 v jej dnešnej podobe by česká automobilka Škoda Auto musela zrušiť okolo 3000 pracovných miest a prestať vyrábať niektoré modely, varoval v nedeľu v televíznej diskusii člen predstavenstva Škody pre predaj a marketing Martin Jahn.

20.03.2023 11:27
Škoda Scala 1.0 TSI (2023) Foto: ,
Škoda Scala 1.0 TSI (2023)
debata (3)

V prípade zavedenia emisnej normy Euro 7 v jej dnešnej podobe by česká automobilka Škoda Auto musela zrušiť okolo 3000 pracovných miest a prestať vyrábať niektoré modely, varoval v nedeľu v televíznej diskusii člen predstavenstva Škody pre predaj a marketing Martin Jahn. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

SUV Čítajte viac Slováci vo veľkom kupujú autá SUV, ich obľuba rastie. Sú väčšie, pohodlnejšie, no sú s nimi spojené aj problémy

Navrhovaná norma Euro 7, o ktorej krajiny EÚ a zákonodarcovia začnú rokovať tento rok, má sprísniť limity emisií škodlivých látok. Automobilky varujú, že nová norma by neúnosne zvýšila náklady na vývoj. „Ak sa Euro 7 schváli v tejto podobe, pre Škodu Auto by to znamenalo, že musíme zatvoriť jeden závod, pretože by sme prestali vyrábať menšie modely – Fabia, Scala, Kamiq – to znamená, že by to zasiahlo minimálne 3000 pracovných miest,“ uviedol Jahn. V rámci celého dodávateľského reťazca v Česku by podľa neho mohlo prísť o prácu až 10.000 ľudí.

Na spomínané menšie modely pripadala v roku 2022 takmer tretina dodávok značky Škoda zákazníkom.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Škoda #emisné normy